ММФ: Сваки други становник Србије позајмио новац од комерцијалних банака

4.5
(2)

У Србији је прошле године било 48,75 банкомата на 100 хиљада одраслих грађана, што је пораст у односу на 45,78 банкомата колико их је било 2017. године.

То су показују резултати десетог годишњег истраживања Међународног монетарног фонда о приступу финансијама (ФАС).

Истраживање, објављено на званичној интернет страници ММФ-а, показује међутим да је број пословница комерцијалних банака на 100 хиљада одраслих становника у Србији лани смањен на 27,73 са нивоа од 28,13 пословница годину дана раније.

Према подацима из извештаја, на сваких 1.000 одраслих грађана наше земље, новац од комерцијалних банака је прошле године позајмило 546,52 људи, што је благи пад у поређењу са 562,46 претходне године.

С друге стране, у Србији је 2018. године забележено повећање депозита и кредита код пословних банака, у смислу њиховог удела у бруто домаћем прозиводу (БДП), показује истраживање ММФ-а.

Тако су депозити код комерцијалних банака порасли са 43,73 одсто БДП-а из 2017. године на 46,92 процента БДП-а прошле године, док су кредити повећани са 42,16 на 43,54 одсто укупне годишње производње земље.

Банкарски зајмови средњим и малим предузећима чинили су прошле године 11,78 процената БДП-а.

Истраживање ФАС, које већ десет година спроводи ММФ, омогућава креаторима политика да мере и прате финансијску укљученост и остварују напредак у односу на ривале.

Извештај обухвата податке за 189 јурисдикција, са више од 150 показатеља о финансијском приступу.

Од 2014. године, прате се и подаци о мобилном новцу, а од 2018. је уведена и родна статистика у ФАС-ов упитник, али у извештају нема тих показатеља за Србију.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Оборен рекорд! Преко 80.000 људи на литији, највећи скуп који памти град Подгорица (видео)

5 (9) Подгорица је и вечерас у знаку литијског подвига за одбрану светиња, вјере православне …

Туђа рука свраб не чеше: Странци глуви и неми господари који подржавају тиранине и то скупо наплаћују

4.4 (7) Туђа рука свраб не чеше. У то су се уверили грађани Србије, које …

Један коментар

  1. Ako je svaki drugi stanovnik Srbije pozajmio novac od komercijalnih banaka, a svakom drugom penzioneru je otimana penzija punih četiri godine. Za uzvrat dobili su glad, beda i žeđ i na kraju zahvalnicu otimača što im je otimao penzije, a nije ih pitao. Tako zvani i samozvani doktore Mali, ovo čime ćeš obradovati penzionere o mizernom povećanju penzija 5,1-5,5%, i vrapci na grani znaju. Prosečna penzija je niža od prosečne plate za 210%, a pre vaše diktature niža je bila za 30%. Plate rastu za 8-15%, a penzije, sa vašom švajcarskom maglom, i dalje stagniraju do poslednjeg penzionera. Oni su i ostaju vaši zamorčići. Idiotizam!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend