МУП Србије послао поруку нарко дилерима у Лазаревцу да у тој општини могу да раде шта хоће!

МУП Србије послао поруку нарко дилерима у Лазаревцу да у тој општини могу да раде шта хоће!

Иницијатива коју су потписали сви чланови Савета за безбедност у овом месту није прихваћена јер тако нешто не предвиђа Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места

Иницијатива Удружења „Свети Сава”, чији се чланови већ деценију боре против нарко-дилера у Лазаревцу, да се при тамошњој полицијској станици оснује Одељење за борбу против дрога није наишла на разумевање надлежних у МУП-у. Предлог који су осим представника поменутог удружења потписали и председник Основног суда у Лазаревцу, основни тужилац у овој београдској општини, директор војног одсека, начелник ватрогасне службе и начелник ПС (сви чланови Савета за безбедност општине Лазаревац) није прихваћен јер је лазаревачка полицијска станица – „станица другог реда”.

У одговору МУП-а, који је потписао секретар министарства Зоран Лалић, наводи се да Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места предвиђа да полицијска станица другог реда у „свом саставу може да има Одсек (групу) за сузбијање криминала, Полицијску испоставу, Саобраћајну полицијску испоставу и Групу за управне послове”, али не и Одељење за борбу против дрога.

Чланови Удружења „Свети Сава”, како кажу, сматрају да је разлог одбијања њихове иницијативе – чиста формалност.

– Мишљења смо да је предлог могао да буде усвојен да је постојала воља за тако нешто. Иницијативу су потписали сви чланови Савета за безбедност Лазаревца, што говори колико смо сви заинтересовани да се наше место очисти од дроге и нарко-дилера. Овај одговор МУП-а неће нас обесхрабрити у нашој борби, нити спречити да се и даље боримо за идеју о формирању Одељења за борбу против наркотика – кажу за „Политику” представници удружења.

И раније су, како је то предвиђено правилником, наводе наши саговорници, лазаревачки полицајци сарађивали са инспекторима Одељења за борбу против дрога у ПУ за град Београд, али такав вид борбе није био успешан колико се очекивало.

„У лазаревачкој полицији тренутно на сузбијању наркотика ради свега неколико часних полицајаца. Ти људи свој посао раде веома добро и с обзиром на то да их је мало, имају одличне резултате. Послали смо допис општини Лазаревац у којем апелујемо да својим ауторитетом и свим правним средствима која су на располагању инсистира на оснивању посебног одељења за борбу против наркотика. Такође, апелујемо да се организује едукација становништва како би могли да препознају нарко-дилере, начин њиховог рада и места на којима то раде, а све у циљу пријављивања надлежним органима. Тражимо и непрекидну кампању „пријави дилера” под покровитељством скупштине општине – кажу представници удружења.

Објављивањем три „црне књиге” са фотографијама и подацима око 120 нарко-дилера које су чланови удружења сами скупили, њиховом беспоштедном борбом, њиховим новцем и личним ангажовањем, знатно су смањене количине дроге у Лазаревцу и број зависника. Већина нарко-дилера је под притиском чланова удружења отишла из овог места, а неки се налазе у затвору, где издржавају вишегодишње казне.

– Иницијална каписла за оснивање удружења било је то што је много људи у Лазаревцу умирало од дроге. Из године у годину, тај број се повећавао. Град је био преплављен умрлицама младих људи које смо знали малтене још када су били у пеленама. За ових осам година, колико постојимо, можда се појавио један, евентуално два нова зависника. Раније их је било на стотине, нарочито малолетника. И грађани кажу да се ситуација приметно променила, набоље – кажу у удружењу.

Чланови Удружења „Свети Сава” свакодневно ажурирају податке о нарко-дилерима. Пракса је да оне који две године не продају дрогу скидају са списка. Ако се неко од „скинутих” врати „у посао”, заувек остаје на списку који је јавно доступан.

– Од грађана широм Србије добијамо фотографије, видео-снимке и податке о онима који се баве трговином наркотицима. Сви ти подаци су на располагању оперативцима МУП-а. Ипак, највећу подршку имамо од забринутих родитеља. Наша борба никада неће престати јер зло никада неће нестати – кажу у Удружењу „Свети Сава”.

Мирослава Дерикоњић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Думановић: Хркаловић никада да не изађе из затвора, али ни они који су је довели (видео)

Думановић: Хркаловић никада да не изађе из затвора, али ни они који су је довели (видео)

Милан Думановић, бивши полицајац и припадник Управе криминалистичке полиције, а сада функционер покрета Ослобођење, изјавио …

Одакле СНС некретнине вредне 224 милиона динара

Одакле СНС некретнине вредне 224 милиона динара

На Палићу, на око 200 метара од границе са Мађарском, окружен њивама налази се салаш …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *