Мештани Раките очајни због изградње мале хидроелектране

Мештани Раките очајни због изградње мале хидроелектране

Наша река настаје од планинских потока и извора и сутра може да буде вода за пиће, а они хоће да је ставе у зарђалу цев. Упали су као хајдуци, узурпирали нам реку, изазвали клизиште и оштетили пут.

Овако причају мештани Раките, питомог месташцета са око 200 становника, недалеко од Бабушнице подно планине Руј, који су постали симбол борбе против мини-хидроелектрана. Они од августа прошле године воде љуту битку са инвеститором јер, како тврде, због његове намере да изгради малу хидроелектрану на Ракитској реци у центру села трпе последице “као да им је у село пала НАТО бомба”.

– Били смо затечени доласком инвеститора, упали су као хајдуци. Прво што су урадили убацили су машине у реку. Искидали су водоводно црево које напаја 10 домаћинстава. Како су дошли, тако су почели да нам наносе штету – каже Десимир Стојанов, члан председништва Месне заједнице Ракита. Он објашњава да је инвеститор првобитно почео да прави брану уз напуштену зграду бивше управе рудника Јерма, али да ју је, пошто је оштетио темељ објекта, померио двадесетак метара узводно.

– Онда су изазвали клизиште на брду поред реке несавесним и нестручним радом. Искидали су пут за имања и оставили су одређен број домаћинстава без прилаза до њива и стада. Сам изглед овог места је као да је пала она НАТО бомба. Створили су кратер, овде изазвали клизиште. Да њихова несрећа буде већа, река се узјогунила, огорчила на те људе који су дошли да је ставе у цев. Једанпут је надошла и све им то однела. Онда су померили брану узводно – прича Десимир. Он објашњава да је планирано да се река на дужини од укупно пет километара изнад и испод села стрпа у цеви.

Десимир Стојанов, председник МЗ, каже да су мештани сами донели одлуку о забрани изградње мини-хидроцентрале на катастарској општини Ракита, и да ће, ако се изгради, постати прве еколошке избеглице у Србији.

– Инвеститор нема наш благослов, не знамо да ли то њега правно обавезује или не, људи су са 165 потписа рекли шта мисле. Одлуку у којој децидно стоји да људи не дају да се узима вода из речног корита, да се не копа пут, да се и овај водозахват не ради предата је полицији у Бабушници, председнику општине, инвеститору. Ово је за нас жила куцавица. Он треба да узме пет километара реке која ће ићи кроз цеви, а да само 500 метара слободно иде кроз село. Не можемо да останемо без реке. Ми ћемо да се раселимо, бићемо прве еколошке избеглице – наводи Десимир.

Ђорђе Јованов каже да је инвеститор багерима уништио игралиште крај реке.

– Направили су пустињу. Уништили су пут, поткопали су темеље код рудничке зграде. Правили су бетон, стављали неке хемикалије да се он не би смрзавао и потровали су сву рибу и све што је постојало у реци. Нема шансе да народ дозволи наставак изградње. Људи су спремни да дају и живот за реку – тврди Јованов.

Митинг у Бабушници

Мештани су огорчени на општину Бабушница јер је издала дозволе за изградњу мини-хидроелектране.

– Нажалост, нас је општина оставила на цедилу и није се показала као заштитник својих грађана. Ми их бирамо, нас треба да штите, они штите једног човека који се појави са капиталом – каже Данило Стојанов. Према његовим речима, мештани планирају митинг у Бабушници где ће позвати општину да преиспита своје одлуке.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Одбранимо реке Старе планине: Настављамо борбу за све реке Србије, за Kошутњак и целокупну природу

Одбранимо реке Старе планине: Настављамо борбу за све реке Србије, за Kошутњак и целокупну природу

О успеху покрета Одбранимо реке Старе планине у спречавању изградњи мини-хидроелектрана на територији града Пирота, …

Победа мештана Старе планине – неће се градити мини-хидроелектране (видео)

Победа мештана Старе планине – неће се градити мини-хидроелектране (видео)

На Старој планини у наредних 15 година сигурно се неће градити мини-хидроелектране. Ово је предвиђено …

Један коментар

  1. Бака Цока је показала како треба поступати са бахатим инвеститорима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *