fbpx

Напредњачко лудило: Продају наменску индустрију странцима

0
(0)

Београд — Синдикати три фабрике наменске индустрије противе се продаји 49 одсто капитала странцима по моделу који је најавило Министарство одбране.

„Управа за одбрамбене технологија најавила је могућност да страни улагачи постану власници до 49 одсто капитала предузећа одбрамбене индустрије, кроз улагања у технолошке и производне процесе“, саопштили су Синдикати „Застава оружје“ из Крагујевца, „Први Партизан“ из Ужица и „Прва искра“ из Барича.

Синдикати, како је наведено, упозоравају на могућне кобне последице таквог приступа продаје, с обзиром на негативна искуства последњих година у приватизацији стратешки важних предузећа српске привреде.

„Већина предузећа из групације одбрамбене индустрије има осигуран пласман својих производа због велике тражње наоружања и војне опреме на медјународном тржишту. Осцилације у реализацији зависе од војно-политичке ситуације, а пошто се стање у међународним односима мења, мења се и интезитет тражње“, наведено је у саопштењу.

„Такав начин продаје капитала предузећа одбрамбене индустрије Србије најављен је кроз нацрт новог Закона о производњи који убудуће треба да дефинише положај одбрамбене индустрије“, наведено је у саопштењу у коме се додаје да нацрт закона није стављен на увид руководствима предузећа наменске индустрије, као ни синдикатима фабрика, како би изнели примедбе и сугестије на предложене законске одредбе. 

Три синдиката наводе и да претпостављају да ће се нацрт закона наћи у скупштинској процедури после формирања нове владе Србије. 

У заједничком саопштењу се подсећа да су предузећа одрамбене индустрије највећим делом нето извозници, и као таква у великој мери ангажују домаћа предузећа из различитих области обојене металургије, електронске, машинске, гумарске, дрвне, хемијске и других индустрија. 

Такође, највећи су потрошачи стратегијски важних сировина, а у свом развоју и производњи имају велику потребу и користе широк спектар лабараторијских услуга за различита испитивања, као и опитне полигоне.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Порекло твоје имовине и имовине твојих напредних лопова провераваће специјализована екипа

4.1 (9) ПРЕДСЕДНИK Србије Александар Вучић поручио је данас да нико није изнад закона и …

Србија међу првих 20 земаља које ће платити вакцину за корона вирус

2 (4) Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у разговору са …

4 Коментара

  1. Ко’ће то да купи????“Бил Ладен“ компани????

  2. Молим Вас истражите случај приватизације наменске Трајал Крушевац (некадашње Закићево)

  3. Ови ће продати и маму и тату и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *