понедељак , 21 септембра 2020

Министар Мали демагог, од наводних 1,8 милијарди евра страних инвестиција – само 400 милиона правих гринфилд инвестиција

4
(4)

Дубља анализа полугодишњег биланса страних директних инвестиција (СДИ) у Србију би нам показала следеће: имамо укупно 1,8 милијарди евра нето прилива категорисаних као СДИ, што јесте према међународно признатој методологији прави податак.

Прецизније 1,796 милиона еурa према подацима НБС-а. Није баш јасно због чега је министар измислио још 100 милиона евра, ваљда да би то било ближе некој округлој бројци од 2 милијарде, ради утиска. Од 1,8 милијарди, тачно половина од 850 милиона отпада на нова нето задужења страних фирми од њихових матица из иностранства, што је три пута више него прошле године. Ти дугови ће морати да се враћају, што дугорочно слаби платно-билансну позицију Србије, без обзира на тренутно позитивне ефекте.

Скоро 600 милиона је реинвестирана добит, део профита који је створен у Србији, а који је остао наком повлачења дивиденди од страних власника. Дакле, само неких 400 милиона евра је правих страних директних инвестиција (тзв. greenfield или brownfield), улагања у нове фабрике на ледини или на већ постојећим, изграђеним локацијама.

Оно што би значајно допринело разумевању трендова, било би објављивање следеће информације од стране Министарства финансија – који су то инвеститори који су дошли у Србију, колико их има, и који проценат њих је добио новчане субвенције из буџета Србије и привилегован положај у односу на домаће инвеститоре.

Исто би занимљиво било видети које су субвенционисане стране инвестиције пропале и колики је новац пореских платиша ова власт проћердала.

Сумњамо да би подаци показали да је гро нових инвестиција дошао у непропулзивним гранама и технолошки старим индустријама, са малим платама, уз обилату директну и индиректну државну помоћ коју из пореза финансирају грађани Србије. То би нам помогло да разумемо зашто смо, и поред хвалоспева и плакета од стране међународних финансијских агенција, и даље економија са најспоријим растом у региону у последњих 5-6 година, и зашто рекламирани „инвестициони бум“ никако да донесе корист грађанима Србије.

ДСС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Деца гладују, Вучићеви пирују: Српски буџет инвестира у приватни Вучићев пројекат „Београд на води“

4 (12) „Београд на води“ је фараонски пројекат ове власти у који су уплетени сви …

Од грађана Ер Србији још 120 милиона долара

5 (6) Иако је у јавност процурила информација да је Ер Србија од својих кредитора …

Један коментар

  1. kad ovaj zakrzljali sibicar pocne da govori, pa ubrza, znaj da laze gore no baron Minhauzen, a ni gazda mu nije bolji, muckaju, kradu i lazu, da je muka vise slusati i gledati, da ruka sama krece ka drzalici, posto se kod nas bejzbol ne igra. — pokradose milijarde a kao skromni indijanac cibuljicki nece fotelju oce tvrdu stolicu, joj ko vas ne zna mnogo ce ga kostatati. — jebo vas onaj na cijem samaru sedeste dok ovamo tumaraste. — samo da mi je doziveti ove preziveti pa da miran umrem, pa u pakao il u raj, svejedno mi je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *