Министри у влади Србије лобирају за ГМО троваче?

0
(0)

Најмање што српска влада може да уради јесте да распише референдум са питањем да ли сте за легализацију генетски модификованих организама у Србији (ГМО), каже за „Вести“ Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета у Земуну и председник Друштва аграрних економиста.

Осим што је за то да се ово битно, можда и суштинско питање за здравље будућих генерација, мора до краја демократизовати, овај стручњак сматра и да Србија не сме подлећи уценама САД која заступајући интересе својих компанија које се баве производњом и прометом ГМО, условљава чланство Србије у Светску трговинску организацију укидањем забране промета ГМО.

Министар трговине Расим Љајић најавио је да ће ускоро изменом закона бити укинута забрана промета ГМО, док је нови министар пољопривреде Драган Гламочић изашао са тврдњом да не постоји ниједан валидан доказ да је семе или храна настала на бази вештачки измењеног генетског материјала штетно по људско здравље!

Овакво залагање ресорних министара отвара сумњу да су и они део лобија америчких компанија које држе монопол у светској производњи и промету ГМО, пре свега надалеко компромитоване компаније Монсанто.

– Ја то не могу да тврдим и не желим да се упуштам у те спекулације, али сваки политичар сноси одговорност према свом народу и својој држави. Мене је на недавном скупу о ГМО Гламочић питао да ли бих ја остао на свом становишту да сам министар пољопривреде. Одговорио сам да бих по цену оставке бранио национални интерес и домаћу пољопривреду – каже Шеварлић.

Он децидирано одбацује тврдње министра пољопривреде да не постоје валидни докази о штетности по здравље ГМО.

– Таква изјава је у функцији смиривања страсти, односно евентуалног бојкота народа због најављене промене закона којом ће се у Србији дозволити промет ГМО. За разлику од студија које су наручиле компаније које се баве производњом ГМО а које су изузетно кратком року од 90 дана истраживале исправност и здравствену безбедност ГМО, постоје истраживања која доказују управо супротно – штетност ГМО – подсећа професор Шеварлић.

Први је на то указао енглески истраживач мађарског порекла Арпад Пуштај због чега је, под утицајем Монсантна и поткупљивих политичара, добио отказ и био изопштен из научног света. И многи руски научници су добијали исте погубне резултате, али се то по правилу приписивало антиамериканизму, а са осудама је прошао и француски научник Жил Ерик Сералини који је две године у тајности вршио огледе на пацовима хранећи их генетски модификованим кукурузом.

– Он је доказао да ти пацови, који су сисари као и људи, у другој генерацији имају оштећене унутрашње органе, у трећој долази до веће заступљености тумора и смањења плодности, док у четвртој се не могу размножавати ни кроз просту репродукцију – наводи Шеварлић.

Народ је против

У преко 80 општина у Србији, на чијој територији живи више од четири милиона људи, усвојена је „декларација против ГМО“, којом су те локалне самоуправе прогласиле своје територије за зоне без ГМО, укључујући гајење, увоз и промет. Такође, у анкети коју је недавно спровео портал 021.рс. међу близу 2.000 испитаника, скоро 83 одсто грађана изјаснило се за забрану присуства ГМО на њеној територији.

 

 Ј. Арсеновић – Вести

фото: Бета/М.Р

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (901) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ: Зашто Вучић за Србе набавља отровне Фајзерове вакцине?! (ВИДЕО)

4.7 (25) Политиколог Александар Павић каже да ће се Доналд Трамп борити до краја свим …

3 Коментара

  1. Kakav praznoglavac.Mora da slusa Brisel.Sto ga nisi slusao pre par godina?On i Ljajic ko dva papagaja.

  2. NARAVNO DA LOBIRAJU KAD SU PLACENI ZA TO

  3. Genocidno modifikovani organizmi i semena nas odavno truju i zagađuju zato su i uništili naše institute i proizvodnju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend