Економија

Минималац од јануара већи за 9,4 одсто и даље недовољан да покрије потрошачку корпу

Влада Србије донела је на данашњој седници одлуку да висина минималне цене рада од јануара до децембра 2022. године износи 201,22 динара по радном сату, у нето износу.

Минимална цена рада повећана је за 9,4 одсто, саопштила је Влада Србије.

Висина минималне цене рада за период јануар–децембар 2022. године износиће 201,22 динара по радном сату (у нето износу).

“Утврђивање минималне цене рада засновано је на последњим расположивим макроекономским подацима и пројекцијама за наредни период”, пише у саопштењу.

Повећање од 9,4 одсто, на 35.012 динара, најавила је премијерка Ана Брнабић након седнице Социјално-економског савета, на којој није постигнут договор са синдикатима.

Улазак у Србију омогућен уз потврду о вакцинацији коју издаје Немачка

Влада Србије дала је и сагласност да се на основу фактичког реципроцитета прихвате потврде о потпуној вакцинацији против ковида 19 које издају надлежни органи или установе Немачке, којом се, уз ову потврду, омогућава улазак у Србију без негативног пи-си-ар теста на коронавирус или антиген FIA RAPID теста.

Усвојен Oквирни документ за издавање зелених обвезница

Чланови владе усвојили су Oквирни документ Србије за издавање зелених обвезница, које имају за циљ обезбеђивање финансирања пројеката који доприносе еколошкој одрживости у најширем смислу.

“Усвајањем документа, Србија је постала прва држава на Балкану која се јавно изјаснила о посвећености промовисања свести о еколошком, друштвеном и корпоративном управљању пројектима у области ублажавања климатских промена и заштите животне средине, што ће држави омогућити приступ глобалним тржиштима капитала у ESG формату”, пише у саопштењу.

Одлука о образовању Тела за координацију послова безбедности саобраћаја

На седници Владе је донета и одлука о образовању Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима с циљем праћења, усмеравања и координисања активности повезаних са смањењем броја саобраћајних незгода и њихових последица и спровођењем Националне стратегије безбедности саобраћаја на путевима.

Ово тело ће се, како се наводи, кроз деловање стручних радних група, бавити и унапређењем безбедности путева, рада и ефикасности саобраћајне полиције, судова и тужилаштава, безбедности деце у саобраћају, а кроз превентивно и едукативно деловање биће задужено за повећање безбедности свих учесника у саобраћају.

Споразум о немачкој школи у Београду

На седници Владе донета је и одлука о закључивању Споразума између Владе Србије и Владе Немачке о немачкој школи у Београду.

“Школа ће се састојати од разреда општеобразовног школског система Немачке, као и од вртића са предшколским васпитањем и образовањем, а делатност ће се обављати у складу са правним прописима који важе за немачке школе у иностранству”, саопштила је Влада.

Полазници ће, како се додаје, имати могућност да стекну средњошколско образовање првог степена након завршених девет, а немачку матуру након завршених 12 година образовања.

Посебни износи за време “Дечје недеље”

Влада је утврдила и посебне износе који се плаћају за време “Дечје недеље” у 2021. године на сваку продату карту у месном и међумесном превозу у железничком, водном, ваздушном и друмском саобраћају, као и на сваку продату улазницу за позориште, биоскоп, културне и спортске приредбе и на сваки продати носач звука са снимљеним садржајем.

“Дечја недеља” организује се сваке године у првој пуној недељи октобра са циљем унапређивања развоја друштвене бриге о деци путем организовања културних, образовних и рекреативних манифестација посвећених деци.

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!