Момир Стојановић: Србија ускоро улази у период политичке нестабилности, репресивне мере власти рашће како се буде ближило коначно решење статуса КиМ

0
(0)

Уколико се актуелна власт не уразуми – а не показује знаке да је на то спремна, Србији већ крајем године предстоје немири и нестабилност коју социолози ових дана називају „револуцијом“, каже за Данас генерал у пензији и некадашњи директор Војнобезбедносне агенције Момир Стојановић.

Он је пре неколико година био председник парламентарног Одбора за контролу служби безбедности и посланик Српске напредне странке, а данас је одборник групе грађана „Искрено за Ниш“ у локалној скупштини.

Већ су приметне основне контуре статуса КиМ које је дефинисала власт, а које се неће свидети највећем броју грађана

– Оваква друштвена нестабилност поклопиће се са убрзаним решавањем статуса Косова и Метохије, које ће се по свим предвиђањима догодити до краја године. Решавање овог питања биће преломна тачка која ће определити друштвено-политичка збивања у земљи. Већ су приметне основне контуре статуса КиМ које је дефинисала власт, а које се неће свидети највећем броју грађана. Због тога је разрађен широк спектар активности који треба да допринесе да грађани што безболније прихвате такво решење и да се избегну озбиљнији друштвено-политички потреси. Ипак, ово ће утицати на додатни пад рејтинга владајуће странке, који већ постоји због све лошијег социјалног статуса грађана – каже Стојановић, коментаришући „са безбедносног аспекта“ најновије анализе неких од реномираних социолога да Србији, како су казали, предстоји све већа репресија, као и да смена актуелне власти не може бити мирна.

Ситуација у којој, постоји очигледна решеност власти да по сваку цену брани своје позиције, а са друге стране постоји незадовољство грађана из ових разлога, могла би бити окидач за шире протесте и немире који прете изазивању хаоса и опште нестабилности

– Извесно је да Србија ускоро улази у период политичке нестабилности. Репресивне мере власти рашће како се буде ближило коначно решење статуса КиМ, а увећавало незадовољство грађана који, упркос другачијим и великим причама те исте власти, све теже живе. Ситуација у којој, постоји очигледна решеност власти да по сваку цену брани своје позиције, а са друге стране постоји незадовољство грађана из ових разлога, могла би бити окидач за шире протесте и немире који прете изазивању хаоса и опште нестабилности – каже он, додајући да „нажалост, актуелна опозиција није у стању да ‘прихвати’, артикулише и каналише незадовољство грађана“.

Он оцењује да посебно „забрињава“ што је врх власти „убеђен“ да је политика коју води најбоља за грађане Србије и да једино она нуди бољи живот и будућност, а да су све друге политичке алтернативе лоше.

Сви државни ресурси су стављени у функцију заштите политике и позиција актуелне власти, а не у функцију заштите виталних државних интереса

– Сви државни ресурси су стављени у функцију заштите политике и позиција актуелне власти, а не у функцију заштите виталних државних интереса. Власт дневно води психолошко-пропагандни рат против својих грађана, настојећи да их убеди у исправност свега што ради. Она све више креира догађаје и процесе у јавном и политичком животу који би требало да широј јавности покажу да је само она добра и успешна, и да нема алтернативу. Параде, вежбе, смотре, наоружавање, дежурни аналитичари, таблоиди, скоро сви електронски и штампани медији… ангажовани су на том задатку – каже он.

На питање како процењује да би се могли понашати припадници војске и полиције у случају евентуалних грађанских немира, он одговара да ће њихово поступање бити „различито“ и „подељено“.

– Илузорно је очекивати да ће Војска Србије данас да се умеша у било које, па и ово унутрашње питање. Али, све је веће незадовољство припадника МУП-а, због лоших кадровских решења, све веће нестручности и све веће политичке злоупотребе њених припадника. Зато је реално очекивати да ће полиција у случају грађанских немира бити подељена на оне који су последњих година запослени по политичкој подобности, и који ће слепо извршавати наређења, и стручне и одговорне професионалце који ће отказати послушност – оцењује он.

Он додаје да све околности указују да је „крајње време“ да се власт уразуми и да са представницима опозиционих политичких опција отпочне дијалог о основним захтевима које су изнедрили актуелни грађански протести, међу којима су најважнији слобода медија, измене изборних закона и ажурирање бирачких спискова.

– Ако се то не буде догодило, предстоје нам велике турбуленције и општа друштвена криза – закључује Стојановић.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поглавник Вучић: Биће више Хрвата на власти у Србији

5 (2) * Поводом захтева хрватске мањине да више учествује у власти у Србији, Вучић …

Лајчак: ЗСО ће бити формирана после потписивања правно обавезујућег споразума

3.7 (6) * „Ако нема воље за споразумом – неће га бити. Неће бити нормализације …

2 Коментара

  1. NIJE SVE TO TAKO, JOŠ GORE, JE?

    Da li dotični gospodin general Momir Stojanović (ne)prati čarobne uspehe vlasti iz njihovih usta, normalno. Aktuelna vlast je za zadnje dve godine povećala penzije za 12,5%, broj zapošljenih je nikada veći (oni prekobrojni zamaglili preko granice), plate svakodnevno rastu (u glavama političara) po 10% tako da su plate i penzije (naj)veće no ikada, pustili 180 fabrika u proizvodnju (mada se ne zna šta i koliko proizvode, važno da ih podupire predsednik), izgradili su više od 200 km autoputeva (oni samo to i rade, rečima), a tek koliko će izgraditi ( Srbija će imati najviše autoputeva na svetu, mada sada od 137 zemalja u svetu Srbija je na mestu 100 po kvalitetu putne mreže, mora da je greška?). Samo je Rumuniji trošak za hranu veći nego u Srbiji, u Srbiji za hranu se izdvaja 24,88% u ukupnoj potrošnji, a u EU 12,2%. Poslednji podaci Eurostata kažu da je prosečna plata u našoj državi 460 evra, što nas smešta među najniže prosečne plate na Starom kontinentu, samo Makedonija (376 evra) i Albanija (378 evra) su sa nižim platama. Srbija je u prošloj godini ostvarila diskretan napredak u oblasti vladavine prava zauzevši 78. mesto od 126 svetskih zemalja. Decenija najsporijeg rasta Srbije u regionu, BDP po glavi stanovnika EU iznosio je 30.000 evra Crna Gora 6.900 evra, a zatim Srbija sa 5.600 evra, 5,3 puta manje od proseka EU. Pored toga Srbija ima najveću nejednakost dohotka u regionu, dok 20 odsto najbogatijih u EU imaju 5,1 puta veći dohodak od najsiromašnije petine, u Srbiji je ta razlika 9,4 puta. Naša zemlja (od posmatranih 62 zemlje) ponovo se našla na vrhu Blumbergove liste najjadnijih ekonomija sveta za 2018. godinu U grupi najlošijih uz Venecuelu našla Argentina, Srbija je na 10. mestu, Prekraćujem, statistika i istina ne idu nam na ruku. Privatizovali su ili poklonili PKB, zemlju u vojvodini braći iz Emirata, RTB Bor braći kinezima (uložili milijardu evra, a prodali ga sa svim bogatstvima u Boru i Majdanpeku za 350 miliona evra, kurčeva matematika?), u ime Emirata gradimo “Beograd u vodi”, dodela poslova na gradnji autoputeva, ostali se ne grade, železnice i nagoveštaj izgradnja metroa, gde, se zna, ostalo će se saznati?

  2. ПерунГромовник

    Kompletnoj vlasti treba jehbati majku majčinu i sve ih Povešati na sred Terazija! Tu sns-sps-srs stoku treba iszrebiti iz Srbskog narodnog korpusa!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend