fbpx

На изложби о Јасеновцу у Уједињеним нацијама нигде се не помиње да су жртве Срби?!

0
(0)

Чак и тако значајан догађај као што је изложба о Јасеновцу најављена за идућу годину у Уједињеним нацијама не може да прође без међусрпских препуцавања, а прва критика на рачун организатора је стигла од српског активисте из Париза Симе Мраовића.

Он је оценио да приступ овој изложби омаловажава сећање на српске жртве.

– Наслов изложбе је „Аушвиц Балканског полуострва“. Ненамерно, злонамерно или с намером да обману посетиоце изложбе, организатор оставља посетиоцу и његовом познавању историје да сам закључи да се ту ради о Јасеновцу и о Србима. Такође, Јасеновац је основан у августу 1941. године, Аушвиц октобра исте године. У Јасеновцу је било преко 1.000.000 логораша од којих преко 95 посто Срба, у Аушвицу 1.000.000 логораша, и око 90 посто Јевреја. Дакле, без намере неукусног упоређивања, није Јасеновац Аушвиц Балканског полуострва, већ је Аушвиц Јасеновац северне Европе – рекао је Мраовић.

Осврнуо се на сајт на којем је представљена изложба, на којем стоји да је убијено 700.000 мушкараца, жена и деце.

– О Србима ни речи. Судећи по организатору, жртве немају ни свој национални идентитет нити припадност – закључио је Мраовић.

Филип Филипи Јанковић, оснивач Хуманитарне организације из Канаде 28. јун, која је један од организатора изложбе, не обазире се на Мраовићеве критике.

Куста отвара изложбу

„Изложба о Аушвицу Балканског полуострва“ биће постављена 23. априла 2017. године, под покровитељством Министарства унутрашњих послова Србије, хуманитарне организације 28. јун, Андрићевог института, као и Универзитета у Београду. Изложбу ће отворити наш прослављени редитељ Емир Кустурица. Посетиоци ће моћи да виде скулптуре Катарине Трипковић и Љубише Манчића.

– Од када је основана наша организација, овакве замерке су типичне за његову генерацију. То су углавном били неефикасни, пакосни људи, у потрази за личном славом, пуни филозофских ставова, али без конкретне акције. То је слика коју имам у глави када размишљам о тој генерацији Срба у дијаспори – рекао је за „Вести“ Јанковић.

Он је објаснио да активности његове организације јасно говоре о односу према Србима.

– Од 2011. године уручили смо 170 тона хуманитарне помоћи вредне 4,4 милиона евра Србима широм Балкана. Представили смо се на Светском хуманитарном конгресу Уједињених нација захваљујући личном позиву Стивена О’Брајана, заменика генералног секретара за хуманитарне послове – истакао је Филип Филипи.

Он сматра да су овакве замерке Сима Мраовића деструктивне, и да представљају одлично оружје у рукама непријатеља.

Рођаци жртве усташа

Јанковић је додао да је Јасеновац посетио прошле недеље.

– Моја породица је пре рата живела у Крајини. Три члана моје породице су убијена у Јасеновцу. Мој ујак Симо Дубајић је био одговоран за егзекуцију великог броја усташких стражара из Јасеновца у Блајбургу, због чега је умро са црвеном Интерполовом потерницом изнад главе. Све то говори да смо погодни да водимо пројекат који нам је у руке дало Министарство спољних послова – рекао је Филипи.

А. Вучићевић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kонтинуитет Срба од Лепенског Вира и Винче – Археолог Јелена Малешевић (видео)

5 (6) Духовно јединство од праисторије до данас одлика је Срба. Археологија доказује праву историју …

ИНТЕРВЈУ: Весна Пешић – Срби су древни народ, Винча открива да смо староседеоци Балкана! (видео)

5 (1) Гост Славија инфо била је госпођа Весна Пешић, писац и издавач. У емисији …

2 Коментара

  1. @zeljkop59 Због тога је Додик продао сву јасеновачку документацију америма.Чува човјек РС,има много будала који му верују.

  2. Геноцид над српским народом су усташе учиниле!
    Наша деца и будуће генерације морају знати генезу злочина окупатора, домаћих издајника и усташа у другом светском рату!
    Обавеза је да се са колена на колено преноси „ИСТИНА“ !
    Шта ради министарство иностраних послова!? Какви нас људи представљају у амбасадама и дипломатским представништвима и да ли сносе одговорност за лоше представљање наше домовине и наших људи у иностранству!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *