fbpx

Научници открили тајанствени комуникациони механизам у мозгу

0
(0)

Истраживачи који су проучавали мозак наишли су на мистериозни, претходно непознати облик неуронске комуникације који је запањио научну заједницу.

Упркос великим научним открићима, мозак у великој мери остаје мистерија, а тим са Универзитета „Case Western Reserve“ објавио је свој најновији чланак о самоширећој „бежичној“ комуникацији с којом су се сусрели и која може прелазити преко различитих делова мозга.

Док спавамо, кортекс и хипокампус у мозгу шаљу мистериозне неуронске „таласе“. Научници су раније посматрали ниску, спору периодичну активност у мозговима мишева проучавајући делове њихових хипокампуса.

„Већ дуго знамо за ове таласе, али нико не зна њихову тачну функцију и нико није веровао да се могу спонтано размножавати“, каже инжењер неурологије и биомедицине Доминик Дуранд са Универзитета „Case Western Reserve“ у Охају.

Ова спора периодична активност може да генерише електрична поља која се „кратко укључе“ у суседне ћелије, омогућавајући комуникацију без хемикалија преко празнина у мозгу. Тим је успео да симулира комуникацију преко потпуно одсеченог можданог ткива, док су одвојени комади остали у непосредној близини.

„То је за нас био невероватан тренутак, као и за сваког научника којем смо причали о томе.“

Одбор за публикације магазина „The Journal of Physiology“ захтевао је да истраживачи поново репродукују своје резултате пре него што размисле о објављивању. Истраживачи су били сретни да се обавежу, а њихов рад је касније објављен у октобарском броју.

Када је доста неурона активно, они стварају слабо електрично поље, које можемо посматрати на електроенцефалограму.

Тим тек треба да дешифрује како тачно откриће функционише и која је његова улога.

Извор: Восток / РТ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шлог све раније удара

0 (0) МОЖДАНИ удар напада све млађе, показују истраживања. Иако је и даље примарно болест …

Сунце храни мождане ћелије

0 (0) Мањак витамина Д показао се као велики фактро ризика за развој деменције Алцхајмерове …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *