фото: Лозничке новости

А11: Прописи о ванредном стању одступају од Устава

5
(4)

Србија није имала потребу да уводи ванредно стање и да грађанима ограничава уставна права, а ризике од ширења ЦОВИД-19 је могла да третира Законом о заштити становништва од заразних болести и пратећим подзаконским прописима, наводи се у најновијој анализи Иницијативе за економска и социјална права А11.

Та невладина организација наводи да Уредба о мерама за време ванредног стања и Наредба о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије нису на јасан начин означиле од којих се то Уставом гарантованих људских права одступило, нити да ли у односу на та одступања и потенцијалне повреде постоји могућност судске заштите.

„Ова два нова прописа не пружају адекватан одговор на питање да ли је и зашто је увођење ванредног стања… било оправдано, неопходно и легитимно“, наводе у А11.

Додаје се и да су ти прописи непрецизно дефинисани, да не пружају образложење зашто се нека мера примењује само на одређене категорије становништва, као и да не остављају могућност појединцима да се правним путем заштите.

„Увођењем ванредног стања и пратећим прописима одступило се како од права на слободу кретања, тако и од права на слободу и безбедност личности, на начин који ствара стање правне неизвесности и непредвидљивости“, наводи А11 позивајући се на пресуде Европског суда за људска права и одлуке Kомитета за људска права.

Наводи се и да је Уредбом о прекршају за кршење Наредбе министра унутрашњих послова о ограничењу и забрани кретања лица на територији Србије прописано да се за исто дело учинилац може казнити два пута, и у прекршајном и у кривичном поступку, а да је то принцип од ког се по Уставу „не може одступити ни у ком случају“.

А11 такође упозорава да Србија није ни обавестила депозитаре међународних уговора које је потписала о одступањима од људских права у време ванредног стања, „што додатно отвара простор за правну несигурност и потенцијално додатна ограничења људских права о којима грађани нису још увек обавештени“.

„Уз пуно разумевање сложености ситуације проузроковане борбом против епидемије заразне болести ЦОВИД-19, позивамо Владу Републике Србије да хитно приступи изменама важећег правног оквира успостављањем механизама за заштиту људских права од којих се одступило“, закључује се у саопштењу.

Нова економија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend