Насловна / Безбедност / НАТО дрон из Румуније летео дубоко у унутрашњост Србије, нису имали чиме да је оборе!
НАТО дрон из Румуније летео дубоко у унутрашњост Србије, нису имали чиме да је оборе! 1

НАТО дрон из Румуније летео дубоко у унутрашњост Србије, нису имали чиме да је оборе!

У време када је Марко Ђурић, дириектор Канцеларије за Косово и Метохију ухапшен на Косову (26.марта) и када је државни врх разматрао чак и опцију слања борбених авиона на КиМ, на територији Србије примећена је беспилотна летелица која је у нашу земљу ушла из Румуније. Циљ њеног извиђања било је кретање Војске Србије.

Према речима извора из безбедносних структура, беспилотна летелица, иза које највероватније стоји НАТО, у дану када је ухапшен Ђурић у северној Косовској Митровици и четири дана након тога примећена је у више наврата на теритоирији централне Србије.

Летела је веома ниско и према процени наших служби, циљ њеног извиђања било је кретање Војске Србије. Надлетање српског ваздушног простора престало је тек после подизања наше авијације и јасног сигнала да ће бити оборена.

– Када су специјалци РОСУ ухапсили Ђурића у Митровици, као и неколико дана после, одвијала се права драма на небу Србије. Одмах пошто је Ђурић спроведен у Приштину, државни врх је размишљао да се у случају кулминирања насиља подигне борбена готовост војске. Према плану, припадници војске са специјалним јединицама МУП лоцирали би се дуж административне линије и интервенисали у случају да Албанци покушају да заузму север КиМ – прича извор и додаје:

– У исто време, из правца Румуније примећен је упад беспилотне летелице. Она се кретала дуж ауто-пута на висини мањој од 800 метара како би избегла радаре нашег ПВО. Летелица је тај први пут примећена недалеко од Београда.

Наредна четири дана, та летелица је примећена још неколико пута, да би 28.марта била виђена дубоко у унутрашњости Србије.

– Интересантно је да су баш тог 28.марта подигнута наша два борбена авиона. Њихово патролирање је обухватало и прелет преко Бујановца и Прешева. Надлетање беспилотне летелице изнад српског ваздушног простора престало је одмах после подизања наше авијације. Није искључено да су управо наши авиони и полетели како би оборили страну летелицу – наводи извор близак догађају.

У једном налету,беспилотна летелица је дошла из правца БиХ.

– Вероватно је правац кретања летелице био из базе Девесел на југу Румуније до аеродорма у Тузли. Та база је иначе под контролом НАТО – истиче извор.

Курир

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Србија најгора у средњој и источној Европи по расту БДП-а 11

Србија најгора у средњој и источној Европи по расту БДП-а

У првом кварталу ове године привредна активност у Србији снажно успорава, па је раст бруто …

Русија почела са производњом ПВО система С-500 12

Русија почела са производњом ПВО система С-500

У Русији је почела производња најновијих ПВО система „Прометеј С-500“, изјавио је генерални директор „Ростека“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *