fbpx

На свим кључним позицијама у хрватском друштву су проусташки, филоусташки и фашистички кадрови

0
(0)

Берлин — На свим кључним позицијама у хрватском друштву су проусташки, филоусташки и фашистички кадрови, каже за РСЕ Борис Буден, културни теоретичар и филозоф.

Према речима Будена, који живи у Берлину, хрватска јавност данас је великим делом приватизована. Реч је, каже, о интересима владајуће класе, која и није формирана као капиталистичка, већ се ради о вишим феудалним сталежима који се састоје од политичке класе, од криминалних богаташа, од цркве, једне идеолошке елите и од ратних ветерана.
„Заправо, у тој јавности се одвија класна борба. Виша класа се већ 25 година бори против нижих класа како би обезбедила своје привилегије“, навео је Буден и додао да о комуниста, наравно, више нема. Али, напомиње да у хрватској јавности изгледа да од Октобарске револуције до данас комунизам никада није био јачи и претња је демократији. То је, примећује Буден, смешно.

Ради се, истиче, о нечем сасвим другом. „Наиме, прича о томе да су Хрвати хиљаду година желели државу, па су је сад добили и за собом су оставили оба тоталитаризма и сада ће уживати у фантастичној будућности, сада се потпуно распала. У то више нико не верује“, навео је.

Оценио је да је хрватски национални пројект је у дубокој кризи и то се распада пред очима људи. „Више им не можете обећати нити милијарде долара од дијаспоре, нити да ће сутра вратити кредите и због тога се заоштрава та идеолошка борба која је потпуно застарила, па се тврди да су и даље Хрвати угрожени од Срба, комуниста, србочетника, четничких југо партизанских комуниста, итд. Медјутим, фашизација друштва је оно што иза свега и кроз тај идеолошки мехур продире на најмоћније позиције у друштву“, навео је.

Упитан до када би могло ићи то мењање историјских чињеница, Буден каже да данас у хрватској јавности изгледа да је бити усташа нешто добро, а бити партизан нешто лоше. „У Хрватској се догађа да оно што је некада било десно, радикално, за што су веровали да је Туђман (Фрањо) у стању држати на некој екстремној десници, као нешто ридикулозно, то сада прелази у сам центар друштва, што само потврдјује стару тезу да је та наша градјанска класа слаба, уплашена, збуњена, без икакве перспективе, експроприсана, материјално уништена. Она се у страху једноставно шлепује за тим шовинизмом и усташтвом, или ћути“, навео је.

Неки од њих, каже, добијају одређене позиције и то је оно класично разарање те средине. „Ње више нема, њу граби та радикална десница и то је фашизација друштва ради хегемоније и осигурања власти. Усташтво није само у томе да се виче ‘за дом спемни’, већ у томе да су проусташки , филоусташки, фашистички кадрови веројатно дубоко у војсци, полицији, тајној служби и на свим кључним позицијама у друштву. То је припрема за обрачун у случају ако се нетко побуни“, навео је Буден.

Истиче да оно што је националистички режим у Хрватској остварио то је потпуна интеграција Хрватске у глобално либерални капитализам, а да ли је то донело хрватском народу срећу или не, нека сам хрватски народ просуди.

„Те елите су као и Анте Павелић у служби оних који у глобалним размерима држе моћ. Ту су банке и корпорације и мислим да је Хрватска изгубила сваку сувереност и да јој сваки европски политичар или центар европске-атлантске моћ и може наређивати“, казао је.

На кнстатацију да се чини као да се Хрватска враћа у средњи век, Боден одговара потврдно. „Па наравно да се враћа у средњи век. Узмите на пример, хрватски језик. Он се наводно страшно разликује од српског језика, и тако даље. Ту има блебетања у бескочаност, али зашто се толико блебеће о тој различитости, па зато да се прикрије она друга чињеница, а то је питање: чему хрватски језик у хрватском образовању. Ви више немате никакве индустрије, шта ће вам на хрватском језику терминологија у хемији, биологији, стројарству, бродоградњи, производњи, у теорији, филозофији, у историји уметности. Хрватски језик вам више уопште не треба“, закључио је Буден.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕМАЧКИ ПОПИС ИЗ 1846. ГОДИНЕ: 836 хиљада Хрвата и 2 милиона 643 хиљаде Срба у Хрватској

4.8 (40) На простору данашње Хрватске, овај германски картограф навео је да ту живи 836 хиљада …

Хрвати у Србији масовно гласали за проусташку председницу Колинду Грабар Китаровић

3 (2) ЗАГРЕБ – У првом кругу хрватских председничких избора на бирачким местима у Србији …

Један коментар

  1. Pa i u Beogradu su, isto. Otkrio si rupu na saksiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *