У „Железницама“ до краја године отказ за још 2.500 радника

0
(0)

Београд – Из четири предузећа која су настала поделом „Железница Србије“, до краја године би требало да оде око 2.500 радника, сазнају „Новости“. Највише прекобројних има у „Инфраструктури железница Србије“ – 1.630 запослених, „Србија каргу“ би требало да напусти око 550, а „Србија воз“ око 250 људи, док је у „Холдингу“ на списку десетак радника.
Критеријуми за одлазак су исти као и прошле године, када је железничка предузећа на основу споразума са Међународним монетарним фондом напустило око 3.000 радника. Није се мењао ни износ отпремнине, па им следује 240 евра по години стажа. Они којима недостају две године до пензије имају право на новчану накнаду код Националне службе за запошљавање у трајању од 24 месеца.

Највећи број радника се прошле године добровољно пријавио за одлазак, док је мањи број њих руководство прогласило технолошким вишком. И лане је било полемике око тога да ли треба свима који желе да оду из предузећа то и дозволити, јер се испоставило да су фирме напустили и они који су радили на позицијама које су важне за нормално функционисање саобраћаја и за чијим радом не престаје потреба.

„Требало је да се поступак заврши до 20. новембра, али је после састанка с министарком грађевинарства Зораном Михајловић, који је био прошле недеље, рок померен на 25. децембар“ – каже Небојша Никић, председник Синдиката извршних служби српских железница. – До сада се у „Инфраструктури“ готово половина од броја који ће напустити фирму већ пријавила за добровољни одлазак, док је у „Србија каргу“ око 65 одсто запослених, а у „Србија возу“ чак 80 одсто изразило жељу да оде из фирме. Очекујемо да ће се због продужетка поступка још више људи пријавити.

Приликом избора радника који ће бити отпуштени послодавац ће морати да поштује неколико критеријума, међу којима су радни учинак, стаж и број деце млађе од 26 година.
Према ранијој процени Светске банке, до краја године из све четири фирме-ћерке „Железница“, коју чине „Железнице Србије“, „Инфраструктура железнице“, „Србија воз“ и „Србија карго“, требало би да оде око 6.000 људи. Сва четири предузећа су 2015. године, пре поделе, укупно запошљавала 17.000 радника. Највећи број њих, око 9.000, радио је у „Инфраструктури“.

Према Предлогу програма за решавање вишка запослених у 2017. години, највише „прекобројних“ у „Инфраструктури“ је међу маневристима, чистачима скретница, руковаоцима лаке пружне механизације, прегледачима кола и шефовима деоница. Вишкови су уочени и у администрацији, па су на списку и референти благајне и виши сарадници за обрачун зарада, као и издаваоци горива, али и организатори за безбедност на раду и контролор-администратори. „Србија каргу“ не треба 30 машиновођа и 10 помоћника, 12 референата за обрачун зарада, 14 возача возила унутрашњег транспорта, 20 бравара, 29 економиста и 15 организатора за финансије. У „Србија возу“ је на списку 21 кондуктер, 17 особа које дају информације о превозу, 25 машиновођа, 10 бравара…

З.Радовић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: За месец дана 10.000 отказа

5 (2) За само месец и по дана у Србији је без посла остало 9.927 …

Помоћ државе привредницима постала омча око врата, извесна масовна отпуштања (видео)

5 (3) Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић и Миша Релић из Удружења клубова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend