fbpx

На народном казану и деца

0
(0)

Међу 350 корисника услуга Народне кухиње у Ваљеву има чак 90 малишана, углавном из породица у којима ни један од родитеља нема стално запослење

Ваљево – Од када је пре годину и по дана поново потпаљена ватра под казане Народне кухиње у Ваљеву, она ради пуним капацитетом. У њој се сваког дана, изузев викендом, припреми и расподели 350 куваних оброка чиме су практично демантоване приче да је по одласку иностраних донатора, пре шест година, казане требало опрати и склонити за сва времена. Међутим, гладних уста у овој средини још има а међу абонентима је чак 90 деце млађих од 18 година.

Мирослав Ђукић, секретар ваљевског Црвеног крста, у чијој организацији ради кухиња, каже за наш лист да локална заједница, односно град по овом питању нису окретали главу, већ је после подуже паузе препозната потреба за наставак помоћи најугроженијим грађанима.

– Из градске касе издвајају се средства за 250 оброка а из Фонда за Народну кухињу, који су основали Црвени крст и Ротари клуб, финансира се додатних 100. Корисници су лица која испуњавају утврђене критеријуме којима је предвиђено да су старија од 60 година, да су корисници социјалне помоћи, односно да им је пензија мања од половине просечне републичке зараде, а право на оброк имају и самохрани и незапослени родитељи са малолетном децом, као и инвалидна лица. Поред Центра за социјални рад, потенцијалне кориснике нам препоручују и председници месних заједница, а за остварење ових услуга могу се грађани сами пријавити. У свему нема претераног администрирања, већ је довољна једна реченица образложења надлежне социјалне установе. За протеклих годину и по дана наше услуге је користило 632 грађана што говори да је реална потреба за оброцима дупло већа од постојеће – каже Ђукић, додајући да за народни казан постоји листа чекања, па тако уместо оних који изгубе такозвану сталност у подизању оброка на њихово место долазе први са списка.

Међу абонентима Народне кухиње најстарији има 92 године, и како нам је речено, он пуне три године није узимао у руке кашику. Казану прилазе и својевремено имућни грађани који су стицајем разних околности, ратних сукоба, економских криза остали без ичега. Иначе, све доскора владало је уверење да су корисници услуга старије и средовечне особе, али секретар Црвеног крста нам је ставио на увид списак у којем стоји да је међу онима који уредно долазе на казан чак 90 деце узраста од шест до 18 година. Објаснио нам је да су у највећем броју случајева то деца неког од самохраних или пак родитеља од којих ни један нема стално запослење.

– Колико год је старијима потребан кувани оброк, он је за децу од пресудног значаја у њиховом развоју будући да међу њима има више од 30 школараца. Деца се не стиде да дођу по храну. Јасно им је да је то једини загарантовани оброк на који могу рачунати. Када је у питању такозвани рок трајања Народне кухиње у Ваљеву, времена и даље тешка и за њеним радом постоји потреба. Захваљујући подршци локалне заједнице, сопственом Фонду донатора и помоћи која у основним намирницама стиже из централе Црвеног крста, Министарства за пољопривреду и Министарства за рад и социјалну политику, кухиња ће без проблема радити до краја године, а врло је извесно да ће своју активност даље наставити. Напросто, за њом постоји реална потреба и нисам задовољан када чујем коментаре како је овај облик социјалне подршке непримерен за Ваљево – каже Ђукић, уз подсећање да се оброци Народне кухиње деле на четири пункта у граду и да су протеклих годину и по дана имали само две примедбе, и то на количину хлеба. Уз кувано јело, које су прецизно избалансирали нутриционисти, по сваком кориснику се дели и пола векне полубелог хлеба.

Будо Нововић

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Раст БДП је небитан, најсиромашнији смо у Европи

5 (2) Чак ће вам и директор статистике потврдити да тај раст о коме они …

Вучић и његова банда напредних лопова уништила је ваљевски Крушик!

5 (1) Ваљево – Будуће ангажовање запослених на одређено време у „Крушику” зависиће од економске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *