fbpx

Пентагон и Обама улажу у нови пројект истраживања и манипулације мозгом

0
(0)

Око 100.000 људи широм света има уграђене мождане импланте који отклањању невољне покрете настале услед Паркинсонове болести, а научници сада експериментишу са могућношћу да се ова техника, која се назива још и “дубоком можданом стимулацијом”, употреби и за лечење депресије и других поремећаја.

Тзв. дубока мождана стимулација у данашње време, међутим, само лечи, а није у стању и да прати сопствену ефикасност, делимично и стога што тако сложена обољења као што је депресија немају дефинисан “биолошки попис”.

Због тога је Савезна војна агенција за савремене истраживачке пројекте САД, познатија као ДАРПА, у четвртак најавила да ће ове године преко 70 милиона долара бити уложено у развој можданих импланта новог нивоа, било тако што ће се садашња технологија побољшати, или тако што ће се развити нова.

Према речима Џастина Санчеза, менаџера овог Дарпиног пројекта, научници данас “не располажу технологијом која може да дође до сигнала који прецизно саопштавају шта се догађа у људском мозгу”, те стога ДАРПА покушава да “нађе нов приступ том проблему”.

Овај пројект, назван “Системски заснована неуротехнологија и разумевање ради лечења неуропсихијатријских обољења”, део је “мождане иницијативе” Обамине админситрације, која је најављена раније ове године и има за циљ да унапреди иновативну базичну неурологију.

Дарпин декларисани циљ је, притом, помоћ бројним повређеним и ментално оболелим ратним вертеранима, који пате од оштећења мозга, синдрома посттрауматског стреса и озбиљних депресија, а конкретан циљ је да се пре свега установи детаљан модел који би показивао како се повреде или болести као што је депресија у људском мозгу манифестују, док би наредни корак био да се конструише уређај који у реалном времену прати знаке повреде или обољења, адекватно их отклања, и мери ефекте третмана. Резултат би представљало нешто налик на најсавременији пејсмејкер за обољења мозга. 

Тестирање ће од самог почетка бити извођено на животињама и људским субјектима, а колико је широко поље манипулација, па и злоупотреба које се војсци и другим структурама моћи овим отвра, сувишно је и говорити. Због тога нови програм Дарпа прати и тзв. Етички комитет, као и Председничка комисија за биоетику. 

Колики ће бити њихов утицај остаје да се види, а о значају који се петогодишњем пројекту придаје доста говори и чињеница да је само за ову годину ДАРПА за њега издвојила 50, а Обамина администрација 100 милиона долара.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Филм „Тајни задаци Холивуда“ открива везе US-филмске индустрије са CIA, FBI и Пентагоном

0 (0) ГЛОБАЛНА телевизија RT премијерно је емитовала филм о повезаности Холивуда са CIA,FBI и …

Пентагон спрема нови напад на Сирију?

0 (0) Министарство одбране САД је у понедељак одбило да коментарише информације о разматрању планова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *