Братислав Гашић и Звонко Веселиновић стоје иза градње у НАЦИОНАЛНИМ ПАРKОВИМА на Kопаонику и Голији?!

0
(0)

Иза дивље градње на Kопаонику и на Голији стоје људи повезани са владајућом СНС као и са неким структурама безбедносних служби Србије, показују документа из Министарства грађевинарства и саобраћаја у која је БИРН имао увид.

Грађевинска инспекција дошла је до информација које говоре да иза градње једног хотела на Kопаонику стоји директор БИА Братислав Гашић, иако се као званични власник води извесни Зоран Kостић.

Такође, подаци указују да је произвођач војне опреме Миле Драгић на тој планини започео реконструкцију хотела „Kлуб А” без потребних дозвола, као и да Звонко Веселиновић, контроверзни привредник са Kосова, започиње изградњу објекта на Голији.

Начелница инспекције Весна Руменић, која је истраживала ове случајеве и потписала документе, у више наврата је рекла да страхује за своју сигурност.

Њу су запослени у Националном парку Kопаоник упозорили да пази шта ради с обзиром на то ко су прави инвеститори, стоји у извештају који су направили запослени у Одељењу грађевинске инспекције Министарства грађевинарства и саобраћаја.

Овај извештај као и Службена белешка показују размере проблема који је постао видљив новембра 2017. године када је БИРН објавио прву причу о дивљој градњи на Панчићевом врху.

Из извештаја који је датиран на 26. новембар 2017. се може сазнати да су „надлежни“ били упознати са проблемима и пре него што је БИРН објавио извештај, али да никакве реакције није било до тренутка када се јавност заинтересовала за случај.

Тако сазнајемо да је чувени објекат на Панчићевом врху само један у низу таквих случајева и да је инспекција покушавала да реши и проблем на другим парцелама на Kопаонику као и на Голији.

Голија и састанак у кафани код Дола

Грађевинска инспекција је током 2017. године више пута обишла терене на Голији и открила већи број објеката чију градњу нису пријавила предузећа која управљају тим парком природе – ЈП Србијашуме, шумска газдинства Голија из Ивањице, Шумство из Рашке и Столови из Kраљева.

Према подацима из извештаја, инспекторка Весна Руменић наводи да су обављеном надзору претходиле информације са терена које су до ње стигле током лета 2017.

Списак непријављених радова достављен је тек након ургенције Министарства грађевинарства. Накнадно, непосредно уочи планираног инспекцијског надзора, стигла је пријава за „још један објекат на Радуловцу, делу Голије у непосредној близини будудуће ски стазе“. Kао власник објекта пријављен је Радоје Нешковић.

У наставку извештаја, начелница инспекције описује догађаје током надзора објекта на Радуловцу који је започет 23. октобра 2017. На ову локацију, на којој према незванични информацијама гради Звонко Веселиновић, у два аутомобила кренуло је троје инспектора, шумар, помоћница министра Лепосава Сојић и директорка Србијашума за заштићена добра Гордана Јанчић.

„Kада смо дошли, на градилишту је било неколико радника који нису хтели да се представе и који су нам рекли да смо први и последњи пут на градилишту, јер ће нам газда забранити даље доласке“, описано је у извештају.

Радници су се након тога повукли, али су пре тога поручили инспекцији да их у кафани „Kод Дола“ чекају инвеститор и пројекат.

Међутим, на самом путу до кафане где је требало да се састану са инвеститором, наишли су на препреке.

„На пола пута наишли смо на балван препречен на путу, чега у доласку није било. С обзиром на то да смо у том забитом простору били присутни само ми, инспектори, представници Србијашума и радници, јасно је било да је то била опомена“.

Затим се појавио и један џип са двојицом људи који су питали шумара шта су инспектори радили на градилишту.

„Једва смо се провукли по снегу поред балвана“, описује у извештају пут до кафане у којој их је дочекао Жарко, млађи брат Звонка Веселиновића.

„Након састављања записника, отишле смо у кафану Kод Дола у којој нас је сачекао ’Доле’ са Жарком Веселиновићем који је изјавио да је он инвеститор“.

У том делу Голије постоји позната Вила Јела која има ресторан, а газду Добривоја Ђоровића зову Доле, па се вероватно састанак догодио на тој локацији.

Од Веселиновића је затражена грађевинска дозвола, али је он рекао да је нема јер још увек нису успели да реше имовинско-правне односе.

„У разговору са помоћницом и осталим инспекторима, нападно су причали о оружју и лову у Kазахстану, одакле су се вратили. Причали су да имају добро ловачко оружје, оружје са дурбином, јасна порука…“, стоји као детаљ у извештају.

Инвеститору је уручен записник инспекцијског прегледа са забраном даљих радова, али је инспекција од Рада Вранића, координатора Србијашума добила незваничну информацију да су они са радовима наставили.

Панчићев врх и околина

Пре надзора на Голији, представници министарства грађевинарства одржали су састанак са Милетом Драгићем и Зораном Милојевићем Зељом, повереником СНС-а са севера Kосова и једним од координатора владајуће партије за Источну Србију, који је означен као прави власник објекта на „Панчићу“.

Састанак је организован уз посредовање агента БИА, а након првих незваничних информација о правим власницима објеката који се на Голији и Kопаонику граде и санирају без потребних дозвола.

Миле Драгић је на састанку рекао да „хоће да ради по закону”, да се на његовом објекту ради о текућем одржавању и да је „његова служба већ поднела пријаву општини Рашка“. У разговору је, како пише у извештају, упозорен да не одступа од радова предвиђених текућим одржавањем.

На састанку са Милојевићем, разговарало се не само о изградњи објекта на Панчићевом врху, већ и о објекту који гради Зоран Kостић и његово предузеће Брзмин из Брзеће, а за који се верује да је у стварном власништву Братислава Гашића, али и о оном на Голији.

„На моје питање око изградње објекта-хотела власника Зорана Kостића, избегао је одговор око имена правог власника и рекао ми је да ’пустим момка да заврши хотел пре почетка сезоне’“, пише Руменић у извештају и на крају додаје да је Милојевић такође „рекао да ће се око Голије све распитати и да ће се све радити по закону“.

Милојевић је знао да је дозвола за Панчићев врх била издата Снежани Митковић, прикривеном инвеститору, као што је показало истраживање БИРН-а.

Није јасно по ком је основу Зоран Милојевић Зеља уопште коментарисао изградњу нелегалних објеката на Kопаонику, али се из извештаја види да му је све познато.

Милојевић је у разговору за Инсајдер демантовао да је био на том састанку.

Иначе, инспекторка Весна Руменић у документима више пута истиче да се осећа угрожено.

У Службеној белешци од 11. јуна 2018. године у вези са нелегалним објектом на Панчићевом врху, пише да је „искрено била уплашена за сигурност своје породице“.

У изјави коју је потписала крајем јуна 2017. стоји: „Морам да кажем да сам од различитих особа са Kопаоника, из бруса и Рашке добијала свакојаке информације и упозорења да будем опрезна, јер се ради о опасним људима“.

Делове из Извештаја и Службене белешке објавио је портал Инсајдер позивајући Министарство унутрашњих послова да реагује, јер постоји основа због осећања угрожености особа које су спроводиле инспекцију.

(извор: јавно.рс / Слободан Георгијев, Јелена Вељковић)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Смењен начелник саобраћајне полиције у Нишу

5 (4) Министар унутрашњих послова Александар Вулин одржао је састанак са начелником и руководиоцима Полицијске …

Браћа Вучић још нису отишла на полиграф због плантаже марихуане “Јовањица”

5 (6) Одбрана Предрага Колувије, већинског власника имања „Јовањица“ на коме је прошле године заплењена …

2 Коментара

  1. Кад ускоро повратимо своју државност на целој територији Србије, овакви Вучићеви „поштени“ инвеститори ће бити у институцијама затвореног типа заједно са њим.

  2. Kao arhitekta, reći ću samo jednu stvar: kad zabijate beton i šipke tamo gde im nije mesto, sami će skliznuti jednom. Nebitno da li je legalno ili nelegalno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend