Насловна / Србија / Намерно заборавили убиство Оливера

Намерно заборавили убиство Оливера

„Ближи се шест месеци од убиства, а ми још не знамо ни ко је наручио, ни ко је убио лидера ГИ СДП Оливера Ивановића. Од првог дана убиства, када смо видели како су урађене прве истражне радње били смо песимисти и рекли да се убица никада неће пронаћи“, каже за „Вести“ Ксенија Божовић, потпредседница Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда (СДП).

Постоји више разлога за то. Полицијски службеници су непрофесионално радили истрагу, чаура је узета с места злочина, место убиства обезбеђено је тек после 20 минута након убиства и још много радњи веома важних за истрагу је измакло контроли.

– Прошло је доста времена, никаквих званичних информација нема и ми можемо само да закључимо да очигледно не постоји политичка воља да се ово убиство расветли – каже за „Вести“ Ксенија Божовић, потпредседница Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда (СДП).

Колико сте пута ви до сада давали изјаву истражитељима и да ли сте добили информацију у ком

Мук и исељавање
Убиство Ивановића је дубоко потресло све грађане у Митровици. Шта се променило за ових шест месеци у граду? Каква је ситуација данас?

– Не само грађане Митровице, него и грађане целог Косова и шире. После његовог убиства више ништа није исто ни у Косовској Митровици, а ни на Косову. То причају свакодневно грађани. Остали смо без најјачег лидера који је представљао чврст стуб српском народу. У Косовској Митровици су завладали мук и тишина, људи су забринути и углавном постављају питање: „Ако је ово могло да се деси Оливеру Ивановићу, шта да очекује обичан грађанин?“ Повећано је исељавање српских породица са севера Косова, то је актуелан проблем који изузетно брине, а којим се нико тренутно не бави.

У ком правцу иде истрага убиства?

– Тужилаштва из Приштине и Београда позивају и испитују, нас, чланове ГИ СДП и то по више пута. Ја сам два пута давала изјаву у Тужилаштву у Косовској Митровици и Специјалном тужилаштву у Приштини, а пре неки дан и инспекторима из Београда. Секретарица је до сада пет пута давала изјаве, а поједини чланови ГИ СДП од три до четири пута. На наше питање „Докле је стигла истрага?“, добијамо увек исте одговоре – да они много раде на случају, да су до сада испитали велики број сведока, али да још нису дошли до конкретних доказа.

Откад је Оливер Ивановић убијен појавиле су се разне теорије о томе шта је позадина убиства. У мору тих информација шта је, по вама, истина, а шта су политичке и друге злоупотребе ове трагедије?

– Те разне теорије око убиства Оливера Ивановића ми слушамо свих ових шест месеци. Поготово првих месеци смо слушали политичка препуцавања појединих политичара из Приштине и Београда, где смо апеловали да сви дају свој максимум да се убица Оливера Ивановића пронађе. Молили смо да се укључе истражни органи и Београда и Приштине, да све информације које имају размењују међусобно, то је јавности и обећано да ће све урадити уз посредовање Еулекса, али ми нажалост до данашњег дана немамо ниједан детаљ о напретку истраге. Имамо само политичке говоре, пребацивање одговорности с једних на друге, а последњих дана и ћутање као да неко жели да све ово оде у заборав. Такође смо апеловали много пута на појединце да оставе Оливера Ивановића да почива у миру и да ову трагедију не злоупотребљавају.

Има ставова да ни Београду, ни Приштини, а ни међународној заједници не одговара да се та истрага оконча. Шта мислите о томе?

– Како време пролази, мишљења смо да властима у Приштини и у Београду, а ни међународној заједници не одговара да се сазна права истина. Очигледно је да не постоји за то политичка воља или иза позадине убиства стоји неко кога штите. Ми не видимо други разлог.

Оно што посебно боде очи, јесте понашање Српске листе, баш ту у Оливеровом граду. И поред петиције, нема улице са Оливеровим именом, нити је, бар широј јавности познато, да је општина Митровица организовала комеморативни скуп посвећен једном од својих најугледнијих грађанина. Зашто?

– Понашање председника Српске листе и појединих чланова је за сваку осуду и критику од дана када је Оливер Ивановић убијен па до данашњег дана. Председник Српске листе, који је истовремено и градоначелник Северне Митровице, није се појавио ни у болници, а ни на испраћају Оливера Ивановића из његовог града, где је провео политички, професионални, радни век, а на крају и живот дао за овај град, своје суграђане, не штедећи се нимало. Стално је говорио да са Косова никада неће отићи, а на крају је отишао у ковчегу. Председник Српске листе није понудио никакав вид помоћи, нити је организовао одржавање комеморативне седнице за најугледнијег грађанина Митровице, очигледно не схватајући да је то била његова обавеза, а да не говоримо о људском и моралном чину. ГИ СДП је покренула петицију да се Трг или Улица Сутјеска назову именом Оливера Ивановића, а подржао је велики број грађана. Регуларно је достављена скупштини општине на разматрање, до данашњег дана немамо никакав одговор шта је одлучено, а нема ни улице.
Неразумно и неприхватљиво је такво понашање челника и појединаца Српске листе, посебно према Оливеру Ивановићу који је увек био за дијалог и разговор са сваким.

Верни истим идеалима
Каква је будућност ГИ СДП?

– Грађанска иницијатива СДП одржава редовне комуникације и састанке са својим члановима, одборима и одборницима и наставиће путем којим је наш лидер Оливер Ивановић ишао. Наставићемо његове идеје и циљеве и борити се за опстанак Срба на просторима Косова.

Ј. Л. Петковић – Вести

Актуелно

Шеснаест месеци од убиства Оливера Ивановића, починиоци и налогодавци још увек нису откривени

 Грађанска иницијатива „Србија, демократија, правда“ подсећа да се данас навршава 16 месеци од убиства њеног …

Србија: Истрага о крађи гласова стоји иако ПОСТОЈИ ПРИЗНАЊЕ?!

Иако постоји сведок који је признао да је учествовао у куповини гласова на локалним изборима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *