fbpx

Народ бесан на власт јер ништа нису урадили да се спреме за поплаве!

0
(0)

Грађани Коњевића негодовањем су дочекали државне и локалне функционере који су обилазили поплављена подручја. Око 20 домаћинстава на Живанића путу после мање од две године опет је под водом јер се излила река Чемерница због обилних падавина у последња 24 сата. Људи у сузама причају да им се по пети пут догађају поплаве, да су економски исцрпљени, да више не знају шта да раде и траже да се утврди одговорност за поновне поплаве.

– Имам 60 година, ово ми је пета поплава. Све ствари целе ноћи дижем на спрат. Преживели смо 1957, 1965, 1999, 2014 и сада 2016. године. За ово неко мора да одговара. Поправили смо што се могло поправити, после две године исто се догађа. Народ не ради, нема пара, ко ће све ово да плати – каже Живко Јовановић из Коњевића.

Милија Максимовић не може да заустави сузе, а сву кривицу преписује власти.

– Мени је вода 2014. године била до пола куће. Све је било уништено, намештај, бела техника, влага се увукла у зидове. Таман сам се средио а вода је опет ушла у кућу. Више не знам шта коме да кажем, нема државе, нема власти, у овој земљи је све лопов до лопова – каже Милија Максимовић.

Драгана Максимовић каже да највећи број грађана није успео да спасе ствари јер сви махом имају приземне куће.

– Ко не би био уплашен у оваквој ситуацији. Само што смо се мало средили опет имамо поплаве. Све је исто. Људи су се задужили, узели кредите, нема плата, нема посла. Нисмо успели да спасемо ствари јер имамо приземне куће. Спасили смо стоку – рекла је Драгана Максимовић.

Градоначелник Чачка Војсилав Илић спремно је дочекао незадовољство грађана. Како каже, све их разуме и нема речи којима би могао да их и овога пута утеши. Он каже да нико није очекивао оволике падавине.

– На терену смо од 23 сата ноћас. Први штаб смо имали у 02:30, а у 07:30 смо прогласили ванредну ситуацију. Са нама је Горан Пузовић, директор Србијавода, а премијер Вучић долази око 13:50. Чинимо све што можемо, велики су проблеми. Све се десило неочекивано, нисмо имали најаву да ће пасти оволико кише по м2, више него дупло што је прогнозирао Републички хидрометеорошки завод Србије. Долази до опадања воде, али нас очекују нове падавине од среде. Морамо бити на опрезу – рекао је градоначелник Војислав Илић.

Премијер у Чачку

Поводом поплаве и ситуације настале након обилних падавина, у Чачак данас долази премијер Србије Александар Вучић. Он ће обићи Прељину и Живанића пут.

Шеф радне јединице ЈП Србијаводе за слив Западне Мораве Јованка Ћирковић каже да није било најава за оволику кишу а да је проблем створила чињеница да су јаке кише падале у целом сливу Западне Мораве и Чемернице.

– Вода прелива преко насипа. Мислили смо да је код сифона уско грло и да је ту можда дошло до нечега међутим не. Када вода падне видећемо да ли је негде дошло до оштећењ абедема. Ово су једноставно велике падавине које су захватиле цело сливно подручје река. Нико није очекивао оволике падавине јер је Републички хидрометеоролошки завод најавио до 40 л кише, а пало је око 80 м кише по м2. По свему што се овде дешава имамо веће воде него што су биле 2014. Пратимо ситуацију, вода је почела да опада. Нажалост, имаћемо по најави кратак застој а потом ће опет уследити киша – рекла је шеф радне јединице ЈП Србијаводе за слив Западне Мораве Јованка Ћирковић.

Као и прошле године поплављени су и погони Алумила, као и највеће чачанске фирме АутоЧачак.

Штета у Алумилу је потпуна, док су радници АутоЧачка од два часа иза поноћи почели да извлаче аутомобиле из дворишта ка улици па је споречено да дође до веће штете.

Озонпресс.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Чачку више од 300 особа у кућној изолацији због корона вируса

0 (0) У Чачку је у кућној изолацији више од 300 особа због корона вируса, …

Напредњаци у Чачку пали на испод 35% подршке у бирачком телу

0 (0) Према истраживању јавног мњења, не рачунајући неколико општина у Београду где СНС најлошије …

4 Коментара

  1. Ako ste sumnjali u Božiju kaznu,sada ste se uverili da postoji.Lažu i kradu a narod ih bira da to nastave da rade Ta ludost mora da se plati i to dvaput u 2 godine..

  2. OBAVEZNO POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: EVO STA JE POTPISAO SA NATO PAKTOM ALEKSANDAR VUCIC (VIDEO)

    https://www.facebook.com/1519921778312750/videos/1523436367961291/
    NE NATO OKUPACIJI SRBIJE – S I R I – D A L JE

  3. За све крив Републички хидрометеорошки завод Србије због погрешне у процене „висине падавина“. Да су они проценили да ће сигурно бити бар 80мм/м2, човеколика створења у, на и поред власти би без проблема спречила све лоше последице набујалих река, потока, бара, барица и панонског мора приде.
    И ………….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *