НАТО у Норвешкој започео своје највеће војне маневре од завршетка Хладног рата

0
(0)

* Сценарио маневара предвиђа – поновно успостављање суверенитета Норвешке која је била жртва спољене агресије. НАТО су подељене у две групе – „јужне снаге” са бригадама из Немачке, Италије и Британије и „северне снаге” које укључују норвешке, канадске, шведске и америчке војнике. У првом делу вежбе северне снаге ће напасти јужне, а затим обратно

_____________________________________________________________________________

НАЈВЕЋИ маневри НАТО од краја Хладног рата почели су данас у Норвешкој, по хипотетичком сценарију поновног успостављања суверенитета те скандинавске земље након напада „фиктивног агресора”, преноси америчка новинска агенција АП.

Навела је да је НАТО обавестио Русију, која се граничи са Норвешком, о вежби „Спој трозупца 2018” (Trident Juncture 2018) и позвао је у надгледање, али да је Москва, без обзира на то, и даље љута због ове вежбе. Подсетила је да је руски министар одбране упозорио да би Москва могла да одговори на повећану активност НАТО у близини западне границе Русије.

АП наводи да „ратне игре” Алијансе окупљају 50.000 војног особља из 29 НАТО савезница, уз партнерске земље Финску и Шведску, а ангажовано је и око 65 пловила, 150 летелица и 10.000 возила. Уочи маневара, део вежбовних активности обављен је и на Исланду.

Наводи се да је план да вежба траје до 7. новембра, а одржава се на подручју централне и источне Норвешке, северног дела Атлантског океана и у Балтичком мору. Медији су раније објавили да је ова вежба велики логистички изазов за државу домаћина која мора да обезбеди и 1,8 милиона оброка и 4,6 милиона боца воде, као и да се побрине за 660 тона прљавог веша.

Поред тога, Норвешка за потребе вежбе мора да стави на располагање велика подручја пољопривредног земљишта.

Норвешки дневни лист „Афтенпостен” објавио је да је холандска војска начинила зачуђујућу грешку у плановима пред вежбу, пошто је наводно заборавила на временске услове у Норвешкој и није купила зимску одећу за око хиљаду војника.

Према информацијама тог дневника, холандски војници добиће због тога по 1.000 евра сваки да сами купе додатну топлу одећу у Норвешкој.

Вежбе ће такође тестирати способност премештања опреме широм Европе, што би било потребно у случају одговора на стварну претњу. Наводи се да је Велика Британија тако, на пример, одлучила да допреми већину опреме и возила у Норвешку копненим путем преко Француске.

Савезници ће бити подељени у две групе – „јужне снаге” са бригадама из Немачке, Италије и Британије и „северне снаге” које укључују норвешке, канадске, шведске и америчке војнике.

У првом делу вежбе северне снаге ће напасти јужне, а затим обратно.

Факти

фото: Ото Свере

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скандал на првој виртуелној конференцији НАТО-а: Турска напустила седницу

5 (1) Турска је пре краја напустила прву виртуелну конференцију НАТО-а због спора са Грчком …

21 година од почетка НАТО агресије на Србију

4.8 (5) Данас се навршава 21 година од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *