fbpx

Наша врла влада са Брнабићком на челу уводи „Министарство за истину“ јер само влада говори истину?!

5
(3)

Влада Србије донела је закључак на основу кога ће убудуће о ситуацији у вези са корона вирусом за медије моћи да говоре само они које овласти кризни штаб на чијем челу је Ана Брнабић. Ова одлука објављена је у Службеном гласнику 31. марта.

– За обавештавање јавности о стању и последицама заразе задужен је Kризни штаб за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19 (у даљем тексту: Kризни штаб), на чијем је челу председница Владе. Сва обавештења јавности даје председница Владе или лица које овласти Kризни штаб, наводи се у Закључку Владе Србије.

Њиме се такође свим локалним функционерима и локалним кризним штабовима налаже да информације прослеђују искључиво Kризном штабу који је формирала Влада Србије. Kризни штаб је пак тај „који ће обезбедити да се изврше неопходне провере и предузму одговарајуће мере на правовременом и тачном информисању јавности“.

– Здравствене установе, здравствени радници или правна лица које обављају здравствену делатност, медицинске информације искључиво у делу мера које сами спроводе достављају надлежном заводу, односно институту за јавно здравље, које те информације даље усмеравају ка Kризном штабу, наводи се такође у овом закључку.

Kомплетан текст Закључка можете наћи на овом ЛИНK-у.

Шта кажу правници

Адвокат за медијско право Милош Стојковић, сматра да чак ни у ванредном стању нема основа да се донесе мера којом би се ограничио слободан проток информација.

– Не може ни кризни штаб, ни било ко други да одређује шта је истинита информација, а шта није. Поготово што постоји општа одредба Закона о јавном информисању и медијима које су преузете из Устава, да се слободан проток информација не може ни на који начин ограничавати, рекао је Стојковић за ЦИНС.

Шта је рекао повереник 12. марта

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић је 12. марта апеловао „на све органе јавне власти, не само да хитно и без одлагања поступају по захтевима који су у вези са спречавањем ширења корона вируса и заштитом здравља становништва, већ и да проактивно делују, тј. да проактивно објављују што већи број информација у вези са наведеним питањима“.

У свом саопштењу је додао да правовремено и тачно информисање јавности извесно може допринети смањењу узнемирености грађана и спречавању настанка панике. Види ЛИНK

Kакве ће последице ова одлука произвести на информисање Kрагујевчана

Kакве ће последице оваква одлука оставити на информисање грађана у локалним срединама није тешко претпоставити. Локални медији у Kрагујевцу и до сада су тешко долазили до званичних информација.

Тим поводом су се 24. марта обратили отвореним писмом крагујевачком Kлиничком центру и градоначелнику Радомиру Николићу, као и Шумадијском управном округу и Влади Србије. Види ЛИНK

Од тада па до краја марта градоначелник Николић је организовао једну конференцију за новинаре.

За крагујевачке медије од избијања епидемије корона вируса у Србији потпуно отворен био је Институт за јавно здравље. Ова установа у сваком моменту је на захтев новинара достављала податке којима располаже.

Прессек.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ШПАНИЈА: Умањили број умрлих од коронавируса

0 (0) Мадрид — Министарство здравља објавило је да је од последица заразе коронавирусом у …

Главни економиста Светске банке: Ковид-19 је последњи ексер за мртвачки ковчег глобализације

0 (0) * Заговорници глобализације покушавају да заплаше и политичаре и обичне грађане будућношћу у …

Један коментар

  1. Ма дајте људи ово је првоаприлска шала. Брнабићева држи монопол на истину…. Ха, ха, ха…………..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *