fbpx

Мушке шкољке на обалама Енглеске развијају женске полне одлике – узрок отпад фармацеутских компанија

0
(0)

Једна од 10 мушких шкољки са обала Енглеске развила је женске полне одлике. За овај феномен криво је загађење воде које изазива хормонски дисбаланс код ових мекушаца. Пре свега, воде Енглеске загађују фармацеутске компаније и фабрике папира.

Истраживачи, који су тестирали преко 3000 одраслих шкољки, открили су да 8.6 процената мушких шкољки поседује и ткиво јајника и тестиса. Ова појава је све чешћа и свакако да се не дешава случајно.

Шкољке, дагње и остриге су мекушци који насељавају муљ у ушћима, а који се понаша као резервоар за загађење. Ови бескичмењаци су на дну ланца исхране, тако да различити извори загађења могу да утичу и на друге врсте.

Овакве двополне шкољке су значајне у истраживањима јер су биолошки показатељ утицаја хемикалија које поремећују рад ендокриних жлезда и утичу на рад хормона. У есктремним случајевима, загађење доводи и до стерилитета мушких шкољки.

Циљ нове, трогодишње студије, јесте да се истражи колико се проширио овај абнормални развој. Резултати су показали да су двополне врсте пронађене на око 58 посто истражених станишта шкољки на обалама Енглеске.

Т. Вујовић, Индипендент

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Постајемо нација на седативима: Све већа употреба антидепресива

0 (0) Наши људи годишње попију чак пет милиона кутија лекова за смирење, и то …

Глифосата све више на српским њивама, трујете сопствену децу са тим опасним отровом!

0 (0) Док Аустрија ових дана уводи забрану употребе озлоглашеног хербицида глифосата, у Србији се …

7 Коментара

  1. kako je krenulo i homo sapiens ce poceti da razvija i muske i zenske polne organe koliko nas truju preko vazduha hrane lekova vode i vakcina.

  2. kako je krenulo i homo sapiens ce poceti da razvija i muske i zenske polne organe koliko nas truju preko vazduha hrane lekova vode i vakcina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *