Настављен штрајк у ваљевском „Горењу”

Настављен штрајк у ваљевском „Горењу”

5
(1)

Ваљево – Незадовољни предлогом менаџмента за повећање зарада које им је понуђено у петак, радници ваљевског „Горења” поново су обуставили рад. Њих неколико стотина из прве смене, уз колеге из друге и треће, које су им се придружиле, окупили су се у кругу фабрике, саслушали директора и представнике преговарача из својих редова.

Једини договор који је постигнут био је да се производња неће настављати у петак и суботу, да ће запослени у понедељак доћи да раде, а да ће у уторак од поднева бити настављени преговори уз нове предлоге пословодства компаније које би директор Симон Кумер требало да донесе из Велења где иде на консултације.

Кумер је претходно саопштио да је понуда свим радницима да накнада за исхрану буде увећана за 2.000 динара и да се нето зараде увећају по скали која подразумева да они са најнижим платама добију повишицу од 3.000, чиме би им укупна примања била повећана за 5.000 динара. Радници са вишим зарадама добијали би мање повишице, све до оних највиших код којих би повећање износило 426 динара, чиме би им укупна примања била увећана за 2.426 динара.

Према рачуници која је изведена на лицу места, са понуђеним повећањем најнижа зарада радника у производњи, који ради цео месец, износила би око 34.000 динара

Према рачуници која је изведена на лицу места, са овим повећањем најнижа зарада радника у производњи, који ради цео месец, износила би око 34.000 динара.

– Пред свима је велика одговорност за фирму. Дао сам предлог који може да се испуни и „тежак” је 800.000 евра годишње. То је велико оптерећење за фирму. Као одговоран директор не могу да дам обећање које не могу да испуним. Данас немам мандат за нешто друго. Ако одлучите да не прихватите овај предлог, требало би да наставимо дијалог – поручио је Кумер, додавши да је обустава рада лоша за фирму.

Дијалог се наставља
У процесу социјалног дијалога и колективног преговарања између радника у производњи и менаџмента фабрике расхладних уређаја „Горење” у Ваљеву није дошло до новог договора, тако да се дијалог наставља, саопштила је компанија „Горење”.Понуда менаџмента о унапређењу услова рада и износа за повећање плата није прихваћена. Због тога се преговори настављају у уторак да би се пронашао минимум заједничких прихватљивих услова за све стране, наводи се у саопштењу. И додаје да су запослени и менаџмент договорили динамику рада у фабричким погонима до наставка социјалног дијалога.

Овај предлог је за запослене био неприхватљив, они траже увећање нето зарада за 5.000 динара за све раднике у производњи.

– Већини радника је неприхватљива ова понуда, сви су за штрајк. Дозлогрдило, догорело… – прокоментарисао је новинарима преко фабричке ограде један од запослених.

– Не смем да кажем колика ми је плата, то је пословна тајна. Нисам задовољан, нико овде није задовољан зарадом – додаје други, оштро критикујући фабрички синдикат који је, по њему, у среду када је била прва обустава рада у „Горењу” са пословодством потписао неприхватљив споразум.

Ни за Предрага Живковића, који је са групом колега водио најновије преговоре са менаџментом компаније, предлог који је добијен није добар. Он је предложио, што је и прихваћено, да машине стоје у петак и суботу, да се у понедељак дође на посао, а од уторка наставе преговори, с тим да свака организациона јединица одреди по једног представника који ће у њима учествовати.

Запосленима је на овом скупу предочено на који начин се у складу са прописима организује штрајк, али стекао се утисак да они за то и нису превише марили. У сваком случају, преко викенда им сигурно предстоји припрема одговарајуће документације и доношење одлука о евентуалном штрајку, уколико желе да то буде у складу са законом.

Аутор: Слободан Ћирић, Политика.рс

Фо­то С. Ћирић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

5 (4) Гости медијских кућа „Центар” и „Србин.инфо”у емисији „Дебата”, коју води и уређује Дејан …

Радници „Фијат пластик” прекинули генерални штрајк на дан, стало склапање аутомобила у Фијат Крајслер аутомобили Србија

Радници „Фијат пластик” прекинули генерални штрајк на дан, стало склапање аутомобила у Фијат Крајслер аутомобили Србија

0 (0) КРАГУЈЕВАЦ – Радници „Фијат пластик” који су започели генерални штрајк, данас не штрајкују …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend