Црна Гора

ПАНДОРА ПАПИРИ Иза бизниса Миловог сина фирма без запослених од 439,5 милиона $!

Британска компанија Deltagrip Trading LLP, која је финансирала фирму DGT Energy LLP – Блажа Ђукановића, сина предсједника државе Мила Ђукановића, пријавила је у марту ове године да је имала обрт од 439,5 милиона долара. То показује финансијска документација до које је дошла Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА.

Обрт компаније Deltagrip Trading LLP, која је регистрована у Лондону – за трговину нафтом, годинама је увећаван до 2020. године. У извјештају из марта ове године пише да се 100 одсто пријављеног обрта може приписати географским тржиштима изван Уједињеног Краљевства (УК) Велике Британије и Сјеверне Ирске.

Крајњи власници компаније Deltagrip Trading LLP, кроз офшор компаније са Британских Дјевичанских острва Artemis Ventures International Limited и Laymarsh Investments Limited, су хрватски консултанти за нафту и гас Ведран Перше и Јасминко Умићевић – открила је раније Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС).

У обртним средствима фирме Deltagrip Trading LLP евидентирано је да се 56.628.000 долара односи на дужнике, а 1.023.000 долара на улагања у обртна средства, као и 8.127.000 долара на стање у банкама и готовини. Интересантно је да у финансијском извјештају компаније наведено да нема запослених.

ПАНДОРА ПАПИРИ Иза бизниса Миловог сина фирма без запослених од 439,5 милиона $!

Финансијски извјештај компаније Делтагрип Традинг ЛЛП Фото: ЛУПА

У извјештају се у посебном дијелу о дужницима појашњава да се 10.132.000 долара односи на дугове који доспијевају након више од годину дана, а 42.889.000 долара на трговинске дужнике. Представници фирме Deltagrip Trading LLP пријавили су да имају и повјериоце. Ту је евидентиран износ од 43.254.000 долара који се односи на трговинске повјериоце, чији износи се реализују током једне године.ПАНДОРА ПАПИРИ Иза бизниса Миловог сина фирма без запослених од 439,5 милиона $!

Документ који доказује да компанија Deltagrip Trading LLP није имала запослених фото: ЛУПА

У дијелу финансијска средства евидентирано је да се износ од 57.651.000 долара односи на финансијску имовину, која је дужнички инструмент мјерен по амортизованој вриједности. У посљедњем финансијском извјештају, који је достављен надлежнима у Лондону, није прецизирано која правна и физичка лица су повјериоци а која дужници компаније Deltagrip Trading LLP.

Позајмице…

Офшор фирма Victoria Bridge Finance са Британских Дјевичанских острва, чији је власник Блажо Ђукановић, заједно са Arcola International Ltd такође са Британских дјевичанских острва, у Лондону је 28. јуна 2012. године основала DGT Energy LLP. Компанија DGT Energy у периоду од 28. Јуна 2012. године до 30. јуна 2013. године позајмила је око 52 хиљаде фунти од Deltagrip Trading LLP, у различитим валутама, америчким доларима, фунтама и швајцарским францима, са просјечном каматном стопом од четири одсто, може се видјети у финансијској документацији.

У истом временском периоду, 46 хиљада фунти DGT Energy LLP позајмила је свом оснивачу, Victoria Bridge Finance LTD, чији скривени власник је син предсједника државе Мила Ђукановића, по каматној стопи од два одсто.

У 2014. години DGT повећала је свој дуг према фирми Deltagrip Trading LLP на око 68 хиљада фунти, а Блажовој компанији је дата додатна позајмица, која је те године укупно износила око 60 хиљада фунти. Victoria Bridge Finance LTD је својој ћерки компанији из Лондона средином 2016. године дуговала преко 108 хиљада фунти, односно те године око 132.500 евра. Крајем марта 2019. године, DGT Energy LLP поднијела је свој посљедњи финансијски извјештај у којем се може видјети да није платила своје дугове, нити је наплатила своја потраживања. У фебруару 2020. године покренута је се добровољна ликвидација фирме и она је престала да постоји 22. септембра исте године.

Блажо Ђукановић и Ведран Перше у одговорима на питања МАНС-а и ИЦИЈ-а потврдили су раније да је комплетан дуг Victoria Bridge Finance LTD је отписан. Истраживачки портал ЛУПА покушао је да добије одговор од сина предсједника државе, између осталог и на питање – Да ли је компанија Deltagrip Trading LLP из Лондона, која је имала обрт од преко 439,5 милиона долара, пребацивала новац још неким иностраним компанијама које се повезују са породицом Ђукановић, међутим одговор није стигао до објаве истраживања.

Мрдовић: Милионске цифре и скривене офшор фирме индикатор за истрагу тужилаштва

Правна савјетница у Акцији за социјалну правду (АСП) Инес Мрдовић казала је да се ради о великој суми обртних средстава на годишњем нивоу, коју приказује фирма Deltagrip Trading LLP.

“Медјутим, треба указати да сам финансијски извјештај не садржи детаљније податке о повјериоцима и дужницима, већ су они сакривени иза укупних цифри. Оно што треба назначити јесте да иза тих цифри може бити сакривена било која фирма или било које лице. Имајући у виду да се ради о компанији у власништву лица, за која је откривено да су опраштали дугове фирми сина црногорског предсједника, регистрованој у офшор зони, за тужилаштво би то требало да буде индикатор да се усмјери ка њој. Вријеме ће ипак показати, да ли ће то и бити потези црногорског тужилаштва”, рекла је Мрдовић.

Додала је да имајући у виду да су “Пандора папири” открили да су Ђукановићи оснивали фирме на офшор (оф схоре) зонама, али да за сада није пронађен конкретан траг новца или траг вриједне имовине, онда би сви напори тужилачке организације требало да буду усмјерени на откривање таквих трагова, јер ће, правно посматрано, само такав доказ или докази моћи да потврде неосновано богаћење.

“Правно је све друго без посебног значаја, те је потребна јасна независна и професионална воља тужилачке организације да се укључи у истрагу, а сви знамо да је за сада та воља упитна. Стога се пред новом влашћу отвара огроман изазов да се што прије изабере Тужилачки савјет како би се приступило динамизирању ових питања на један независтан и професионалан начин. Улог је сувише велики и нова власт нема луксуз да се коцка са овим питањем, нарочито не након тродеценијске владавине и богатства које је креатор те владавине стекао са својом породицом, а о којој су писали бројни медији и говорили посленици друштвене сцене”, рекла је Мрдовић.

Истакла је такође, све посредне ствари, које испливавају, фирме, лица, посредни интереси, актери и слично, све то би независна тужилачка организација одмах требало да узме у разматрање и почне склапање коцкица мозаика, “који није нимало једноставан, али који се уз међународну правну помоћ може лако склопити, само да постоји довољно професионалне воље”.

Ин4С

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!