Напредна лоповска банда не престаје да терорише Златиборце и њихове госте

Напредна лоповска банда не престаје да терорише Златиборце и њихове госте

Влада Србије је део Златибора у октобру прошле године прогласила Парком природе. Сада се најављује и наплата еко таксе моторним возилима која пролазе кроз заштићену територију. У општини Чајетина такву одлуку дочекали су са неодобравањем.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић сматра да је Влада увођењем еко таксе нашла начин како додатно да пуни буџет на штету туриста који посећују Златибор, као и општине која је добила нове намете проглашењем Парка природе.

“Грађани већ плаћају веће порезе, уведене су еколошке таксе за путну, водоводну, канализациону инфраструктуру, а сада се најављује и такса коју ће морати да плаћају сви који улазе моторним возилима на подручје Парка природе. То је просто недопустиво, јер Копаоник је национални парк и не може имати исти статус код наплате као Парк природе. Еколошка такса је још један Вучићев намет”, каже Милан Стаматовић.

Одлука о наплати надокнаде за улаз у Парк природе на Златибору је донета, али још није почела да се примењује. Када се поставе рампе, возачи ће плаћати улазак аутомобилом 100 динара дневно, а аутобуси И камиони по 300 и 700 динара.

Туристи у анкети за Н1 истичу да би наплата била у реду, ако би се новац уложио у праве ствари, а не да то буде због нечијег ћефа.

Други туриста сматра да не треба наплаћивати таксе возилима која су у транзиту, док један сматра “да треба улагати у екологију, али да су таксе превисоке, посебно за аутобусе и камионе”.

Златиборци се надају да они неће плаћати таксу јер, кажу, “златиборски ваздух је њихов”.

У општини Чајетина доводе у питање не само оправданост еко такси, већ и саме уредбе о проглашењу Парка природе.

“Парк природе је проглашен неуставно и незакаконито. Овде неко хоће да направи политички штету свим туристима, наплаћујући им нешто за шта нису заслужни они већ општина Чајетина. Сада се види шта је била њихова права намера када су прогласили Парк природе, а не да заштите Златибор од нас Златибораца”, закључио је Стаматовић.

Из Србијашума које спроводе одлуку Министарства за заштиту животне средине, саопштили су да њу не треба тумачити као нову глобу, већ као меру којом се обезбеђује боља заштита природе.

Извор: Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Италији невакцинисанима забрањено да се венчавају и крштавају

У Италији невакцинисанима забрањено да се венчавају и крштавају

У Италији је грађанима без дигиталног COVID сертификата забрањено да учествују у верским обредима. У …

До доласка Александрa Вучића на власт Срби са КиМ равноправно учествовали на свим изборима

До доласка Александрa Вучића на власт Срби са КиМ равноправно учествовали на свим изборима

Неодржавање референдума 16. јануара у јужној српској покрајини поводом уставних промена показује у правом смислу …

2 Коментара

  1. Дејан Младеновић

    Освета шизофреног пицоустог према Г Стаматовићу

  2. подршка за г. Стаматовића.

    Друго, не каже се парк природе…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *