МИНИСТАР ВУЛИН: Све жене млађе од 50 година биће позване на војне вежбе

МИНИСТАР ВУЛИН: Све жене млађе од 50 година биће позване на војне вежбе

0
(0)

Све жене у Србији млађе од 50 година мораће да прођу обавезну обуку за давање прве помоћи и поступање у ванредним ситуацијама, каже министар одбране Александар Вулин.
Са друге стране, даме које су служиле војни рок, ову вишедневну вежбу одрадиће у униформи и са оружјем. Према овом плану Министарства одбране, који тек треба да буде усвојен, сви грађани Србије, без обзира на пол, биће обучени за поступање у евентуалним ратним и ванредним ситуацијама.

Женска рука

Министар Александар Вулин истиче да су и мушкарци и жене у Србији равноправни у свему, па и када је у питању одбрана земље.

– Све радно способне жене у Србији биће позиване на вежбе из прве помоћи, цивилне заштите и поступања у случају пожара, поплава и земљотреса. Са друге стране, даме које су већ служиле војску, ићи на обуку под оружјем, као и њихове мушке колеге. Када овај предлог буде законски регулисан, сви грађани Србије ће, без обзира на пол, бити дужни да се одазову позивима за војну и цивилну обуку – поручио је министар Вулин и додао да је улога жене у цивилној заштити и одбрани од великог значаја за нашу државу.

Дугогодишњи први човек цивилне заштите и одбране у Србији, пуковник Миодраг Савић истиче да је изузетно добра идеја министарства одбране и Војске Србије да и жене буду укључене у систем одбране.

Како каже, тамо ће научити како да укажу прву помоћ и шта да раде уколико дође до неке ванредне ситуације.

– Према Нацрту о родној равноправности, жене ће такође бити активне у систему одбране земље и имаће једнаку улогу у њему као и мушкарци. Наравно да оне неће обављати задатке који су у физичком смислу намењени искључиво мушком роду, од ратовања до извлачења тела из рушевина, копања канала и сваког тешког рада. Међутим, када су у питању пружање прве медицинске помоћи, организовање послова у ванредним ситуацијама, санитетски и логистички послови, ту жене могу да буду од велике помоћи. А проблем је што и жене, као и мушкарци, мало знају о томе – објашњава Савић.

– Замишљено је да цивилна заштита и одбрана не ремете улогу жене у приватном животу када је реч о деци, послу и здрављу. Та обука трајаће свега неколико дана, али од психофизичких способности сваке жене појединачно зависи где ће бити распоређене. Водићемо рачуна и о старосној граници, јер нећемо дозволити да жена од 60 година буде део обуке за ванредне ситуације – објашњава он.

uziceoglasnatabla.com

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп позвао сенаторе-републиканце да се укључе у његову борбу за одбрану легитимних резултата избора

Трамп позвао сенаторе-републиканце да се укључе у његову борбу за одбрану легитимних резултата избора

5 (2) * Указао им да постоје „необориви  докази о изборним преварама којима је обезбеђена …

105-та годишњица интернације Срба у први концетрациони логор на територији Европе (видео)

105-та годишњица интернације Срба у први концетрациони логор на територији Европе (видео)

0 (0) Први концетрациони логор који је пре 105 година установљен од стране Аустроугарске на …

7 Коментара

 1. A sta ces ti, metiljavko?
  Vodu da im nosis?
  Metiljavko metiljavi, ako imas ogledalo, oci nemas, mozga nemas, da se vidis.
  Pu!
  „Od psihofizickih sposobnosti …“, pojma nemas ni sta je to, jer da si „psihofizicki sposoban“ ne bi ovako laprdao!
  O, ljudi moji, kakva zona sumraka postade ova zemlja!

 2. VULIN DAIDE NA VEŽBE DA NAUČI STROJEV KORAK .NESPOSOBNI MINISTAR KOMANUJE GENERALIMA .MORA DA JE DOŠLO VREME NESTAK SRBIJE .

 3. droge su veliko zlo i kad je u pitanju vampir, a kad pocne da koluta ocima i krevelji se beste od njega kolko vas noge nose. – – pu.

 4. Кад неко патолошки мрзи женеа само љуби мушкарце онда то не може никако да сакрије. Ето, он је бежао ос служења војног рока, дезертер у души, а сада би да се иживљава на женама. Искомплексирани педер као и његов председник. ФУЈ.

 5. Kakav majmun, marke pavijan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend