Курц и Штрахе: Не дамо да нам миграције угрозе суверенитет – миграције нису људско право

0
(0)

* Канцелар Себастијан КУРЦ: Споразум води угрожавању суверенитета држава. Предлаже се, на пример, да се ограничи деловање безбедносних снага приликом протеривања. То је једна од бројних негативних тачака, која води ка мешању илегалне и легалне миграције. То одбијамо. Мора се правити јасну разлику између радне миграције и потраге за заштитом

* Вице-канцелар Хајнц-Кристијан ШТРАХЕ: Миграција није и не сме постати људско право. Неопходно је правити разлика између легалне и илегалне миграције. Не може се на основу климе и сиромаштва добијати право на имиграцију

_______________________________________________________________________________

НА СЕДНИЦИ аустријске владе одржаној данас донета је одлука о повлачењу те земље из глобалног споразума УН о мигрантима.

Аустрија тиме следи пример САД и Мађарске.

Званични Беч неће потписати овај документ због суштинских неслагања и неће упутити званичног представника на конференцију у Маракеш, чије је одржавање предвиђено у децембру.

У Бечу сматрају Споразум неодговарајућим за регулисање мигрантског питања, страхују за губитак суверенитета у мигрантској политици и „брисање” разлике између легалне и илегалне миграције.

Посебно влада заступа став да тај пакт не уважава људска права.

Аустрија ће и на гласању у Генералној скупштини септембра идуће године, како је најављено бити уздржана и предаће изјаву УН, којом ће тражити да се забележи став њене владе, преноси Танјуг.

Иступањем из споразума УН, према речима канцелара Себастијана Курца и вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа Аустрија жели да сачува национални суверенитет.

„Нама је важно да не улазимо у међународно-правне обавезе за Аустрију, и због тога смо одлучили да нећемо приступити споразуму”, рекао је Курц.

Он је указао да постоје поједине тачке које Беч посматра критички и у њима види опасност по национални суверенитет.

„Поједини садржаји су дијаметрално супростављени нашој позицији, а и владином програму”, рекао је Штрахе истичући да одлука владе има за циљ да штити суверенитет земље.

Поред појединих позитивних тачака постоји низ негативних аспеката, оценила је влада.

Курц је навео као пример предлог да се ограничи деловање безбедносних снага приликом протеривања, као једну од бројних негативних тачака, која води ка мешању илегалне и легалне миграције.

„То одбијамо”, поручио је он истичући да је неопходно правити јасну разлику између радне миграције и потраге за заштитом.

„Миграција није и не сме постати људско право”, подвукао је Штрахе истичући да због тога мора да се прави разлика између легалне и илегалне миграције.

Он је додао да не може бити да се на основу климе и сиромаштва добија право на миграцију, јер би то изазвало развој у свету који се ни не може замислити у реалној политици.

Курц је казао да не очекује негативне последице по углед Аустрије, указујући да често на нивоу ЕУ постоје случајеви да земље одређене иницијативе подржавају, а друге не.

„Као министар спољних послова увек сам се залагао против нуклеарне енергије и нуклеарног наоружања. То су многе земље подржавале, али поједине, нажалост, не. Постоје многе теме на међународном нивоу око којих се не слажу све државе. То није ништа посебно. Сматрам искреним путем, ако не улазимо у неке обавезе које не можемо испуњавати. Било би погрешно у потпуности подржати споразум. Ми никога не спречавамо да потпише тај документ ако жели. Ми ћемо се уздржати”, рекао је он.

Курц сматра да ће и неке друге државе одбити да прихвате овај споразум, као и да ће постојати многе државе које ће приступити споразуму, али неће испоштовати овај документ.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Каква бре сагласност за повратак миграната из Аустрије у Србију?! Неко ће да одробија тај „радни споразум“!

5 (5) Тврдње да ће Аустрија слати одбијене тражиоце азила у Србију, где ће плаћати …

Аустрија и даље инсистира на споразуму о повратку миграната у Србију

3.9 (7) Аустрија намерава да одбијене тражиоце азила протера у Србију, и с тим у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend