Народ поново препуштен сам себи не зна ни где да бежи док се владајуће будалетине шеткају и сликају, поплава прогутала стотине кућа

0
(0)

У сваком селу од Пожеге ка Лучанима, дуж корита Ђетиње, а за њом и Западне Мораве иста слика – на стотине поплављених кућа од којих некима из правог језера које је оковало плодну долину вире само кровови.

И свуда – у Гугљу, Пријановићима, Пилатовићима, Прилипцу – иста прича: гора непогода памти се само 1965. Поплава која је задесила овај крај маја претпрошле године далеко је мање зла нанела.

Ђетиња и Западна Морава ваљају изваљено дрвеће, балване, бурад, ограде…

– Из минута у минут водостај расте! Куд ћу јадна са овцама ако настави да расте. Мораћу преко пруге, па преко магистрале, па горе у брдо… Али, како са оволиким стадом – жалила се сама себи старица из Пријановића бдећи над препрлашеним овцама збијеним у пар ари њеног домаћинства у које вода још није продрла.

Пар километара даље Миљко Ерић је са комшијама и рођацима испумпавао воду која му је ушла у кућу.

– Ово је благодарна земља, семенку да окренеш наопако – родиће! А ми дозволили да нам плаве њиве и куће. Био сам одоборник у СО Пожега и предлагао решење да се овако нешто не догађа, али ме нико није схватао за озбиљно. Пре две године вода није ни пришла кући, ово данас је катастрофа – каже Ерић.

У оближњем Гугљу десетак кућа је под под водом, још толико само што није поплавило. Језер које су створиле Ђетиња и Морава готово да је изашло на барску пругу. Најгоре је за сада прошла старица Нада Достанић којој је бујица срушила шталу и поткопала темеље гараже.

– Само кров над главом да сачувам – прозборила је старица а онда занемела пред информацијом коју јој је пренео комшија: За десет минута водостај је порастао пет центиметара.

Водостај Западне Мораве од Гугљу према скретању за Лучане на појединим местима је преко пет метара. Из подивљале реке вире крошње дрвећа и кровови кућа. Да из воде не штрче врхови саобраћајних знакова незнанац не би знао да стихија под собом држи више путних праваца према одсеченим селиима.

Због обилних падавина реке у Србији су почеле на плаве. Ванредна ситуација проглашена је у општинама Ариље и Лучани где су се излиле реке Моравица и Бјелица, па је под водом већина саобраћајница, домаћинстава, фабрика, школа… Реке су у порасту и у ужичком крају. Пожега је у приправности, а на Ђетињи су подигнути бедеми. Надлежни спремни за евакуацију угроженог становништва.

Лучани, на уласку из правца Пожеге, личе на сабласни град. Варошици се може прићи искључиво чамцима.

В. Лојаница, Блиц

Фото: В. Лојаница / РАС Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РЕКОРДНИ ДЕФИЦИТ БУЏЕТА Мањак у државној каси 2,9 милијарди евра

5 (6) У првих осам месеци 2020. године консолидовани дефицит републичког буџета износи 344, 6 …

Катастрофалне поплаве у Италији и Француској, има мртвих и несталих (видео)

5 (2) Незапамћене поплаве су погодиле гранични планински регион између Француске и Италије, две особе …

3 Коментара

 1. Imam puno godina I pamtim mnoge vlade,ali ovako katastrofalne vlade nije nikad bilo ni blizu!

 2. Vlada ne pusta kisu medutim sta je uradeno od predhodnih poplava to treba pitati i vladu a najvise lokalne samouprave. Kao od prethodne poplave 2014 nismo izvukli pouke.Lokalne bujicne potoke koji su nepredvidivi moguce je opravdati,ali kad se na nekim mestima pojavljuju iste stvari treba preispitati odgovornu gospodu sta su preduzeli povodom toga. A verovatno su dobili neka novcana sredstva samo se treba pitati na sta su ih potrosili.

 3. Narod ne razume da je vazdušni prostor posle Nato bombardovanja 1999, u rukama Nato i Soroševe avijacije. Drašković omogućio.

  Upravljanje vremenom postoji od vijetnamskog rata 1968.

  15.000 eur plata dir kontrole leta.

  Namerno nisu postavili odbranu posle 2014.

  Bombe i uranijum zamenjene virusima, aluminujumom a kišama gadjaju i nevremenom plodne geo tačke. Ovo je 30 moćnije i opasnije od bombardovanja. Bolestan narod.

  2 faza zasadi gmo, sirotinja, beskućnici.

  Potopljena Gračanica i crkva SPC potopljena Srbija i neverni narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend