Србија

Напредне ЕКОНОМСКЕ УБИЦЕ већ уводе странце у ЕПС!

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је да се за Електропривреду Србије (ЕПС) и ван граница траже прави људи, а да ефекте промена очекује за 12 месеци.

„Очекујем да, ако у ЕПС-у буду прави људи на правим местима, које тражимо и на међународном тржишту рада, да ће се ефекти промена видети за 12 месеци“, рекла је Ђедовић у интервјуу Блицу.

Додала је да ће од успешности компаније зависити и висина поскупљења струје у новембру, а да се министарство труди да то буде минимално како би максимално заштитило грађане и привреду.

Она је рекла да је било потребно девет година да се спроведе обавеза из Закона о енергетици из 2014. „У првих шест месеци од формирања новог министарства направили смо први, али веома важан корак ка реформисању ЕПС-а, уз подршку Владе и председника Вучића“, рекла је Ђедовић.

Наредни корак ће, према њеним речима, бити успостављање нове управљачке структуре и професионалног менаџмента.

Суштина промена, како је оценила, „није у промени неких имена, већ начина рада и веће одговорности у једном од најважнијих предузећа у држави у коме пре свега треба да се зна ко и шта ради и коме за то одговора“.

Припрема се, како је рекла, план приоритетних инвестиција у енергетици којима ће бити дефинисани пројекти који су кључни за сигурност снабдевања.

Ђедовић је рекла да у унутрашње сукобе делова синдиката не би „улазила“, и да је лично трпела претње на седницама.

„Кроз дијалог (са синдикатима) постигнута су решења која ће заштити интересе запослених, који ће имати и свог представника у Надзорном одбору (НО) уместо блокаде процеса, инсистирањем на питањима која су у надлежности Владе и немају никакве везе са интересима запослених, нити са улогом синдиката. Питања запослених се решавају кроз Колективни уговор, а не кроз Статут“, рекла је Ђедовић.Подразумева се, како је рекла, да промене многима не пријају јер се боје за фотеље и привилегије и да се зато и манипулисало лажним информацијама у јавности.

Она је рекла да промена правне форме нема никакве везе ни са приватизацијом, нити са вишком запослених и да приватизације неће бити, а да је суштина промена да се покаже да држава може бити власник ЕПС-а, као профитабилне компаније.

На критике да ће Скупштину представљати само један члан, представник државе, Ђедовић је рекла да је ЕПС у својој историји имао Скупштину са једним чланом.

„Састав скупштине одражава власничку структуру, а у ЕПС-у је држава 100 одсто власник. Скупштина именује НО и преноси највећи део надлежности на њега, а он одредјује стратегију и пословне цилјеве и одговоран је за остваривање“, рекла је Ђедовић.

Она је рекла да „ко ће бити на челу Скупштине одредиће Влада и да има логике да то буде ресорни министар, као што је то случај у неким другим земљама“.

„Код ове одлуке пресудни су интереси државе, а не политички. Да се хтео задржати политички утицај, направила би се Скупштина са доста чланова. За већину стратешких одлука које доноси Скупштина, потребна је сагласност Оснивача, односно Владе“, рекла је Ђедовић.

Додала је да норвешки стручњаци раде на реформисању Србијагаса у складу са акционим планом који је усвојила Влада.

„То је и обавеза и према ЕУ и међународним партнерима. Са норвешким консултантима разматраћемо како да Србијагас учинимо ефикаснијим. ЕДС и Србијагас су јавна предузећа којима је потребно реструктуирање да би постали профитабилнији. Коначна решења ће зависити и од Закона о управљању привредним друштвима у власништву државе, који ће ускоро бити усвојен“, рекла је Ђедовић.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Бета

Један коментар

  1. Педери, лезбејке лопине и лопилице, то је модус операнди глобалсатаниста.
    Тупави који су позапошљавали жене по ЕПСу и довели Вучића на власт дочекаће да буду најурени од стране нових власника а тупави гласачи да добију 10 пута веће рачуне -заслужено као награду за глупост.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!