Репортаже

Не могу да обрађују имања, а плаћају накнаду за одводњавање и порез!

ОНО тамо до средине реке је моја њива, а у близини имам још једну, такође потопљену – говори Горан Милановић из шумадијског села Брзан, руком показујући на мутну воду Велике Мораве.

Он је један од власника парцела у овом атару које је још пре неколико година потопила и трајно запосела ћудљива река. Због вишегодишње небриге и неуређења овог водотока, Морава је променила ток, па су се некада плодне њиве нашле у “новом” речном кориту.

– Порез, накнаду за одводњавање и друге дажбине плаћамо као да обрађујемо своје њиве – жали се Милановић. – Испада да “оремо” реку, а њиве су наше само на папиру. Приступ немамо чак ни чамцем јер је то сада водно земљиште и њиме газдује предузеће “Србијаводе”.

Он је решио да проблем, који, како вели, траје већ десетак година, истера начистац. Обратио се локалној самоуправи тражећи да га ослободе плаћања пореза. Обратио се и Министарству пољопривреде, предузећу “Србијаводе”. Решења, међутим, још нема.

– У Министарству кажу да немају пара да нам плате парцеле, у локалној самоуправи да нису надлежни и тако укруг – прича Милановић.

10-batocina-1

Проблем ће по свему судећи решавати суд. Наш саговорник каже да ће ових дана, са комшијама, прикупљати документацију и да ће поднети колективну тужбу. Тражиће накнаду за изгубљену добит, као и повраћај пореза и дажбина које су годинама плаћали.

Катастарски извод парцела преко којих сада протиче Велика Морава

ПРОМЕНИЛА ТОК

ВЕЛИКА Морава је у овом делу са свог некадашањег тока скренула стотинак метара. – Раније је текла испод оближњег брда, а сада је у једном делу направила и разделно острво – причају житељи овог краја.
Признаје, додуше, да порез и није велики, у његовом случају неколико стотина динара, али цифра за изгубљену добит је много већа. Уз то, жели да коначно реши и статус “своје” имовине.

– Распитивао сам се да ту направим сплав, рекли су ми да не може, а да сам само са тог дела песак вадио, силне бих паре зарадио – набраја наш саговорник.

Тврди да је Велика Морава трајно заузела неколико стотина парцела, и то не само у току поред Брзана већ и у суседном Лапову и другим местима.

Други житељи Брзана нису баш били расположени да говоре о овом проблему.

– Говорићу када за то дође време и кад видим шта ћу и како ћу – помало загонетно је прокоментарисао један старији мештанин села Брзан. – Свако има свој начин па нека ради како му одговара. Има њива, али је све мање ратара.

У локалној самоуправи кажу да ово питање није у њиховој надлежности, а без јасне одлуке не могу ни да отпишу порез за земљиште које се води као пољопривредно.

– Упознати смо са тим проблемом, али смо ми ту немоћни – каже Здравко Младеновић, председник Општине Баточина. – Пореске обвезнике задужујемо и порез наплаћујемо на основу података који су нам достављени из Службе за катастар непокретности. Ми то морамо да поштујемо и тако ће бити све док се то не промени. То земљиште се сада у катастру води као пољопривредно.

Међутим, на основу стања на терену, то је сада водно земљиште, а њивама “господари” река.

Михајло ЛУКОВИЋ,НОвости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!