Кларксон поручио Грети: 'Буди добра и умукни!'
Џереми Кларксон (Фото ЕПА/Andy Rain)

Кларксон поручио Грети: ‘Буди добра и умукни!’

4.7
(3)
Како се усуђујеш да тамо (у УН) устајеш и држиш нам предавање, дериште размажено, одбрусио је британски водитељ тинејџерки из Шведске, еколошкој активисткињи
Британски водитељ ТВ-емисија о аутомобилима, Џереми Кларксон, испалио је салву оштрих коментара о 16-годишњој еколошкој активисткињи која се бави променом климе, Грети Тунберг којој је поручио: „Буди добра девојчица и умукни!”.

Говорљиви 59-годишњак који ни иначе не бира речи, бацио се на младу Швеђанку у напису за британски таблоид „Сан” после њеног страственог говора на Самиту Уједињених нација о климатским променама, прошле седмице у Њујорку.

„Када тинејџерка има љутит и плачљив испад, већина родитеља је пошаље у њену собу да се смири. Међутим, када је 16-годишња Грета Тунберг изашла на бину у УН и извела потпуни адолесцентски нервни слом, добила је заглушујући аплауз, али не и од мене”, написао је Кларксон.

„Жао ми је госпођице Тунберг, али пошто се ти бацаш на моју генерацију, мораш да прихватиш да се ја бацим на твоју”, поручио јој је он. „Ми смо вам дали мобилне телефоне, и лаптопе, и интернет. Ми смо створили друштвене медије које свакодневно користите и ми управљамо банкама које то све плаћају”, навео је Кларксон.

Написао је затим: „А шта је с таблетама које узимаш када те боли глава? Шта је с чистом водом која тече из твоје славине? Шта је с храном..? Ниједан 16-годишњак није допринео ничему од тога”.

„Шта је с мисијама помоћи у неким од најсиромашнијих земаља света..? Размисли о свим филмовима у којима си уживала, а снимили су их одрасли”, написао је Кларксон. „Затим застани и помисли како мирно спаваш, знајући да одрасли граде и одржавају, и …чувају и тебе”, додао је он.

Кларксон поручио Грети: 'Буди добра и умукни!'
Грети Тунберг (Фото ЕПА/Jason DeCrow)

„Па како се онда усуђујеш да тамо (у УН) устајеш и држиш нам предавање, дериште размажено!?”, запитао је он у чланку. Користећи „ратни поклич” Тунберг из њеног говора у УН „Како се усуђујете!?”, Кларксон је покушао да растури њену аргументацију упирући прст на једрилицу њене породице.

„Како се усуђујеш да допутујеш до Америке јахтом од угљеничних влакана, коју ниси ти направила, а коштала је 15 милиона фунти које ти ниси зарадила, и која има резервни дизел мотор, а ниси га ни споменула?”, написао је Кларксон.

„Јесте, размажена си јер, када си мами и тати рекла да престану да путују авионом и да се одрекну меса, нису се понели као разумни родитељи и игнорисали те, него су рекли: ‘Да, драга!’ и учинили то што си тражила”, навео је Кларксон.

Даље је указао: „Требало је да ти кажу да је живот трагичан: неки се роде паметни, а неки глупи. Неки су лепи, а неки нису. Неки имају богате родитеље који им дају све осим љубави, а неки имају сиромашне који немају шта да им дају осим љубави”.

„Сад умукни… свет је такав, увек је био такав”, а „ударање песницом о сто неће ништа променити. Сазнаћеш то када будеш имала неколико година више него сада”, поручио је Кларксон.

Написао је да се с Гретом Тунберг „слаже да се свет загрева” и да „можда … човек има нешто с тим, и да нема сумње да пустиња гута насеља у Африци и на Блиском истоку, а да је Европа суочена с незамисливом избегличком кризом. Нешто треба учинити с тим”.

„Многе хиљаде људи које си се дрзнула да окривиш, покушавају да ураде управо то што ти желиш!”, написао је Кларксон. „Дакле, буди добра девојчица, умукни и пусти их да наставе да раде!”, додао је он.

Поручио је младој активсткињи: „Ево ти једне идеје: врати се у школу што пре и напорно ради на часовима науке јер наука ће на крају решити проблем, а мрштење и нервозно вриштање сваких пет минута неће”.

Наступајући као отац, Кларксон је закључио свој чланак: „И не! Не можеш остати напољу после десет увече, и не можеш изаћи у толико краткој сукњи”. Грета Тунберг је постала позната јер је прошле године престала да петком иде у школу, већ је тада протестовала испред зграде Парламента Шведске.

Потом су јој се придружили други ђаци и покренули акцију „Петком за будућност” која је прерасла у масовну, сваког петка широм света, да би се од држава захтевала акција против климатских промена, преноси Бета.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend