Не може брисање УРС-а из регистра док се не наплате милионска дуговања

0
(0)

Београд- Упркос претежном уверењу да странка Млађана Динкића више не постоји, Уједињени региони Србије и даље живе у Регистру политичких странака – али изгледа не још задуго. На питање зашто УРС још није обрисан из регистра, јер практично не функционише од 2014, кад је на ванредним парламентарним изборима остао испод цензуса, а руководство се буквално распало, при томе са огромним дугом из кампање, у Министарству државне управе и локалне самоуправе за „Политику” кажу да је овај поступак у току.

У министарству, које води Регистар политичких странака, утврдили су најпре да Уједињени региони Србије, односно њихов заступник Млађан Динкић, закључно са 24. октобром ове године, није поднео пријаву за брисање из регистра. Међутим, управна инспекција је раније, поступајући по захтеву овог министарства, „извршила инспекцијски надзор и доставила документацију која садржи информације које указују да је политичка странка УРС престала да постоји”.

„С тим у вези, министарство је покренуло поступак ради правилног утврђивања чињеница и околности које су од значаја за доношење законитог и правилног решења о изменама података, односно брисању из регистра Уједињених региона Србије”, наводе у министарству за наш лист.

По Закону о политичким странкама, наиме, ако надлежни орган странке донесе одлуку о престанку њеног рада или ако се политичка странка споји са другим политичким странкама, њен заступник је дужан да у року од 30 дана од дана настанка услова за престанак политичке странке поднесе пријаву за брисање из регистра и доказе на основу којих се утврђују те чињенице.

Уколико заступник у прописаном року не поднесе пријаву, министарство може да покрене поступак за брисање странке по службеној дужности ако утврди или сазна да је надлежни орган донео одлуку о престанку рада или ако се политичка странка спојила са другом или другим политичким странкама.

Захтев за брисање из регистра уредно су поднеле четири политичке организације које су се удружиле и 2013. регистровале УРС. На основу одлука својих страначких органа о спајању са другима и оснивању УРС-а, престали су да постоје Г17 плус, Заједно за Шумадију, Живим за Крајину и Србија на истоку.

По истом основу биће избрисана и Демохришћанска странка Србије, коју је 1997. основао Владан Батић, а на чијем челу је последњих година била Олгица Батић. Та странка се припојила Покрету обнове Краљевине Србије, регистрованом средином ове године, а Олгица Батић каже за наш лист да се припрема документација на основу које министарство доноси решење о брисању ДХСС-а из регистра.

Последња избрисана странка, а таквих је од 2009. године укупно шест (од 118 до сада регистрованих партија), јесте Бошњачко-демократска странка Санџака Есада Џуџа. Она је брисана из регистра 18. августа ове године, а основана је 1996. године. Есад Џуџо је од 2000. до 2012. био савезни, па републички посланик БДСС-а, а сада је потпредседник Бошњачког националног већа.

За „Политику” каже да је 2012. престао да се активно бави политиком, а странка је живела још пет година практично по инерцији. Скупштина БДСС-а је у јулу ове године донела одлуку о престанку постојања и укидању странке и Џуџо је поднео министарству пријаву за брисање из регистра. Овом процедуром водили су се још само Реформисти Санџака Зекирије Дугопољца, који су брисани 30. маја 2014. године.

Будући да је гашење странке путем формалне одлуке о престанку рада права реткост у Србији, Џуџо објашњава мотиве људи из БДСС-а за такав потез: „Бошњачко-демократска странка Санџака била је једна елитистичка, мала мањинска странка, која се углавном бавила остваривањем права Бошњака, оних колективних демократских права. Успели смо то да урадимо на један системски начин у том периоду од 12 година и сматрали смо да нема разлога да више постојимо као странка. Додатни мотив је што смо од 1996. до 2012. наступали у оквиру коалиције ’Листа за Санџак’, где је била и СДА Санџака, која од 2012. наступа самостално, а ми сматрамо да она наставља оно што смо ми радили као БДСС.”

Биљана Баковић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тиодоровићу, ко је тебе и Кона спасао робије и зашто јер сте 2009. хтели да масовно отрујете народ?

4.8 (17) БЕОГРАД – У истрази злоупотреба у набавци вакцина против вируса АХ1Н1, Служба за …

Ко су Фанариоти и како су уз помоћ Турака пљачкали Србе!

4.8 (4) Чињеница је, међутим, да цариградска патријаршија већ одавно, од самог пада Цариграда под …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend