Министри се поклали око висине рудне ренте

0
(0)

Рудна рента за Нафтну индустрију Србије, односно „Гаспромњефт”, неће се мењати, јер Србија жели да на снази остане Међудржавни енергетски споразум са Русијом, изјавио је пре два дана за једне дневне новине Милан Бачевић, министар просторног планирања и рударства.

Он је истакао да би од повећања рудне ренте НИС-у, Србија убирала већи приход годишње за 15 до 20 милиона евра, али би „Гаспрому” морала да плати пенале за неповучене, а уговорене, количине гаса – 300 милиона евра годишње.

Упитана да ли је тачно да је држава проценила да јој је јефтиније да се рента за нафту, коју НИС сада плаћа три одсто, не мења, него да се плаћају пенали „Гаспрому”, др Зорана Михајловић, министар енергетике, каже за „Политику” да није тачно да је држава донела такву одлуку.

– Не разумем какве везе имају нафта и гас и зашто се те две ствари повезују. Ми по новом уговору о испоруци гаса имамо обавезу да платимо пенале „Гаспрому” уколико не повучено 1,2 милијарди кубика гаса, објашњава Михајловић.

Осим тога, додаје, не ради се овде о трампи. НИС је једно, а гас је нешто друго. Радујем се, наглашава Михајловић, сваком успеху НИС-а, јер је то успех и државе Србије која у овој компанији има 27 одсто власништва. Али, због свих других компанија, које размишљају да дођу у Србију или су већ овде и хоће да истражују и експлоатишу домаћа рудна блага, интереси наше земљи морају бити на првом месту, па тако мора да буде и када је у питању рудна рента за НИС, нагласила је министарка Михајловић.

– Уосталом која је то државна одлука да се не мења рудна рента за НИС, а да ја као ресорни министар о томе ништа не знам, а при том присуствујем свакој седници владе, пита Михајловић.

Министар Бачевић је објашњавао да је процена, коју је давало његово министарство, да Србија има много већу уштеду због неплаћања пенала за неповучене уговорене количине гаса, него што би убрала од више рудне ренте за НИС, била тачна. Србија никада те пенале није платила, и то је највећи могући гест добре воље наших пријатеља из Русије, објаснио је он.

Ово иначе није први пут да се два ресорна министра не слажу око накнаде за рудну ренту за НИС. Министар Михајловић је својевремено рекла да НИС у Србији пребрзо експлоатише нафту и да су се стекли услови за повећање накнаде за коришћење минералних ресурса, док је Бачевић, тада тврдио, да ренту коју НИС плаћа Србији не треба повећавати, јер би то погоршало економске односе Србије с Русијом.

Чињеница да је велики раскорак између Закона о рударству и висине ренте из купопродајног уговора потписаног с руским партнером. Тада је рента била три одсто и Србија се уговором обавезали да тако остане док НИС не врати инвестиције уложене у Србију. Закон већ две године прописује ренту од седам одсто и она се обрачунава на укупне приходе, а у уговору је и даље све по старом.

Дакле, разлика је више него двострука. Како ће се тај проблем разрешити, то је више правно, него што је питање струке. Апсурдно је да закон прописује једно, а купопродајни уговор друго, кажу упућени у целу проблематику и додају да је још чудније да о истој ствари два министра исте владе имају потпуно другачије ставове.

 
Ј. Петровић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend