ММФ променио прогнозе за Србију: Раст БДП = 0, раст јавног дуга = 79%, пад вредности динара, буџетски дефицит…

0
(0)

ММФ, чији је данас Борд директора одобрио прву ревизију аранжмана са Србијом, променио је пројекције које се односе на Србију, сазнаје „Блиц“.

Фонд тако очекује да ћемо ову годину завршити са нултим растом БДП, уместо раније прогнозе да ћемо у 2015. имати пад привредних активности од 0,5 одсто.

Оно што брине је чињеница да Фонд предвиђа да ће Србија у овој години имати раст јавног дуга од чак 77 одсто уместо раније пројектованих 76,4 одсто БДП, док ће се у наредној години јавни дуг повећати на чак 78,8 одсто БДП.

Очигледно је и да ММФ не рачуна да Србија може пре 2017. да врати плате у јавном сектору и пензије на ниво из октобра прошле године, обзиром да према њиховим новим пројекцијама Србија пре 2018. не може да смањи удео издатака за плате у јавном сектору на планиран ниво од седам одсто БДП, а пензија на испод 11 одсто.

ММФ пројектује да ћемо у овој години имати просечан курс од 121 динара за евро.

Иначе, према писму о намерама и меморандуму које је Влада упутила генералној директорки ММФ Кристини Лагард 11. јуна ове године, а које је управо објавио Фонд, каже се да Влада очекује да годину завршимо са инфлацијом од четири одсто, као и да буџетски дефицит у овој години буде 3,5 одсто бруто домаћег производа.

Подсећамо, законом о буџету било је предвиђено да минус државне касе буде шест одсто свега што произведемо.

Интересантно је да се у меморандуму које је Влада упутила ММФ-у, а који је потписао премијер Вучић на више места понавља да Србија наставља да спроводи мере фискалне консолидације и да се ни једном речју не помиње враћање плата у јавном сектору и пензија на стари ниво.

Оно што се најављује јесте доношење новог закона о финансирању локалних самоуправа, а који би требао да умањи трансфере општинама и градовима у Србији. Овај закон био би, према најавама, донет крајем спетембра, а ступио би на снагу 1. јануара 2016, уз пуну имплементацију од 2017.

 

Г. Булатовић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7 (6) Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, …

Kорона коштала Србију 510.000 радних места са пуним радним временом

5 (3) Пандемија вируса корона највише је погодила мала предузећа у Србији и довела до …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *