fbpx

Народ стрепи док власт ћути

0
(0)

Месецима мигранти пролазе лозничким крајем хитајући ка Дрини и суседној БиХ. За то време грађани су све забринутији, а власт упорно ћути и, утисак је, намерно жмури пред том више него очигледном појавом.

Недавни снимци групе миграната који се у доњем вешу освежавају на чесми у ћошку лозничког градског гробља, објављени на друштвеним мрежама, изазвали су велико негодовање грађана који су одржали скуп и тражили од локалне самоуправе и полиције да реагују.

– Уколико се у најкраћем року не види реакција локалне самоуправе и представника државне власти на решавању ових проблема, ми ћемо се поново окупити, започети свакодневне протесте и тражити помоћ представника државе у Београду – поручено је са протеста.

Стефановић: Нећемо бити сабирни центар

Споразум који је Србија недавно парафирала са Европском обалском и граничном стражом (Фронтекс) не предвиђа оснивање сабирних центара, нити се Фронтекс тиме бави, изјавио је Небојша Стефановић, српски министар унутрашњих послова.

– Фронтекс се пре свега бави заштитом граница и то чланица ЕУ. Фронтекс може да дође тек када се потпише споразум, пошто је тренутно само парафиран и ако га парламент усвоји. Ако их Србија тада позове, они ће обављати посао и искључиво у сарадњи с нашим полицајцима – рекао је Стефановић и подсетио да ће Фронтекс, уколико га Србија позове, бити пре свега на граници с Бугарском и Македонијом.

Лозничко Јавно предузеће Наш дом, које управља гробљем, после снимака миграната на чесми у гробљу брзо је реаговало. Мигрантима је забрањен улазак на гробље, а вода на чесми, коју су они користили и летос за освежавање или прање гардеробе сада је искључена. У управи гробља тврде да није било никаквог скрнављења нити су мигранти шетали голи, како је то објављивано по друштвеним мрежама, и да због њих функционисање градског гробља ниједног момента није било угрожено.

– Свашта се прича, да су наводно крали и нападали грађане, али нико се званично није огласио. Свакога дана их виђам на травњаку код аутобуске станице. Леже, спавају, једу, пуше и телефонирају. Делују прилично опуштено, као да нису у непознатој земљи. Утисак је да не путују напамет, већ тачно знају где иду и овде остају само колико морају. Није, ипак, нормално да странци леже и спавају где хоће, ни да их буде оволико. Нисам имала с њима проблема, али су људи, који имају децу, веома забринути – каже једна Лозничанка.

Оружје у Сарајеву

Сарајевска полиција спровела је акцију у којој је код миграната у главном граду БиХ нађена већа количина наоружања, међу којима су пиштољи, пушке, аутомати и муниција, пише портал Клиx.ба. Један део оружја је, наводно, био скривен у стану, док је одређена количина била закопана или одбачена.

Према незваничним информација, од почетка године мигранти нису никога напали, нити се десило да су осумњичени за неко кривично дело или прекршај, мада грађани причају другу причу.

Несумњиво је само да мигранти стижу, да више не бораве само у близини аутобуске него и у парку код железничке станице где су мало заклоњенији од погледа пролазника.

Слободно ходају градом, улазе у овдашње трговине и ресторане, а крећу се углавном у групицама од три до шест људи. Сви носе квалитетне телефоне и често веома гласно причају њиме.

Периодично долазе у групама, онда их дан-два нема па поново навале. Циљ им је да се пребаце преко Дрине и домогну Босне, а онда Хрватске и запада. Сигурно је да не желе да остану у Србији, али не зна се до када ће долазити и када ће променити руту.

Захтеви са протеста

Гарантовање личне и имовинске безбедности грађана

Појачати здравствени и санитарни надзор на мету где бораве мигранти

Да се појача контрола и надзор над мигрантима који бораве у Лозници или пролазе кроз град

Да се обезбеди непрекидни физички надзор над изворима воде у Бањи Ковиљачи и деловима Вискозе у којима још има опасних материја, пре свега ЦС2.

Ђ. Јанковић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грчка због протеста суспендује план за мигранте

5 (2) АТИНА – Грчка влада суспендује план за ванредне ситуације за изградњу кампова за мигранте …

Наш језик и ћирилица ни у Србији нису у својој кући: Српски као већински све ближи статусу незаштићеног мањинског језика

5 (3) НЕСПОРНО је да се у Србији опструишу српски језик и ћирилица. Штавише, неко …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *