Много сте се ви бандо терористичка залетели! Много….

0
(0)

Бивши високи функционер у СФРЈ и саветник косовског председника Азем Власи сматра да у Паризу, 11. новембра, неће бити неких озбиљних разговора ни између кога, па ни између председника Вучића и Тачија. Мултиетничка Војска Косова је легитимна потреба, а учешће Срба би значило и већу гаранцију за њихову безбедност, рекао је Власи у интервјуу за Н1.

На захтев 44 посланика Скупштина Косова расправља о једној тачки дневног реда – разматрање предлога председника Хашима Тачија о корекцији граница. Опозиција захтева усвајање резолуције која истиче да је „територија Републике Косово једна и неодвојива и да нико, па ни председник, нема мандат да расправља о територији“.
О заседању Скупштине Косова, дијалогу Београда и Приштине, пријему Косова у Интерпол и очекивањима од сусрета Вучића и Тачија у Паризу 11. новембра за Н1 је говорио бивши високи функционер у СФРЈ и саветник косовског председника Азем Власи.

О овој седници каже да се тиме скупштина бави одавно, и да је постојала још једна резолуција која је требало да буде знак „стоп“ за косовског председника, како не би потегао питање граница и територије. „Како нису успели да усвоје ту резолуцију, ја не очекујем да неће освојити ову ни сутра“. Додаје да од тога неће бити користи и оцењује да је смешно да се парламент „бави резолуцијом којом треба забранити шефу државе да у разговорима о нормализацији односа не сме потегнути питање граница и територија, што и не сме“.

„Парламент треба да се бави тиме шта садржи тај замишљени финални споразум о коначној нормализацији односа између Косова и Србије“, наводи Власи.

Мишљења је да парламент треба да усвоји резолуцију из које јасно произилази да тема корекције граница или размене територија или мењање граница једноставно не може бити тема разговора. „Јер тако улазимо у још веће проблеме, него да се приближимо неком финалу разговора и неком финалном споразуму заиста“.

Коментаришући то да ли у Приштини постоји неки консензус поводом питања односа Београда и Приштине, каже да постоји о томе да је дијалог нужан и да финални споразум мора у себи да садржи међусобно признање Косова и Србије, у овим границама и са решеним државним статусом. „А онда две међусобно признате државе могу да имају канале и разговоре о спорним питањима, па и о корекцији граница у неким детаљима, због неких географских и других разлога… Око тога постоји консензус, али не постоји око тога шта све даље треба да садржи тај споразум“, наводи Власи.

Истиче да је на Косову дијалог постао тема за међусобна препуцавања.

Власи констатује да се Србији више жури јер је у фази приступних преговора, док је Косово подалеко од приступних преговора и чланства. „За нас није битна брзина, битан је садржај тог споразума… Најбитније да стигнемо до коначног циља који значи нормализацију односа између двеју држава“.

Власи каже да са српске стране, (председник Александар) Вучић увек помиње неки компромис који подразумева да свака страна добије нешто, али никад не каже шта подразумева под тим. „Никад није објаснио шта подразумева његова идеја о разграничењу, пазите – између Албанаца и Срба, а не териоторијалном разграничењу“.

Додаје да на косовској страни (Хашим) Тачи није објаснио шта значи „корекција граница“, јер нико не верује у његово објашњење да то значи да се Прешевска долина припоји, а да остали делови Косова остану непромењени.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у наредних 18 месеци бити уложено више од шест милијарди динара, односно око 50 милиона евра додатних инвестиција у српске средине на Косову и Метохији.

Власи на то каже да је свака инвестиција било одакле добродошла на Косово, па макар и само у срединама где већином живе Срби и да против тога нико нема ништа. „Од тога може да буде само добро, да Срби у тим срединама живе боље, али то не значи да инвестиције, овде, значе да Србија полаже право на суверенитет Косова или на делове територије где већином живе Срби“, навео је.

„Не разумем Србију по питању Интерпола“

Упитан о Интерполу, Власи каже да би Косово требало да буде примљено у чланство. „Јер је Косово држава призната од више од 115 земаља света. По ставу Међународног суда правде потврђен је међународни легитимитет Косова као државе и чланство Косова у Интерпол само ће помоћи сарадњи земљама чланицама против организованог, међународног криминала“, каже Власи.

Додаје да не разуме залагање Србије да се Косово Србије не прими у Интерпол. То значи да сачувамо Косово као оазу у којој међународни криминал и криминалци могу да траже уточиште, наводи Власи.

„Учешће Срба у Војсци – већа гаранција за њихову сигурност“

Говорећи о „Војсци Косова“, каже да је њено формирање легитимно право и потреба. То је одбрамбена снага, по саставу мултиетничка, по функцији и мисији – да штити територију и границе Косова, да штити све њене грађане, наводи. „И не знам зашто би таква војска сметала Србији или било коме, а не смета Војска Србије која набавља мигове, ракетне системе из Русије, а ниоткуда није угрожена“.

На констатацију да је председник Србије Александар Вучић позвао Србе да не учествују у формирању Војске Косова, Власи каже да пристуство Срба и у тој структури представља већу гаранцију и за њихову безбедност. „Ако би косовска војска била једноетничка, само албанска, онда би неко имао разлога да каже – знате шта Срби, грађани Косова, немају поверења у такву војску зато што је етички чиста. Ако је мултиетичка, које су поруке то да ће неко да им командује да пуцају против својих сународника Срба – апсурдно“, наводи.

Говорећи о састанку у Паризу 11. новебра, Власи каже да је то протоколарни скуп, свечаност поводом 100 година окончања Првог светског рата, оцењујући да ту неће бити озбиљних билатералних разговора. „Није искључено да ће се са чашицом пића у руци да се сусретну и Вучић и Тачи, неће претпостављам окренути главу један од другог, али није то прилика ни за какве озбиљне разговоре ни између кога“, закључио је Власи.

(Н1)

________________________

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је у Белорусији да је време за споразум о нормализацији односа Косова и Србије у којем неће бити граница по етничким линијама и неће бити размене становништва између две земље.

Тачи, као један од панелиста на састанку Минхенске безбедносне конференције у Минску, говорио је о процесима кроз који пролазе Косово и Србија у тражењу споразума о миру и помирењу.
„Свет се променио. Европа је на раскрсници, у многим догађајима који постављају питања о будућности. Западни Балкан је остао у нејасној ситуацији. У тој реалности, Косово и Србија проналазе себе у тражењу коначног мировног споразума. Разматрамо све идеје. Што се тиче споразума, још увек се ни о чему нисмо договорили“, рекао је Тачи.

Он је казао да садашњи статус кво у односима две земље више није одржив и да садашњи замрзнути конфликт штети обема државама у свим животним областима у интегрисању, привредном развоју, безбедности.

Позвао је све земље на подршку процесу нормализације односа и постизању споразума између две земље.

Оценио је да су биле очекиване критике на Косову и Србији, али и код међународне заједнице и додао да је кључни циљ процеса дијалога постизање коначног мировног споразума о међусобно признању и столица за Косово у УН.

„Споразум треба да буде о нормализацији и помирењу између две државе и два народа. Споразум који је међународно правно обавезујући. Свеобухватан споразум, који подразумева двострано признавање између Косова и Србије. Без признања, овај или било који други споразум немају смисла“, казао је он.

Тачи је рекао да споразум треба да буде коначан, не привремен, који ће донети више мира нашим суседима и читавом региону.

„Дозволите ми да будем јаснији у вези са следећом тачком: ‘Неће бити граница по етничким линијама и неће бити размене становништва између две земље’. Очуваћемо мултиетнички дух и реалност Косова и Србије“, рекао је косовски председник.

(Бета)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићева реторичка „одбрана РС“ као медијска компензација за косовску капитулацију

5 (1) Пред почетак периода од наредне две године у којима председник Србије Александар Вучић …

Бивши истражни судија Даница Маринковић: Вилијаму Вокеру треба да се суди

5 (2) Нико не може да ми одузме оно што сам видела. И сада, две …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend