На путу до тањира јунетина поскупи три пута: Сточари незадовољни ценом

На путу до тањира јунетина поскупи три пута: Сточари незадовољни ценом

5
(5)

ДРЖАВНЕ робне резерве, после дужег периода, преузеле су 800 грла јунади, од 3.500 планираних, у замену за меркантилни кукуруз. Цена на тржишту јунади порасла је са неких 1,8 на око 2,1 евра по килограму живе мере. Многи сточари овим су задовољни, јер им је држава рачунала килограм око 2,2 евра, а кланице би им платиле око 1,9 евра по килограму. Ипак, на лагеру, колико год звучало чудно, чини се има још доста јунетине.

Наиме, извоз домаће јунади стао је одавно, нарочито планиране количине за Турску. Последња нада многих сточара била је државна размена телади за кукуруз. То је у једном моменту стало, па су поједини морали да продају кланицама, по знатно нижој цени, јер би стока прерасла.

Како нам је рекла Сања Бугарски, председник Асоцијације произвођача млека Војводине, проблем постоји и то највише са откупом јунади. Кланице ниском ценом малтене уцењују стоачаре.

Да ситуација није баш у потпуности сјајна, потврдио нам је и сточар Живко Панић из села Лесковица код Ваљева.

– Размена телади за кукуруз мало је била успорила, а ту је и најбоља цена коју сточари могу да добију – казао нам је Панић. – Код размене је килограм телета око 2,2 евра. С друге стране, кланице га откупљују за неких 1,9 евра. Зато се многима и исплатила размена. Али и ту има ограничења, па не могу све количине ни да оду. И сад, многи чекају више од месец дана да ли ће им уопште бити одобрено или не. Ако не буде, неће знати шта да раде. Уз то, трговински ланци сада и те како продају јунетину. Она се највише производи. А да не спомињемо цену килограма тог меса у радњама.

Према речима Панића, цена живе јунади слична је и у региону. Можда је већа за неких двадесетак центи.

– Увек може више да се плати, нарочито ако се зна да су сточари теле плаћали по 600 евра – објашњава Панић. – У Суботици имамо сточара који вози јунетину на Косово и тамо је продаје за 2,20 евра по килограму. Многи људи који се баве овим послом, рачунали су на извоз за Турску. Прошле године, у јануару, цена је ишла и до 2,50 евра. Већ дуго месо се не вози у ову земљу, многи су узели телад за тов и сада се јавио проблем са откупном ценом. Велика је понуда.

Поједини сточари у Србији су израчунали да су у губитку и до 300 евра по грлу стоке, због лошег откупа.

Иначе, наша земља је договорила бесцарински извоз до 5.000 тона јунетине за Турску. Међутим, дошло је до застоја и до данас то није покренуто.

ПРОИЗВОДЊА 75.000 ТОНА

У НАШОЈ земљи годишње се узгаја око 12.000 јунади и произведе више од 75.000 тона јунетине, што је довољно за наше потребе. Просечна потрошња јунећег меса, у Србији, по становнику је око четири килограма.

Ј. Субин, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ! Уследиће највеће поскупљење хране у последње две године

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ! Уследиће највеће поскупљење хране у последње две године

5 (5) У прошлом месецу највише су порасле цене биљних уља, за 10,4 одсто. У …

Возачи, од данас спремите више пара за путарину!

Возачи, од данас спремите више пара за путарину!

5 (1) Вожњу од Београда до Прељине, односно Чачка, возачи су плаћали 420 динара, а …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend