На депонији Термоелектране "Никола Тесла" нема довољно угља за производњу струје, Србија се у новембру може суочити са рестрикцијама

На депонији Термоелектране “Никола Тесла” нема довољно угља за производњу струје, Србија се у новембру може суочити са рестрикцијама

На депонији Термоелектране “Никола Тесла” у Обреновцу у овом тренутку нема довољно угља за производњу струје, због чега се Србија у новембру може суочити са рестрикцијама електричне енергије, тврди добро обавештени извор Данаса у ТЕНТ-у и Рударском басену “Колубара”.

Наиме, резерве угља са којима располаже ТЕНТ су веома мале и како тврди наш саговорник, ако се по том питању ништа не промени у догледно време, велико је питање да ли ће током зимске сезоне, када је потрошња највећа, Електропривреда Србије успети да обезбеди довољне количине иначе знатно скупље струје из увоза.
– Депонија у ТЕНТ-у је испуњена са око четиристо хиљада тона угља а требало би у њој да буде милион и по тона. Оно што треба нагласити је да нема успеха ни са допуном, иако је искључено неколико блокова за производњу струје. У Рударском басену “Колубара” нема виталних делова за одржавање производње и колико год новца да добије од државе или кредита, овог тренутка ефекат ће се видети тек за пар година. Међутим, поставља се питање: а шта до тада – наводи наш извор који је желео да остане анониман.

Он додаје да је апсолутно тачно да у Рударском басену “Колубара” нема довољно откривеног угља и да се на преостала три копа угаљ копа “по ћошковима”.

– Багер који копа угаљ чека да му други скине земљу да би могао пар сати да ради на угљу. Друга превара којом се руководство бави је додавање односно мешање прослојка који није угаљ, да би се добило на тонажи и формално испунио прописан производни план – наводи наш саговорник.

Према његовим речима, РБ “Колубара” већ месецима не шаље угаљ потребног квалитета у Термоелектрану “Никола Тесла”, а све што садржи испод 6.500 кило-калорија се не рачуна у угаљ, а доказ за то је енормна потрошња мазута у ТЕНТ-у. Наиме, чим угаљ не поседује потребан квалитет, додаје му се мазут, објашњава наш саговорник.

Подсећања ради, Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије, недавно је изјавио да је производња електричне енергије пала у првом кварталу ове године у односу на исти период прошле године, али не за 20 одсто како то тврди опозиција, већ за 14,5 одсто. Он је додао да је производња угља пала за 10 одсто. Као разлоге за пад производње навео је проблем са транспортом угља у јануару између Колубаре и Обреновца, када је уместо 100, дневно превожено 50 тона, због потребе одлеђивања вагона, а на пад производње утицали су, тврдио је министар енергетике, метеоролошки и хидрометеоролошки услови. У фебруару је, како је објаснио, производња на пољу Д била смањена због активираног клизишта у дужини од 2,6 километара.

Данас

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Мала бара, пуно крокодила“: Kо су све саветници који добијају до 120.000 у Гроцкој?

„Мала бара, пуно крокодила“: Kо су све саветници који добијају до 120.000 у Гроцкој?

Kолико је у општини Гроцка запослених на месту саветника, шта је њихов посао и колико …

Део зелених киловата и даље ћемо плаћати најскупље

Део зелених киловата и даље ћемо плаћати најскупље

Реч је о струји из 15 електрана која ће коштати скупље јер се продаје по …

2 Коментара

  1. Najiskrenije bih volio da EPS ne doživi sudbinu RTB Bor. Problematika je slična, rukovode maltene isti ljudi, prepotentni sa sumnjivom diplomom i znanjem, a imaju neograničenu podršku vlasti. Poslovanje okupirano nelegalnim radnjama, krimogenom ekonomijom, dugovanjima, promašenim investicijama i pobačajem proizvodnje. Zdruge strane, ako ne trošiš struju platiš samo 755 dinara, ako trošiš platiš i potrošnju struje, što je i uredu, ako trošiš plati, a neće neko drugi, kao što se dešava kao RTB Bor, koji troši struju , a istovremeno duguje EPS-u neverovatnih 67 miliona evra. Ima se svoga, može se, sve će to narod, umesto pozlatiti, platiće i ta dugovanja, nije prvi puta. Pored svega toga i kažu da nas očekuje, ni krivi ni dužni, restrikcija u snabdevanju struje. E, to je radikalno napredno, zar ne?

    • Одличан коментар, свака част. Обреновчани добро знају ко је Милорад Грчић, како је и коју школу завршио, којим се сумњивим “занатима” бавио и како се, уз помоћ политике, дочепао власти и дипломе економског факултета. Јадна му диплома кад не уме ни на прича, зато скоро и да не даје никакве изјаве, а колико је стручан осетићемо ускоро ми на својој кожи. Питање: да ли је тачно да се у Колубари налазе два затрпана багера због нестручности “напредних” кадрова, а за чије отрпавање и оспособљавање требају огромне паре? Вероватно ове од најновијег кредита. Тако то раде конобари, власници печењаре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *