Милован Данојлић: Подршка академику Пиперу или КиМ је окупирани део Србије

Милован Данојлић: Подршка академику Пиперу или КиМ је окупирани део Србије

5
(3)

Академија није у могућности – није ни позвана – да окупатору пружа оружани отпор. Све што ми имамо јесте мишљење.

Поводом годишњице НАТО бомбардовања, и недавних расправа о ставу председника САНУ у вези с Косовом, академик Милован Данојлић упутио је Одељењу језика и књижевности следећу поруку:

Допустите ми да још једном подржим став академика Предрага Пипера, и да поближе изнесем разлоге те подршке. Моје виђење ствари можда није оригинално, али се у разговорима о Косову овакав приступ избегава.

Косово с Метохијом је, данас, окупирани део Србије. Окупатор су Сједињене Aмеричке Државе. Вођство наше земље, у таквој ситуацији, ради шта мора, сме и може, избегавајући да призна отцепљење које је окупатор увео и омогућио. Политичари су принуђени на извесне компромисе. Они, у куповању времена, понекад морају тактизирати. Српска академија наука и уметности то не мора чинити.

Академија није у могућности – није ни позвана – да окупатору пружа оружани отпор. Све што ми имамо јесте мишљење. Очекивано је да оно буде јасно, одговорно пред историјом, а не пред дневном политиком, принуђеном да се бави de facto стварношћу. Од нас, као ни од Цркве, нико не очекује предлоге за тренутно решење кризе. Ми процењујемо стање из историјске перспективе. Нас обавезује интелектуално поштење, са дубљим духовним увидом, са искуствима које је народу, и нама као његовом освешћенијем делу, завештала прошлост.

Дакако, може се сарађивати са окупатором, из страха или из понизности, свесно или несвесно. Свако има право на своје сумње, недоумице, на очајавање, на безнађе. То може изражавати у кругу своје породице, у интимним дневницима, у поезији; на истакнутом јавном положају, као што је председавање угледној културној установи, то му се право одузима, утолико пре што га – што нас – нико не тера да се изјашњавамо о странпутицама светске и домаће политике. Исповедање слабо артикулисаних личних расположења, сумњи и неразумевања, које могу имати штетне последице за Јавну Ствар, непромишљен је испад што га је наш председник себи допустио, и у чему га Извршни одбор, нажалост, подржава.

Не знам да ли, како и када председник треба да поднесе оставку, али сам сигуран да је иступ академика Пипера допринео одбрани угледа и части САНУ.

Део наслова и опрема: Стање ствари

Извор: Печат/Стање ствари

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вама и Бриселским споразумом ће бандо издајничка да се позабави Служба за заштиту Уставног поретка

Вама и Бриселским споразумом ће бандо издајничка да се позабави Служба за заштиту Уставног поретка

5 (3) БЕОГРАД – Било би неодговорно да Београд повуче потпис са Бриселског споразума, иако је …

Јања Гашећа: Писмо са Косова и Метохије или Албанци мењају став

Јања Гашећа: Писмо са Косова и Метохије или Албанци мењају став

4.9 (7) Албанцима се на КиМ љуља тло под ногама, пре свега због суморне стварности …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend