Напредна лоповска банда преко "Телекома" од народа украла најмање 150 милиона евра!

Напредна лоповска банда преко „Телекома“ од народа украла најмање 150 милиона евра!

0
(0)

ешењем антимонополске комисије, којим се Телекому одобрава трансакција, демантовани су подаци да Kоперникус има 200.000 корисника. Број корисника је пет пута мањи, па је по новој рачуници, Телеком платио 4.900 евра по сваком кориснику, а не 1.000 како се тврдило, пише Истиномер.

Истиномер наводи да, упркос тврдњи директора Телекома Предрага Ћулибрка да је куповином Kоперникуса преузето седам одсто тржишта, решење Kомисије за заштиту конкуренције недвосмислено показује да овај кабловски оператор има тек 2,7 одсто корисника интернета и три одсто корисника на тржишту кабловске телевизије.

Kако се наводи у овом документу, којим се одобрава трансакција, Телеком има 650.000 корисника. Kомисија у свом решењу наводи да то значи да, према критеријуму броја претплатника на националном тржишту, ова компанија има 44,16 одсто тржишног учешћа.

Број корисника Kоперникуса се не наводи. Тачније, на захтев учесника на тржишту (Телекома), та бројка није јавно доступна. Међутим, на основу података о Телекому, може се израчунати да је укупан број корисника на тржишту – 1,47 милиона. То значи да Kоперникус има 39.741 корисника, наводи Истиномер.

Истиномер додаје да Телеком има право да тражи да се у решењу заштите неки поверљиви подаци, јер се на тај начин штити од конкуренције.

Ако је тачна тврдња директора Телекома да је реална цена на тржишту 1.000 евра по кориснику, онда Kоперникус, судећи према подацима Kомисије, вреди око 40 милиона евра. То значи да је Телеком ову трансакцију платио скоро пет пута више.

То је приближно процени коју је за Истиномер урадио економиста Драгован Милићевић, бивши државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, који је упоређивао пословање овог кабловског оператера са 21 компанијом у Европи.

Укупно српско телекомуникационо тржиште вреди 270 милиона евра и споро расте, уочио је Милићевић.

„Главни фактори раста и вредновања компанија у овој области су расположиви доходак, кретање стандарда становништва и број корисника. Нажалост, Србија не бележи позитивне трендове ни код једнг фактора. Наиме, доходак стагнира, број становника се смањује фрапантном брзином за готово 90.000 до 100.000 годишње, јер се око 50.000 до 60.000 исели из земље, а број умрлих је у 2017. години био за готово 40.000 већи од броја рођених. Смањује се и број домаћинстава што утиче да се број прикључака фиксне телефоније, такође, смањује“, рекао је Милићевић.

Да подсетимо, Телеком Србија је 9. новембра саопштио да укупан број корисника мултимедије и интернета компаније Kоперникус Тецхнологy износи више од 200.000 корисника и да су информације којима се спекулише у јавности застареле и не одговарају тренутном чињеничном стању на тржишту.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Министарка Зорана Михајловић после продаје Јадра и Рађевине Рио Тинту, бежи у Лондон

Министарка Зорана Михајловић после продаје Јадра и Рађевине Рио Тинту, бежи у Лондон

4.6 (19) Дана 6. и 7. маја ове године у САНУ је одржан научни скуп …

Вучић можда неће да призна Косово али ће му дати столицу у УН, што је исто

Вучић можда неће да призна Косово али ће му дати столицу у УН, што је исто

5 (4) Такође не треба човек да буде много мудар па да не разуме да …

Један коментар

  1. bar polovina stanovnika Srbije bi zelela ovaku udobnost; toplu sobicu bez vlage i plesnjivih zidova, cist i zategnut krevet, klozet sa vodom i redovnu ranu. — druga polovina ima zasluge da budu u njoj smesteni al sto bi tamo isli kad njihovi stanovi su veci i bolje snabdeveni a neko one prve treba cuvati i njima upravljati.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend