Насловна / Став / Мировић: „Друга Србија“ је природан савезник Ђукановића у нападу на српске патриоте
Мировић: „Друга Србија“ је природан савезник Ђукановића у нападу на српске патриоте 1

Мировић: „Друга Србија“ је природан савезник Ђукановића у нападу на српске патриоте

Универзитетски професор Дејан Мировић сматра да се Милош Ковић нашао на мети напада, јер је један од најбољих живих српских историчара, уз то патриота и вјерник СПЦ.

-Ковић треба да послужи као примјер како пролази српски патриота и интелектуалац који мисли својом главом, казао је Мировић за портал ИН4С.

Историчар Милош Ковиће мета је напада дијела колега са Филозофског факултета, због тога што се супроставља наметању хашке интерпретације историје за Србију? Колико форсирање једне такве интерпретације историје може бити погубно за српски народ?

-Колега Ковић је мета напада, јер је праведник и интелектуалац без мрље у каријери и приватном животу, вјероватно и наш најбољи живи историчар. Такви људи изазивају завист посебно на матичним факултетима. Његов „гријех“ је наравно и што је патриота и вјерник који је небројено пута пута показо да је пријатељ СПЦ и Митрополије црногорско-приморске. Он је, дакле, на супротној страни од људи који данас воде главну ријеч у Подгорици и Београду и који се веома добро слажу када треба да се извуку од своје одговорности пред Хашким трибуналом за 90-те године.

С обзиром да је Ковић тужен пред судом да ли се тиме шаље порука да слобода мисли и говора није дозвољена, односно да ли на дјелу имамо повампирење вербалног деликта и то од стране оних који се представљају као ватрени заговорници „европских вриједности“?

-То је право питање за министра културе Републике Србије Вукосављевића који не смије да се огласи у слаучајевима као што је овај или када се прогони слободна ријеч и интелектулаци. Наравно, он се често оглашава поводом телевизијских програма попут Задруге или Парова, али када треба озбиљно одбранити слободу изражавања он ћути . Наравно, да не будем превише строг према њему, то је манир скретања пажње са главних и суштинских тема на естрадне, присутан и код његовог премијера и предсједника, који он само следи као опортуниста.

Живимо у времену прогона свега српског. Није лако бити Србин у Подгорици и Приштини, а ево, по свему судећи, ни у Београду. Ваш коментар?

-Друга Србија је природан савезник Мила Ђукановића. Довољно је само да се сјетите Бебе Поповића и осталих заједничких пријатеља Београда и Подгорице. Друга Србијаје сада на власти у Србији зато је ваш закључак, у суштини, правилан. Споља тако не изгледа, али видећете да српска власт, у суштини, има неформалну коалицију са подгоричком, уз повремене сукобе који не доводе до озбиљног прекида сарадње. У формалном смислу са Приштином, то је још видиљивије, посебно када имате у виду да је Српска листа још увијек у влади Харадинаја.

Колико је прогон неподобних српских интелектуалаца скопчан са системским радом на томе да се српској науци, школству али и у јавности наметне натовско, антисрпско тумачење српске историје?

-Ковић треба да послужи као примјер како пролази српски патриота и интелектуалац који мисли својом главом. Умјесто да разговорамо о његовом чланству у САНУ, ми покушавамо да спријечимо његово избацивање са факултета.

ИН4С

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Незапамћени говор мржње Мила Ђукановића: Не смијемо бити Срби! 11

Незапамћени говор мржње Мила Ђукановића: Не смијемо бити Срби!

Лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић, на конференцији одржаној у Подгорици, поручио је да је …

Милов режим или ће се вратити српском духу, или даље ићи ка Старчевићу и Павелићу 12

Милов режим или ће се вратити српском духу, или даље ићи ка Старчевићу и Павелићу

* Владика Јоаникије благословио скуп и потврдио да је српски народ спреман на одбрану својих храмова и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *