Економија

ММФ: Дугови пробили законски лимит

Почињу преговори представника Владе о споразуму са ММФ. Богдан Лисоволик, представник ММФ: Не искључујем проблеме, јер се Београд није држао претходних договора

МИСИЈА Међународног монетарног фонда креће у четвртак у преговоре о првој ревизији аранжмана који има са Србијом – потврђено је у среду „Новостима“ у београдској канцеларији ове институције.

Судбина тих преговора, за сада, је, према информацијама нашег листа, неизвесна. Наиме, буџет за 2012. годину предвиђа одређене ставке које нису биле део договора са Мисијом.

– Наредних дана ће се разговарати са представницима Владе о начинима како да се отклоне одступања од договореног нивоа буџетских гаранција и задуживања републичког буџета у овој години – коментарише предстојеће преговоре Богдан Лисоволик, стални представник ММФ у Београду. – Србија има мало простора за мењање договорене политике, а уколико жели да иде путем одрживог раста, ово може да јој буде велики проблем.

Према тврдњи Лисоволика, задуживања државе Србије у буџету у овој години планирана су за више од један одсто бруто домаћег производа изнад договорене границе, што је око 300 милиона евра.

 КОРЕКЦИЈА 

Влада Србије и Међународни монетарни фонд су крајем септембра 2011. године договорили кредитни аранжман из предострожности, вредан око 1,1 милијарду евра. Према договореном програму, буџетски дефицит Србије у 2012. години требало би да буде 4,25 одсто БДП-а, а раст 1,5 одсто, али ће, према најави Богдана Лисоволика, Међународни монетарни фонд, ту процену раста кориговати наниже.

 Уз подсећање да је крајем децембра прошле године завршена прва ревизија аранжмана из предострожности и да је у јануару 2012. требало да уследи оцена те ревизије, Лисоволик је рекао да је одлука о томе одложена, јер се влада није држала договора у делу који се односи на планирани ниво јавног дуга који не би требало да пређе 45 одсто БДП и одступило се и од договорене висине дефицита буџета.

Докапитализација Комерцијалне банке од стране државе и није, према информацијама „Новости“, велики проблем. Уз то, Влада Србије је већ заузела став да неће, у ближој будућности, одустати од већинског власништва у једној од најбољих банака у Србије.

– Много је горе што је држава дала одређене гаранције на кредите за ликвидност „Србијагасу“. Гаранције за чисто инвестиционе позајмице су мањи проблем – тврди извор „Новости“ близак преговорима.

Иначе, овога пута преговоре са представницима српских институција водиће Зузана Мургасова, нови шеф Мисије ММФ.

– Преговоре о првој ревизији водио је, привремено, Марк Ален, који је био прилично либералан у ставовима. Очекује се да Мургасова, која је претходно преговарала и са Хрватском, буде много „строжа“ према српским институцијама – откривају српски преговарачи. – Од Мисије очекује оштре разговоре и због стања у самом ММФ и, у последње време интензивних, интерних контрола у седишту Фонда у Вашингтону.

 ОДЛАГАЊА

БОРД извршних директора ММФ требало је 23. децембра 2011. да разматра прву ревизију аранжмана, али је одложио одобравање пошто усвојени буџет Србије за 2012. није у складу са програмом који је договорен са Фондом.

Канцеларија ММФ у Београду је, затим, 20. јануара саопштила да је ревизија аранжмана из предострожности са Србијом одложена, јер ниво задуживања у буџету за 2012. премашује договорене границе.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!