fbpx

НБС разматра смањење обавезне резерве

0
(0)

Народна банка Србије најавила је могућност смањења обавезне резерве након данашњег састанка са банкама на коме су разматрани начини како да се та мера спроведе.

О обавезној резерви одлучује Извршни одбор чија је следећа редовна седница 12. априла.

– Смањивање девизног дела обавезне резерве уз повећање динарског дела требало би да допринесе стабилизацији пројектоване инфлације, благом смањењу трошкова кредита и олакшаном рефинансирању, као и да допринесе стабилизацији на девизном тржишту – наводи се у саопштењу НБС.

Последњи пут је обавезна резерва банака смањена у јануару прошле године кад је донета одлука да девизна обавезна резерва буде 30 одсто за пласмане краће од две године и 25 одсто за кредите преко две године, док је динарска обавезна резерва пет одсто за зајмове до две године, односно нула одсто за кредите преко две године.

Обавезна резерва је сума коју банке држе код НБС, па тако на сваких 100 евра одобрених кредита грађанима или привреди, банка мора да депонује 30 евра ако је кредит краћи од две године.

 Привредници су претходних месеци апеловали на НБС да смањи обавезну резерву јер би то утицало на ниже цене кредита, а такве поруке стизале су и од представника Владе Србије.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цене хране могле би да изазову тржишни шок

5 (2) Прекомерно снабдевање и пад потрошње, као и глобална рецесија која прети већини земаља …

Стижу на наплату камате на минус и картице из периода мораторијума

5 (1) У случају дозвољеног прекорачења камате се плаћају три наредна месеца Тромесечна пауза у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *