fbpx
Насловна / Србија / На лето сазнали да им се затвара школа: 1.000 ђака из Батајнице не зна где ће кад дође септембар

На лето сазнали да им се затвара школа: 1.000 ђака из Батајнице не зна где ће кад дође септембар

Преговори где ће ђаци ићи на часове још су у току, каже директор Стево Јањанин. Док и ђаци и наставници уживају на летњем распусту, ни не размишљајући о новој школској години, у батајничкој ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ баш сада је највећи хаос!

Више од 2.000 родитеља сазнало је да ће школа целе следеће школске године бити затворена и да ће њихова деца наставу морати да похађају негде другде. Причало се чак да ће зграду да руше, што је многима улило додатан страх, јер се зна да су све школе у Батајници попуњене и да би њихова деца онда морала да путују у много удаљеније школе на наставу.

ДВЕ ШKОЛЕ У ОПТИЦАЈУ KАО АЛТЕРНАТИВА

Ипак, Стево Јањанин, директор ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“, каже да се школа затвара искључиво због реновирања, а да се за ђаке тренутно тражи најбоље могуће решење.

– Предвиђено је реновирање целе школе и надоградња целог једног спрата који ће отприлике понудити још оволико простора колико сада имамо. Реч је о великим радовима који ће трајати годину дана. За то време, ђаци ће бити распоређени у друге школе, а тренутно преговарамо у које, па то још не могу да вам кажем – наводи Јањанин за Телеграф.рс.

Родитељи су изнели свој предлог и то је, поручују, једини на који су спремни да пристану.

– Наш предлог је да ђаци од првог до четвртог разреда од септембра крену у суседну ОШ „Бранко Радичевић“. То је школа која је већ надограђивана и у којој би било места и за нашу децу, а довољно је близу да тако мали не морају да путују аутобусом. С друге стране, пристали бисмо да старији ђаци, од петог до осмог разреда, крену у ОШ „Илија Бирчанин“ у Земун пољу. Оно што нам се не свиђа је што је директор те школе предложио да наши ђаци целе године долазе у поподневну смену. На то нећемо пристати. Наша деца, као и сва друга, имају своје обавезе и ван школе, тренинге, хобије, и не могу целе године похађати наставу само поподне – каже једна од мајки.

РЕЂАЈУ УСПЕХЕ, А НЕМАЈУ KАБИНЕТЕ НИ ПРОДУЖЕНИ БОРАВАK

Kоначну одлуку о томе где ће ђаци ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ од септембра похађати наставу донеће Секретаријат за образовање и дечју заштиту. У Општини Земун кажу да та одлука још није донета, али да ће се водити рачуна да се не ремете ваннаставне активности ђака.

ОШ ОШ „Бранко Радићевић“ у коју треба да се преселе ђаци од првог до четвртог разреда, Фото: осбранкорадицевиц.еду.рс
– Иницијатива грађана Батајнице за ову врсту радова постоји већ 15 година, а Град Београд је уложио огромне напоре да се обезбеди новац за извођење радова како би ова школа добила епитет најсавременијег објекта намењеног основцима са најбољим условима за рад. Још увек није донета коначна одлука где ће основци похађати наставу, а у сваком предлогу ће одлучивати Секретаријат за образовање спрам потреба и интереса деце како би се спречило било какво ремећење њиховог времена које проводе у школи и током обављања ваншколских активности – одговарају у Општини Земун.

Да школа вапи за обновом не поричу ни родитељи. Само не пристају да њихова деца годину дана трпе због тога.

– Школа нема ниједан кабинет. Нема кабинет за физику, за хемију, за биологију… Нема ни трпезарију ни продужени боравак, па наши прваци немају где да буду кад нису у школи. Али исто тако, ова школа има сјајне наставнике, добила је награду Свети Сава, одржава пуно манифестација и приредби. Ми волимо нашу школу и не бисмо је мењали ни за једну другу. Подржавамо реновирање, једино нећемо пристати да због лоше организације трпе наша деца – закључује један од родитеља.

Питање о томе где ће бити распоређена деца из ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ послали смо и Секретаријату за образовање и дечју заштиту, али још нисмо добили одговор.

Телеграф.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Родитељи несталих беба: Нећемо паре него истину!

5 (1) Велика српска афера са несталим бебама, стара близу пола века, коначно би требало …

Нови закон о несталим бебама: Родитељима деце украдене на рођењу по 10.000 евра

5 (4) ОДБОР за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу усвојио је предлог закона о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *