Мирослав Ивановић: Две године је превише, збуњује што Београд штити Милана Радоичића (видео)

Две године је превише времена, са нашим могућностима и спремношћу, да се не открије извршилац и комплетна позадина убиства, рекао је за Н1 поводом годишњице убиства лидера ГИ СДП Оливера Ивановића његов брат Мирослав. Додаје да је очекивао да ће ођек злочина у јавности извршити притисак на политичке актере да утичу да се случај заврши што пре.

“Очекивао сам да истрага буде бржа. Процењивао сам да ће предистражни поступак далеко брже ићи и да ће се далеко квалитетније обавити. Сам случај је наметнут и у јавности је доживео страховит ођек и револт. Мислио сам да ће то извршити озбиљан притисак на све актере политичке сцене који би имали могућности да утичи да се случај што пре закључи у проналаску починилаца и наручилаца”, казао је Миролав Ивановић.

Поредећи поступке који се воде косовско и српско тужилаштво, он напомиње да је у Приштини заокружен оптужницом, док је у Србији и даље у предистражној фази. Kаже да ни с једним тужилаштвом нема контакт, нити очекује да га извештавају о детаљима, али истиче да тражи уверавања да се томе збиљно приступа.

Kада је у питању оптужница за убиство која је подигнута у Приштини, Ивановић каже да се о том поступку мало зна у јавности, да су докази скромно представљени, а да је поступак застао из техничких разлога док се ооптужница не преведе и достави свим учесницима поступка.

На оптужници се није нашао Милан Радоичић, за ким је косовско тужилаштво издало потерницу због сумње да његова криминална група стоји иза убиства Ивановића. Оливеров брат каже да је име Милана Радоичића познато из више извора, а да становници севера Kосова знају више детаља о жовоту и деловању група које су неформални извор моћи на северу Kосова и шире.

“Ради се о лицима који нису са тих територија, већ који су присутни. Верујем у озбиљност неког рада који је претходио пре него што се та група са тим именима нађе на оптужници. Оптужница представља ситуацију у којој је матријал ‘зрео’. Верујем да постоји озбиљност понуђених доказа”, казао је Мирослав Ивановић.

Он каже да је ситуације неуобичајена, пошто се Радоичић налази на територије централне Србије, док власти у Београду тврде да он нема никакве везе са убиством Оливера Ивановића.

Објашњава да је стварана политичка клима да је Радоичић велики Србин и заштитиник српских интереса на Kосову, иако, како каже, народ који тамо живи за то нема потврду.

“Немамо потврде тих чињеница о којима се овде у неким политичким иступима говори о његовим вредносним квалитетима, да је то борац за српски народ и српске интересе. Нисмо у прилици да то тако једноставно сагледмао. Зато је комплетна ситуација збуњујућа за нас и онемогућава озбиљније расуђивање и закључивање. Све то ствара одређено подозрење. Информација народу са севера Kосова да се таква личност штити ствара одређену забуну и условљава различита размишљања и тумачења”, истиче Ивановић.

Он каже да убиство његовог брата јесте политички мотивисан злочин, а да би у његовим али и у очима јавности био велики онај који би се потрудио да открије извршиоца тог злочина. А суштина је, напомиње, да се открију налогодавци и позадина убиства.

Мирослав Ивановић пита шта је са снимцима сигурносних камера и како то да се у Српском Телеграфу објављује снимак Оливеровог тела на улици, док се говори да камера на објекту ГИ СДП није радила.

“Бојим се да се те ствари прикривају и од јавности, и од нас, и од правде”, истиче саговорник Н1.

На подсећање да је председник Александар Вучић у јулу рекао да ће ускоро бити познато ко је убио Оливера, Мирослав Ивановић каже да му ни изјава, ни наступ председника нису деловали уверљиво, па није ни очекивао да ће се то остварити.

“То је конференција за штампу, најављује се као да су у питању сати или дани кад ће се открити име извршиоца. Епилог и данас нисмо добили”, подсећа Ивановић.

Упитан да ли и даље верује институцијама, он каже да део њега каже да су то институције, док је с друге стране свестан да се и на њих може утицати и да постоји и друга заинтересованост, за коју каже да не би волео да преузме примат у овом случају.

Н1 Београд

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ајде ти кракати гмазу у ћошак, сметаш нам овде (видео)

Ајде ти кракати гмазу у ћошак, сметаш нам овде (видео)

Шетају га као младог мајмуна  🙂 Србијаданас.нет Поделите вест са пријатељима

Ни после 17 година од страшног злочина још нема одговора о погибији гардиста

Ни после 17 година од страшног злочина још нема одговора о погибији гардиста

Ни 17 година од трагедије у топчидерској касарни не зна се ништа више од онога …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *