fbpx

Не могу да обрађују имања, а плаћају накнаду за одводњавање и порез!

0
(0)

ОНО тамо до средине реке је моја њива, а у близини имам још једну, такође потопљену – говори Горан Милановић из шумадијског села Брзан, руком показујући на мутну воду Велике Мораве.

Он је један од власника парцела у овом атару које је још пре неколико година потопила и трајно запосела ћудљива река. Због вишегодишње небриге и неуређења овог водотока, Морава је променила ток, па су се некада плодне њиве нашле у „новом“ речном кориту.

– Порез, накнаду за одводњавање и друге дажбине плаћамо као да обрађујемо своје њиве – жали се Милановић. – Испада да „оремо“ реку, а њиве су наше само на папиру. Приступ немамо чак ни чамцем јер је то сада водно земљиште и њиме газдује предузеће „Србијаводе“.

Он је решио да проблем, који, како вели, траје већ десетак година, истера начистац. Обратио се локалној самоуправи тражећи да га ослободе плаћања пореза. Обратио се и Министарству пољопривреде, предузећу „Србијаводе“. Решења, међутим, још нема.

– У Министарству кажу да немају пара да нам плате парцеле, у локалној самоуправи да нису надлежни и тако укруг – прича Милановић.

10-batocina-1

Проблем ће по свему судећи решавати суд. Наш саговорник каже да ће ових дана, са комшијама, прикупљати документацију и да ће поднети колективну тужбу. Тражиће накнаду за изгубљену добит, као и повраћај пореза и дажбина које су годинама плаћали.

Катастарски извод парцела преко којих сада протиче Велика Морава

ПРОМЕНИЛА ТОК

ВЕЛИКА Морава је у овом делу са свог некадашањег тока скренула стотинак метара. – Раније је текла испод оближњег брда, а сада је у једном делу направила и разделно острво – причају житељи овог краја.
Признаје, додуше, да порез и није велики, у његовом случају неколико стотина динара, али цифра за изгубљену добит је много већа. Уз то, жели да коначно реши и статус „своје“ имовине.

– Распитивао сам се да ту направим сплав, рекли су ми да не може, а да сам само са тог дела песак вадио, силне бих паре зарадио – набраја наш саговорник.

Тврди да је Велика Морава трајно заузела неколико стотина парцела, и то не само у току поред Брзана већ и у суседном Лапову и другим местима.

Други житељи Брзана нису баш били расположени да говоре о овом проблему.

– Говорићу када за то дође време и кад видим шта ћу и како ћу – помало загонетно је прокоментарисао један старији мештанин села Брзан. – Свако има свој начин па нека ради како му одговара. Има њива, али је све мање ратара.

У локалној самоуправи кажу да ово питање није у њиховој надлежности, а без јасне одлуке не могу ни да отпишу порез за земљиште које се води као пољопривредно.

– Упознати смо са тим проблемом, али смо ми ту немоћни – каже Здравко Младеновић, председник Општине Баточина. – Пореске обвезнике задужујемо и порез наплаћујемо на основу података који су нам достављени из Службе за катастар непокретности. Ми то морамо да поштујемо и тако ће бити све док се то не промени. То земљиште се сада у катастру води као пољопривредно.

Међутим, на основу стања на терену, то је сада водно земљиште, а њивама „господари“ река.

Михајло ЛУКОВИЋ,НОвости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Крвава река тече Приштином (видео)

0 (0) Крвава река потекла је у близини стамбених кућа у околини Приштине. Житељи верују …

Стара планина: „Еколошка буна“ код Темске, мештани враћају реку у корито

0 (0) На Старој планини, локално становништво организовало је протест због изградње мини хидроцентрале, након …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *