Напредњаци у инвазији на месне заједнице у Новом Саду: Џипови, цедуљице, спискови, претње…
фото: нова.рс

Напредњаци у инвазији на месне заједнице у Новом Саду: Џипови, цедуљице, спискови, претње…

Велики број нерегуларности забележен је данас током избора за савете месних заједница у Новом Саду, који су још увек у току. С једне стране су независни кандидати грађана који више не желе да препуштају великим странкама да уништавају њихов крај. На другој страни су несхавтљиво велики напори владајуће Српске напредне странке да узме све мандате на најнижем нивоу управљања.

Kолико је напредњацима стало да преузму сву власт сведочи чињеница да су на терену ангажовали хиљаде активиста који обилазе бираче, дочекују их на бирачким местима и дају писана упутства да гласају за њихове кандидате. Током данашњег дана забележено је довођење гласача у џиповима и више инцидената, а један независни кандидат је физички нападнут.

Три дана пре избора, члан Градског већа Новог Сада за управу, прописе и урбанизам Милован Амиџић искористио је службени положај како би помогао каднидатима СНС, чији је члан. Он је изјавио да “верује да ће кандидати СНС освојити сва места у 42 месне заједнице у којима се данас одржавају избори”. Амиџић је својим понашањем прекршио Закон о спречавању корупције, саопштио је Биро за друштвена истраживања.

Од 47, савети се данас бирају у 42 месне заједнице у Новом Саду.

Kако би гласали, грађани треба да са собом имају лична документа.

Један грађанин са лица места јавио се у 9 ујутро следећим описом ситуације на терену:

“На јужном Телепу је хаос. Џиповима их довозе. Нека, ако ништа друго, није им свеједно.”

Грађани јављају и да напредњачки комитети задржавају фотокопије личних докумената оних који нису гласали за њих, чиме директно крше Закон о заштити података о личности.

“У месној заједници Иво Андрић воде двојне спискове. Схватио сам да је један за ‘наше’ а други за ‘њихове’,. На пет метара од улаза један младић стоји са некаквим списком и сачекује поједине гласаче и нешто уписује”, јавља један грађанин..

Током дана је стигла и циркуларна СМС порука са позивом бирачима да гласају за СНС.

На Лиману 4, у близини просторија Месне заједнице “Иво Андрић” нападнут је независни кандидат. Он је седео на клупи, на прописаној раздаљини од Месне заједнице “Иво Андрић”, када су га напала два момка.

Према речима очевидаца, нападачи су га јурили и викали “да нема права да буде ту”. Одмах је позвана полицијаа.

Једна Новосађанка је објавила фотографију цедуљице на којој су одшампани бројеви напредњачких кандидата.

“Ово деле пацови испред наше месне заједнице”, написала је ова Новосађанка.

Друга жена је написала како је СНС на сремској страни града “устројила” пензионере.

“На Парагову сам видела да пензионери држе џепне календаре са сликама и бројевима за које треба гласати. То држе уз личну карту, да не забораве”, написала је она.

У Месној заједници “Никола Тесла” на дан избора усликани су теренски радници СНС како обилазе улазе и по списку путем интерфона позивају људе да питају да ли ће гласати за њих.

Из Футога стиже фотографија напредњачких каднидата где насмешено позирају са исцепаним флајерима независних кандидата. Kако јављају грађани Футога, СНС бригаде су вадиле ове флајере из поштанских сандучића.

Српска напредна странка у Новом Саду отишла је и корак даље, па је направила лажни флајер у којем наводно Драган Ђилас и Вук јеремић подржавају самосталне кандидате. Ова саботажа има за циљ да независне кандидате лажно повежу са једном политичком групацијом.

Гласачка места су отворена до 20 часова. Грађани могу да гласају у својој месној канцеларији, а могу да заокруже више кандидата, максимално до броја колико чланова савета има одређена месна заједница.

Подсетимо, у претходном периоду, Новосађани су добијали на поклон брендирану СНС кафу, чарапе и слику насмешених градоначелника Вучевића и председника Вучића, а пар дана уочи избора кренуло је и застрашивање.

Ове изборе обележиле су храбре жене које су као независни кандидати одлучие да пруже отпор уценама и застрашивању Српске напредне странке.

Луфтика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Против рудника јадарита прикупљено 124.000 потписа, Рио Тинто најављује проширење пројекта и Јадар 2

Против рудника јадарита прикупљено 124.000 потписа, Рио Тинто најављује проширење пројекта и Јадар 2

Иако грађани широм Србије показују све веће незадовољство поводом намере компаније Рио Тинто да отвори …

Мирослав Самарџић: Приватизација воде или да ли је вода „роба“, као и свака друга!?

Мирослав Самарџић: Приватизација воде или да ли је вода „роба“, као и свака друга!?

Вода је специфично добро, од кључног значаја за опстанак људи и другог живог света, попут …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *