fbpx

Миодраг Зец: Грчка криза и немачки профит

0
(0)

Немачка, која је заузела оштар став према Грчкој, успела је да профитира од дужничке кризе у тој земљи и заради 100 милијарди евра, према резултатима истраживања Лајбниц института за економске студије.

Немачка је ту суму уштедела по основу нижих камата на хартије од вредности које је Влада у Берлину емитовала у време када су оне биле веома тражене, јер су их страни инвеститори сматрали сигурним уточиштем, тврди институт у Лајбницу.

Ова вест која би код присталица теорија завере могла одмах да наведе на закључак да Немачка поризводи грчку кризу, захтева додатна објашњења.

Београдски професор Миодраг Зец за РСЕ наводи да заправо Немачка са својом најснажнијом економијом, профитира на концепту евра:

“Евро је базични немачки добитак у процесу евро интеграција. Када се удружи више земаља које имају различиту продуктивност у јединствено царинско подручје, онда профитира онај који има највећу продуктивност“, подвлачи професор Зец.

Упитан да ли се тиме може објаснити строг став Немачке према Грчкој, Зец одговара да у ситуацији када су земје различитог нивоа развијености, изразито различите привредне структуре, не могу сви бити задовољни.

„Показаће се да је грешка улазак мањих и неразвијених земаља у Европску унију. Медитеранске земље не могу да издрже немачку конкуренцију. Њима би било боље да су у једном посебном савезу: Портуагал, Шпанија, чак и Италија, да не говорим Грчка, Хрватска и тако даље. Када останете без могућности да се штитите курсом националне валуте и делимично царинама и уђете у систем слободне трговине,то је исто као када игра Бајерн против Хајдука … Увек Бајерн добија.“

Говорећи о истраживању Института у Лајбницу, Зец указује на тумачење по коме Немачка зарађује тако што инвеститори купују немачке обвезнице скоро са нултим процентом. Слично је и са Швајцарском.

„Немачке обвезнице су сигурна кућа за имаоце новца, и док ми јуримо инвеститоре да нам донесу паре, молимо и кумимо, дајемо субвенције, сви који имају вишак новца јуришају у Швајцарску. Зато што је Швајцарска направила систем захваљујући коме људи верују да ту новац неће бити изложен револуционарном преврату. Из Грчке новац бежи у Швајцарску и Немачку. То је процес који је такав какав јесте. Не можемо сада оптуживати само Немачку. Зашто људи хоће да купе немачке обвезнице? Па, мисле да ће се она у року вратити. На тај начин она индиректно профитира. Али лепа жена не профитира на рачун друге мање лепе жене. Она је лепа, па је лепа, па се сви за њом окрећу. А оне ружњикаве кажу ’е па она нас експлоатише’“, закључио је Зец.

Бранка Михајловић, Слободна Европа

фото: Весна Анђић, РФЕ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Немачку тресе скандал због Србије и „Тениса“

4.4 (8) Бивши вицеканцелар Зигмар Габријел подстицао је инвестицију „Тениса“ у Србији, сазнаје се сада. …

Напето у Егеју – турскa и грчкa флота одмеравају снаге

5 (3) Атина – Грчке оружане снаге су у приправности после одлуке Анкаре да активира специјални …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *