Србија

МУТАВА на састанку „Билдерберг групе“: Приватизација Трепче, управљање Војводином и узгој ГМО у Србији!

Председница Владе Србије Ана Брнабић учествовала је ове године на састанку „Билдербершке групе“, али о својим разговорима вођеним том приликом није обавестила ни владу којој је на челу, а ни ширу јавност. Једино је председник Републике Александар Вучић добио детаљан извештај. Разлог за ову тајновитост лежи у чињеници да је она током свог тродневног боравка разговарала о приватизацији рудника „Трепча“ и увођењу закона којим би се омогућила производња и продаја генетски модификоване хране у Србији.

Билдербершка група је настала 1954. године уз мото „Ред после хаоса“ и до сада су теме и учесници њених редовних годишњих састанака били строго чувана тајна. У ери дигитализације и глобалних медија, међутим, ништа више није тајна као што је раније било, па је тако и Магазин Таблоид од својих сарадника у Италији, где се одржао овогодишњи састанак, добио не само листу учесника и дневни ред скупа, већ и доста детаљан извештај о учешћу Ане Брнабић.

МУТАВА на састанку „Билдерберг групе“: Приватизација Трепче, управљање Војводином и узгој ГМО у Србији!

Председница владе Србије је у Торину, на састанку „Билдербершке групе“ боравила од 7. до 10. јуна, али противно закону о разговорима које је водила том приликом није известила ни српску владу, ни скупштину, а понајмање јавност. Исто тако је велом тајне остало обавијено приватно путовање Александра Вучића у Њујорк у јануару месецу ове године, током којег се састао са Џорџом Сорошем и, највероватније, Хашимом Тачијем. Да ли је то једина паралела између ова два путовања?

Некадашњи пољски министар спољних послова Радослав Сикорски (који је и ове године био на састанку) био је приморан да 2015. поднесе оставку, јер је установљено да је био на скупу „Билдербершке групе“, али је одбио да о томе обавести премијера и владу. Правила „Четам хауса“, која се примењују и на „Билдербершку групу“, забрањују учесницима да јавно говоре о ономе шта су чули или кога су видели на састанцима, па чак и да праве белешке током разговора.

Са друге стране, Ана Брнабић је на скуп у Торину отишла у својству председнице владе (како се и наводи на званичном списку учесника), користила је дипломатски пасош који се користи искључиво током званичних посета, а на аеродрому ју је (по протоколу) дочекала делегација српске амбасаде у Риму, што је такође привилегија која јој припада искључиво на службеним путовањима. Она би, због тога, без обзира на закон „омерте“ (ћутања) који примењује „Билдербершка група“ морала српску јавност да обавести о свим детаљима свог боравка у Торину.

Конференцији „Билдербершке групе“ се може присуствовати само уколико се добије лична позивница. Ово је врста затвореног клуба у којем се налазе само одабрани. Председница владе Србије је добила позив не зато што је посебно интелигентна или значајна особа, већ да би се на њу вршио притисак да се крају приведу законске измене на које се Вучић обавезао још пре неколико година.

Ове године на скупу је било 128 учесника из више од 30 земаља. Осим премијерке Србије, састанку су присуствовали и Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО пакта, Пјетро Паролин, кардинал и министар спољних послова Ватикана, Урсула фон дер Лајен, немачка министарка одбране, Шарл Мишел, белгијски премијер, Гинтер Етингер, комесар за буџет и људске ресурсе Европске Уније, и многи други из света политике, бизниса и медија. Занимљиво је да је ККР групу (у Србији познату по власништву над кабловском мрежом СББ и телевизијом Н1) заступао како директор Дејвид Петреус, са којим је Брнабићка имала краћи састанак, тако исто и његов заменик Хенри Кравис. Цео списак учесника биће објављен у електронском издању Магазина Таблоид.

Од 1954. до данас једини стални учесник свих скупова „Билдерберга“ је Хенри Кисинџер, који се и ове године нашао на списку, али није представљен као бивши министар спољних послова Сједињених Америчких Држава (како је уобичајено код других учесника), већ само као председавајући „Асоцијације Кисинџер“. Вероватно се сматра да њему никакво представљање више није потребно.

Током свог боравка у Торину Брнабићка је имала више одвојених састанака, од којих су многи спадали у куртоазију. Један разговор, међутим, даје нам разлог за забринутост.

Током вишедневног боравка на редовним годишњим скуповима учесници „Билдербершке групе“ морају нешто и да поједу. Доручкује се и руча најчешће сам или у малој групи са другим учесницима. Једино су вечере у већим групама од по десет и више учесника, када се размењују мишљења о ономе о чему није било речи на званичном састанку.

Многи погрешно мисле да се „Билдербершка група“, између осталог, бави и питањем Косова. Учеснике ових састанака границе појединих држава слабо интересују, јер се они залажу за свет без граница којим би они доминирали, а ако и поставе питање о статусу Косова то је из разлога да би знали коме требају да се обрате у вези планираних послова: Приштини, Београду, Тирани или неком четвртом.

Тако је, на пример, Хозе Баросо, некадашњи председник Европске комисије, а садашњи директор „Голдман Сацхс Интернатионал“ (једне од највећих инвестиционих банака на свету) за статус Косова био заинтересован искључиво у оквиру питања решавања власништва над рудником „Трепча“ у који би желели да улажу неки од клијената банке коју води. Да ли ће овај богати рудник бити купљен захваљујући властима у Приштини или Београду, за чланове „Билдербершке групе“ је од секундарног значаја. Већ и због овог разговора Брнабићка би јавност морала да обавести о свим детаљима својих састанака у Торину (на слици испод).

МУТАВА на састанку „Билдерберг групе“: Приватизација Трепче, управљање Војводином и узгој ГМО у Србији!

На истој вечери на којој је са Баросом размењивала мишљења како да се најповољније и најбрже реши проблем власништва и „Трепча“ прода страним инвеститорима, председница владе Србије је имала још један више него интересантан разговор са човеком који није на званичном списку учесника скупа и који се по нашим сазнањима у пленарној сали није ни појавио.

Ради се о немачком адвокату Фридриху Мерцу чије присуство није изазвало никакве сумње, будући да је он председавајући удружења „Атлантски мост“ које покушава да приближи Немачку и САД и члан „Трилатералне комисије“, такозваног „тхинк-танк“ удружења (труст мозгова) чије је оснивање на скупу „Билдербершке групе“ 1973. предложио Дејвид Рокфелер. Као такав он може да се придружи учесницима на неком од неформалних окупљања изван званичне конференције, а да то не привуче ничију пажњу.

Тема његовог разговора са Брнабићком била је Војводина, односно оранице у овој северној српској покрајини. Један од највећих земљопоседника у Војводини је „Агрокор“ кога скоро сигурно преузима руска „Сбербанка“, а што изазива забринутост код западних инвеститора. Једна од главних тема овогодишњег састанка „Билдербершке групе“ био је управо однос према Русији и њене активности у Европи и на Далеком Истоку.

Мерц је имао више него добре разлоге за ово своје интересовање за плодну земљу у Србији, јер је он, између осталог, и председавајући надзорног одбора (ацтиве цхаирман) немачког одељења (задуженог за целу Европу) највећег управитеља новцем на свету, „Блацк Роцк“-а, који је био и остао власник „Монсанта“, највећег произвођача семена (посебно оног генетски модификованог) на свету. Удруживањем са немачком корпорацијом „Баyер“ (у којој је „Блацк Роцк“ највећи појединачни акционар) настао је такозвано „Баyерсанто“, светски лидер у агрокултури („…Онај ко контролише производњу семена за биљке, влада светом“, тврдио је својевремено Хенри Кисинџер незаобилазни учесник свих скупова ‘Билдербершке групе’).

Ова фузија је коштала 59 милијарди евра, а један од давалаца кредита био је и „Голдман Сацхс“, на чијем челу је Баросо, који је и упознао Брнабићку и Мерца на поменутој вечери.

„Монсанто“ је одавно заинтересован да обједини оранице у Славонији и Војводини и да тако створи највеће пољопривредно добро у Европи које ће цео свет снабдевати генетски модификованим житарицама. Почетком године је у хрватском сабору готово неприметно прошао предлог закона којим се омогућује узгајање ГМ организама, а сличан закон би током ове године могао да прође и скупштинску процедуру у Србији. Тако је бар најавио др Зоран Петровић, директор „Монсанта Србија“ и координатор за све земље бивше Југославије (у Хрватској постоји формално независно предузеће „Монсанто Цроатиа“ д.о.о. у Загребу које, међутим, са централом комуницира једино преко Новог Сада).

У поменутом разговору са Мерцом, Брнабићка је обећала како ће се потрудити да се законски регулише производња ГМО хране на начин како је то урађено у Хрватској и да ће то бити урађено у најкраћем року. Баросо и Мерц су са своје стране обећали даљу финансијску помоћ за пројекте у Србији. Не треба сметнути са ума да „Блацк Роцк“ у својим рукама држи значајне пакете акција не само „Голдман Сацхс“-а, већ и свих осталих великих инвестиционих банака.

Мора се имати у виду како највеће банке на свету користе аналитички компјутерски програм „Аладдин“, који је направио и који и данас контролише „Блацк Роцк“, а на основу кога банкари процењују вредност и ризике појединих инвестиција. Да ли је зато случајно да у време припрема да се донесе закон о производњи ГМО-а у Србији нагло и наизглед безразложно скаче рејтинг наше земље у већини инвестиционих банака (као на пример у „ЈП Моргану“ чији је значајни акционар „Блацк Роцк“, а који све своје процене базира на резултатима добијеним од „Аладдин“-а)?

Изгледа да је ова вечера на којој је Мерц (на слици испод) убеђивао Брнабићку да се пожури са доношењем поменутог закона, а коме су асистирали сви остали учесници, био једини разлог због кога је председница владе Србије уопште добила позивницу за састанак у Торину. То је уједно и разлог више због кога српска јавност мора да добије извештај о премијеркиним састанцима и разговорима, без обзира на правила „Четам хауса“.

МУТАВА на састанку „Билдерберг групе“: Приватизација Трепче, управљање Војводином и узгој ГМО у Србији!

Ко је све учествовао на скупу „Билдербершке групе“ од 7 до 10 Јуне 2018. године:

2018 BILDERBERG MEETING

Turin, Italy 7-10 June 2018

CHAIRMAN STEERING COMMITTEE

Castries, Henri de (FRA), Chairman, Institut Montaigne

Participants

* Achleitner, Paul M. (DEU), Chairman Supervisory Board, Deutsche Bank AG; Treasurer, Foundation Bilderberg Meetings

* Agius, Marcus (GBR), Chairman, PA Consulting Group

* Alesina, Alberto (ITA), Nathaniel Ropes Professor of Economics, Harvard University

* Altman, Roger C. (USA), Founder and Senior Chairman, Evercore

* Amorim, Paula (PRT), Chairman, Américo Amorim Group

* Anglade, Dominique (CAN), Deputy Premier of Quebec; Minister of Economy, Science and Innovation

* Applebaum, Anne (POL), Columnist, Washington Post; Professor of Practice, London School of Economics

* Azoulay, Audrey (INT), Director-General, UNESCO

* Baker, James H. (USA), Director, Office of Net Assessment, Office of the Secretary of Defense

* Barbizet, Patricia (FRA), President, Temaris & Associés

* Barroso, José M. Durao (PRT), Chairman, Goldman Sachs International; Former President, European Commission

* Beerli, Christine (CHE), Former Vice-President, International Committee of the Red Cross

* Berx, Cathy (BEL), Governor, Province of Antwerp

* Beurden, Ben van (NLD), CEO, Royal Dutch Shell plc

* Blanquer, Jean-Michel (FRA), Minister of National Education, Youth and Community Life

* Botín, Ana P. (ESP), Group Executive Chairman, Banco Santander

* Bouverot, Anne (FRA), Board Member; Former CEO, Morpho

* Brandtzćg, Svein Richard (NOR), President and CEO, Norsk Hydro ASA

* Brende, Borge (INT), President, World Economic Forum

* Brennan, Eamonn (IRL), Director General, Eurocontrol

* Brnabic, Ana (SRB), Prime Minister

* Burns, William J. (USA), President, Carnegie Endowment for International Peace

* Burwell, Sylvia M. (USA), President, American University

* Caracciolo, Lucio (ITA), Editor-in-Chief, Limes

* Carney, Mark J. (GBR), Governor, Bank of England

* Castries, Henri de (FRA), Chairman, Institut Montaigne; Chairman, Steering Committee Bilderberg Meetings

* Cattaneo, Elena (ITA), Director, Laboratory of Stem Cell Biology, University of Milan

* Cazeneuve, Bernard (FRA), Partner, August Debouzy; Former Prime Minister

* Cebrián, Juan Luis (ESP), Executive Chairman, El País

* Champagne, François-Philippe (CAN), Minister of International Trade

* Cohen, Jared (USA), Founder and CEO, Jigsaw at Alphabet Inc.

* Colao, Vittorio (ITA), CEO, Vodafone Group

* Cook, Charles (USA), Political Analyst, The Cook Political Report

* Dagdeviren, Canan (TUR), Assistant Professor, MIT Media Lab

* Donohoe, Paschal (IRL), Minister for Finance, Public Expenditure and Reform

* Döpfner, Mathias (DEU), Chairman and CEO, Axel Springer SE

* Ecker, Andrea (AUT), Secretary General, Office Federal President of Austria

* Elkann, John (ITA), Chairman, Fiat Chrysler Automobiles

* Émié, Bernard (FRA), Director General, Ministry of the Armed Forces

* Enders, Thomas (DEU), CEO, Airbus SE

* Fallows, James (USA), Writer and Journalist

* Ferguson, Jr., Roger W. (USA), President and CEO, TIAA

* Ferguson, Niall (USA), Milbank Family Senior Fellow, Hoover Institution, Stanford University

* Fischer, Stanley (USA), Former Vice-Chairman, Federal Reserve; Former Governor, Bank of Israel

* Gilvary, Brian (GBR), Group CFO, BP plc

* Goldstein, Rebecca (USA), Visiting Professor, New York University

* Gruber, Lilli (ITA), Editor-in-Chief and Anchor „Otto e mezzo“, La7 TV

* Hajdarowicz, Greg (POL), Founder and President, Gremi International Sarl

* Halberstadt, Victor (NLD), Professor of Economics, Leiden University; Chairman Foundation Bilderberg Meetings

* Hassabis, Demis (GBR), Co-Founder and CEO, DeepMind

* Hedegaard, Connie (DNK), Chair, KR Foundation; Former European Commissioner

* Helgesen, Vidar (NOR), Ambassador for the Ocean

* Herlin, Antti (FIN), Chairman, KONE Corporation

* Hickenlooper, John (USA), Governor of Colorado

* Hobson, Mellody (USA), President, Ariel Investments LLC

* Hodgson, Christine (GBR), Chairman, Capgemini UK plc

* Hoffman, Reid (USA), Co-Founder, LinkedIn; Partner, Greylock Partners

* Horowitz, Michael C. (USA), Professor of Political Science, University of Pennsylvania

* Hwang, Tim (USA), Director, Harvard-MIT Ethics and Governance of AI Initiative

* Ischinger, Wolfgang (INT), Chairman, Munich Security Conference

* Jacobs, Kenneth M. (USA), Chairman and CEO, Lazard

* Kaag, Sigrid (NLD), Minister for Foreign Trade and Development Cooperation

* Karp, Alex (USA), CEO, Palantir Technologies

* Kissinger, Henry A. (USA), Chairman, Kissinger Associates Inc.

* Knot, Klaas H.W. (NLD), President, De Nederlandsche Bank

* Koç, Ömer M. (TUR), Chairman, Koç Holding A.S.

* Köcher, Renate (DEU), Managing Director, Allensbach Institute for Public Opinion Research

* Kotkin, Stephen (USA), Professor in History and International Affairs, Princeton University

* Kragic, Danica (SWE), Professor, School of Computer Science and Communication, KTH

* Kravis, Henry R. (USA), Co-Chairman and Co-CEO, KKR

* Kravis, Marie-Josée (USA), Senior Fellow, Hudson Institute; President, American Friends of Bilderberg

* Kudelski, André (CHE), Chairman and CEO, Kudelski Group

* Lepomäki, Elina (FIN), MP, National Coalition Party

* Leyen, Ursula von der (DEU), Federal Minster of Defence

* Leysen, Thomas (BEL), Chairman, KBC Group

* Makan, Divesh (USA), CEO, ICONIQ Capital

* Massolo, Giampiero (ITA), Chairman, Fincantieri Spa.; President, ISPI

* Mazzucato, Mariana (ITA), Professor in the Economics of Innovation and Public Value, University College London

* Mead, Walter Russell (USA), Distinguished Fellow, Hudson Institute

* Michel, Charles (BEL), Prime Minister

* Micklethwait, John (USA), Editor-in-Chief, Bloomberg LP

* Minton Beddoes, Zanny (GBR), Editor-in-Chief, The Economist

* Mitsotakis, Kyriakos (GRC), President, New Democracy Party

* Mota, Isabel (PRT), President, Calouste Gulbenkian Foundation

* Moyo, Dambisa F. (USA), Global Economist and Author

* Mundie, Craig J. (USA), President, Mundie & Associates

* Neven, Hartmut (USA), Director of Engineering, Google Inc.

* Noonan, Peggy (USA), Author and Columnist, The Wall Street Journal

* Oettinger, Günther H. (INT), Commissioner for Budget & Human Resources, European Commission

* O’Leary, Michael (IRL), CEO, Ryanair D.A.C.

* O’Neill, Onora (GBR), Emeritus Honorary Professor in Philosophy, University of Cambridge

* Osborne, George (GBR), Editor, London Evening Standard

* Özkan, Behlül (TUR), Associate Professor in International Relations, Marmara University

* Papalexopoulos, Dimitri (GRC), CEO, Titan Cement Company S.A.

* Parolin, H.E. Pietro (VAT), Cardinal and Secretary of State

* Patino, Bruno (FRA), Chief Content Officer, Arte France TV

* Petraeus, David H. (USA), Chairman, KKR Global Institute

* Pichette, Patrick (CAN), General Partner, iNovia Capital

* Pouyanné, Patrick (FRA), Chairman and CEO, Total S.A.

* Pring, Benjamin (USA), Co-Founder and Managing Director, Center for the Future of Work

* Rankka, Maria (SWE), CEO, Stockholm Chamber of Commerce

* Ratas, Jüri (EST), Prime Minister

* Rendi-Wagner, Pamela (AUT), MP (SPÖ); Former Minister of Health

* Rivera Díaz, Albert (ESP), President, Ciudadanos Party

* Rossi, Salvatore (ITA), Senior Deputy Governor, Bank of Italy

* Rubesa, Baiba A. (LVA), CEO, RB Rail AS

* Rubin, Robert E. (USA), Co-Chairman Emeritus, Council on Foreign Relations; Former Treasury Secretary

* Rudd, Amber (GBR), MP; Former Secretary of State, Home Department

* Rutte, Mark (NLD), Prime Minister

* Sabia, Michael (CAN), President and CEO, Caisse de dépôt et placement du Québec

* Sadjadpour, Karim (USA), Senior Fellow, Carnegie Endowment for International Peace

* Sáenz de Santamaría, Soraya (ESP), Deputy Prime Minister

* Sawers, John (GBR), Chairman and Partner, Macro Advisory Partners

* Schadlow, Nadia (USA), Former Deputy National Security Advisor for Strategy

* Schneider-Ammann, Johann N. (CHE), Federal Councillor

* Scholten, Rudolf (AUT), President, Bruno Kreisky Forum for International Dialogue

* Sikorski, Radoslaw (POL), Senior Fellow, Harvard University; Former Minister of Foreign Affairs, Poland

* Simsek, Mehmet (TUR), Deputy Prime Minister

* Skartveit, Hanne (NOR), Political Editor, Verdens Gang

* Stoltenberg, Jens (INT), Secretary General, NATO

* Summers, Lawrence H. (USA), Charles W. Eliot University Professor, Harvard University

* Thiel, Peter (USA), President, Thiel Capital

* Topsoe, Jakob Haldor (DNK), Chairman, Haldor Topsoe Holding A/S

* Turpin, Matthew (USA), Director for China, National Security Council

* Wahlroos, Björn (FIN), Chairman, Sampo Group, Nordea Bank, UPM-Kymmene Corporation

* Wallenberg, Marcus (SWE), Chairman, Skandinaviska Enskilda Banken AB

* Woods, Ngaire (GBR), Dean, Blavatnik School of Government, Oxford University

* Yetkin, Murat (TUR), Editor-in-chief, Hürriyet Daily News

* Zeiler, Gerhard (AUT), President, Turner International

 

Милан Маленовић, Таблоид

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!