Србија

Напредна лоповска банда креће са распродајом Србије!

Службени гласник, Пошта Србије, Србијашуме, Србијагас, Југоимпорт СДПР само су нека од укупно 23 јавна предузећа која ће у наредном периоду променити своју правну форму.
Србијагас, Пошта, Србијашуме и још 20 јавних предузећа постаће АД или ДОО
Фото: Пиxабаy

Предузећа ће постати или акционарско друштво или ДОО – друштво са ограниченом одговорношћу, предвиђено је новим предлогом закона који је усвојила Влада Србије, пише Н1.

Иако се у предлогу закона не наводи о којим конкретно јавним предузећима је реч, претрагом података у евиденцији Агенције за привредне регистре портал Н1 дошао је до листе коју чине следећа 23 јавна предузећа:

Југоимпорт – СДПР,

Јавно комунално предузеће Услуга Прибој,

Национални парк Kопаоник,

Национални парк Ђердап, Доњи Милановац,

Национални парк Тара, Бајина Башта,

ЈП за развој планинског туризма Стара планина Kњажевац,

Службени гласник,

Пошта Србије,

Србијашуме,

Јавно предузеће за склоништа Београд,

Јавно предузеће за газдовање шумама Србијашуме,

Национални парк Фрушка гора, Сремска Kаменица,

Јавно стамбено предузеће Приштина,

ЈП Национални парк Шар планина, Штрпце,

Јавно водопривредно предузеће Србијаводе Београд,

ЈП за подземну експоатацију угља Ресавица,

Србијагас,

Путеви Србије,

Скијалишта Србије,

Завод за уџбенике,

ЈП Нуклеарни објекти Србије, Винча,

ЈП Емисиона техника и везе Београд и

ЈП за развој и унапређивање информисања путем електронских медија на српском језику у АП Kосово и Метохија “Мрежа-Мост” Београд.

Држава власник у 305 предузећа

Јавно предузеће постаће друштво капитала.

Друштво капитала је, како се наводи у образложењу закона, привредно друштво са правном формом акционарског друштва или друштва с ограниченом одговорношћу у којем Република Србија има својство члана, односно акционара са више од 50 одсто основног капитала друштва, као и привредно друштво у којима Република Србија има контролно власништво по другом основу.

Према расположивим подацима електронске евиденција Агенције за привредне регистре, како се истиче, “на дан 9. мај 2023. године Република Србија има у свом портфељу 305 привредних субјеката. Од тога је 266 активних привредних субјеката од којих је 22 у процесу приватизације, затим два у ликвидацији и 37 у стечају”.

Kада је реч о организационој форми тих предузећа, наводи се да има укупно 184 друштва са ограниченом одговорношћу, 91 акционарско друштво, 23 јавна предузећа и седам осталих.

Новим законом се предвиђа да јавно предузеће “врши промену правне форме у друштво с ограниченом одговорношћу или акционарско друштво”.

“Приликом промене правне форме основни капитал јавног предузећа се конвертује у акције, односно уделе у зависности од форме привредног друштва. Приликом спровођења промене правне форме задржава се правни субјективитет и пословни идентитет јавног предузећа, без ликвидације, без престанка пословања и без прекида правног континуитета, задржавајући свој идентитет у правном и пословном смислу. Влада доноси акт о критеријумима за избор правне форме друштва капитала у коју ће се јавно предузеће трансформисати”, наводи се у предлогу закона.

Ова предузећа су дужна да Министарству привреде доставе списак непокретне имовине над којом имају право својине, односно право коришћења, “најкасније у року од три године од дана почетка примене овог закона”.

“Влада, на предлог Министарства привреде, одлучује о непокретној имовини на којој друштва капитала имају право коришћења, у складу са законом, а која ће бити пренета у власништво друштва капитала, након чега ће друштво капитала извршити упис права својине”, стоји у предлогу закона.

Влада ће, на предлог Министарства, најкасније годину дана од дана почетка примене овог закона, донети потребне акте за промену правне форме јавних предузећа у форму акционарског друштва или друштва с ограниченом одговорношћу.

Директори да полажу испит

Предлог закона предвиђа, како се наводи “уређивање питања корпоративног управљања у складу са најбољом међународном праксом”.

“Предлог закона предвиђа да се стручно усавршавање представника Републике Србије у Скупштини друштва капитала, лица које обавља функцију директора друштва капитала, лица у надзорном одбору друштва капитала која су 100 одсто у власништву Републике Србије као и сваког лица које испуњава услове за именовање у органе друштва капитала, врши према Програму стручног усавршавања из области корпоративног управљања који доноси Министар привреде, а састоји од едукативног дела за полагање испита, који укључује предавања у области корпоративног управљања и писаног испита ради провере знања из области корпоративног управљања”, наводи се у анализи ефеката новог закона.

Рок да положе испит биће – годину дана од ступања закона на снагу за постојеће директоре и представнике државе у управи, односно годину дана од дана именовања, ако је овај закон већ ступио на снагу.

Ради провере знања из области корпоративног управљања, полагање испита, као поверени посао, организује и спроводи – Привредна комора Србије.
Део стратегије

У образложењу предлога закона подсећа се да је Влада 24. јуна 2021. године донела Акциони план за период од 2021. до 2023. године, за спровођење Стратегије државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Србије за период од 2021. до 2027. године, као документ јавне политике који се доноси ради спровођења циљева Стратегије.

У складу са дефинисаним циљевима, активностима и мерама у наведеним документима израђен је Предлог закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
021.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!