fbpx

На реду је излазак Италије из ЕУ?

5
(2)

Више од трећине грађана Италије, земље најтеже погођене у Европи коронавирусом, сматра да би та држава требало да напусти Европску унију (ЕУ) и еврозону.
Више од 70 одсто оцењује да ће криза са коронавирусом узроковати распад ЕУ, показала су истраживања.

ЕУ је од почетка кризе са коронавирусом у Италији била спора када је у питању помоћ тој чланици, чији је здравствени систем био на ивици колапса због наглог повећања броја пацијената заражених тим вирусом, док су истовремено неопходна медицинска опрема и стручњаци упућени из Кине и Русије.

Резултати истраживања јавног мњења показују да је у Италији дошло до пораста евроскептицизма, због чега италијански медији постављају питање да ли је након „Брегзита“ могућ „Италегзит“.

Да би Европска унија, која је преживела економску кризу 2008, а након тога и мигрантску кризу, могла да се распадне због коронавируса сматра 71 одсто Италијана, показало је истраживање организације Пиеполи за РАИ спроведено 9. и 10. априла.

Истовремено, према анкети коју је за италијанску агенцију Дире спровео Тецне, у протеклом периоду дошло је до пада поверења Италијана у европске институције и сада више од 40 одсто испитаника сматра да Италија треба да иступи из Уније, док је такав став пре две године имало 26 одсто.

Анкета је показала да би 12 одсто учесника променило мишљење „само ако ЕУ учини нешто конкретно“ по питању кризе са коронавирусом.

Криза настала услед пандемије коронавируса указала је на дубоке поделе у Унији, пошто Италија и Шпанија оптужују северне државе да нису довољно солидарне.

Министри финансија држава ЕУ постигли су 9. априла договор о пакету помоћи вредном 500 милијарди евра за европске земље које су тешко погођене пандемијом вируса ковид-19, међутим нису прихватили захтев Италије и Француске за издавање такозваних “корона-обвезница”.

Видео-самит ЕУ о опоравку Уније од последица пандемије заказан је за 23. април, а председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да је циљ стратешка дискусија о заједничким одлукама и гаранцијама за већу добробит грађана.

Италија је ушла у седму недељу мера општег карантина уведених у циљу спречавања ширења вируса ковид-19, а до сада је око 178.000 људи инфицирано, од последица тог вируса умрло је више од 23.600 људи, док се више од 47.000 опоравило.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вилијам Енгдал: Други талас короне у Америци – политичка подвала?

5 (1) Утицајне политичке снаге иза гуруа Националног института за здравство Тонија Фаучија настоје да …

На свака три Британца умрла са короном – по два умрла због карантина

5 (1) * До почетка маја, у Британији умрло 16.000 људи који нису могли да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *